Ezért kapsz ajánlatot a lakásodra akkor is, ha nem eladó

GettyImages-1277399510
Olvasási idő kb. 5 perc

Igen, létezik ilyen, ez nem átverés. Az ingatlanszakértők azt javasolják, hogy így közelítsük meg ezeket a kéretlen ajánlatokat.

Felértékelődtek a lakások 2020 óta, és a szakértők minden országban egyetértenek abban, hogy az ingatlanpiac tovább pezseg majd 2022-ben, miközben a kínálat egyre csökken. Ennek eredményeként a lakástulajdonosok számíthatnak arra, hogy vételi ajánlatokat kapnak a házuk megvásárlására – függetlenül attól, hogy az valójában eladó-e, vagy sem. Bár ezek az ajánlatok gyakran csábító előnyökkel kecsegtetnek, mint például a gyors készpénzfizetés, általában van egy nagy hátrányuk: jellemzően alábecsülik az ingatlan valós értékét. A Better Homes&Gardens amerikai ingatlanszakértőktől gyűjtött be tippeket, mit érdemes tenni ilyen esetekben. 

Miért kapok egyáltalán vételi ajánlatokat a listán nem szereplő házamra?

„A kéretlen ajánlatok a szó szoros értelemben olyan vételi ajánlatok, amelyek anélkül szólnak az otthonod megvásárlására, hogy feladtál volna egy hirdetést, vagy akár csak beszélnél egy ingatlanügynökkel az esetleges eladásról” – mondja Tim Grant georgiai ingatlanügynök. Ezek az ajánlatok sokféle formában érkezhetnek: tömegesen gyártott szórólapoktól kezdve a spamszerű szöveges üzeneteken és telefonhívásokon át a kézzel kézbesített szórólapokig, egészen addig, hogy esetleg becsönget az érdeklődő. Bár ezek szokásos ingatlanpiaci taktikák, a lakástulajdonosok a jelenlegi ingatlanhelyzet miatt egyre gyakrabban tapasztalják. Talán nem kell túlmagyarázni, hogy a vevő lehet magánszemély vagy vállalat, de akinek megvannak a lehetőségei egy gyors adásvétel lebonyolítására, az jellemzően haszonnal  és mielőbb túl akar adni a megszerzett ingatlanon. 

A biznisz az biznisz, és a befektetők kifejezetten az adó-, jelzálog- és elárverezési nyilvántartások segítségével kezdik feltérképezni a helyzetet, és ha ezerből egy igent kapnak, már nyertek. Katharine Davis, a floridai Jacksonville-ben működő ingatlanügynök szerint a siker titka a kitartás. 

Tegyük hozzá, Magyarországon korábban nem volt jellemző, de az amerikai licitháborús ingatlanvásárlások már itthon is egyre gyakoribbak, különösen a keresett környékeken – iskolák, óvodák közelében például –, ahol kevés az eladó lakás. 

Az ajánlat értékelése

Ha a ház nem szerepel a listán, és a lakástulajdonos nem érdekelt az eladásban, mi teszi vonzóvá a kéretlen ajánlatot? Általában a gyors, nagy összegű készpénzfizetés és a gyors eljárás ígérete. Felajánlhatják azt is, hogy fedezik a szükséges ingatlanjavításokat vagy átvállalják a költözés költségekeit. Vonzó lehet, ennek ellenére az ajánlatot meg kell fontolni. 

A kezdeti részletek nincsenek kőbe vésve

Gwyn Ice, a floridai Ponte Vedra Beachen praktizáló ingatlanügynök szerint a kezdeti ajánlat részletei idővel változhatnak. Egy ingatlan-ellenőrzés valószínűleg csökkenti az eladási árat, az ár visszaeshet, ha egy értékbecslés az eredeti ajánlatnál alacsonyabb értékűnek találja az ingatlant – és még ha készpénzes ajánlatról van is szó, a pénznek meg kell lennie. Az olyan ajánlatok, amelyek bizonyos számú napon belüli zárást hirdetnek, szintén nem garantáltak.

Vedd figyelembe, ki tesz ajánlatot 

Általában ezek az ajánlatok törvényesek, és a lényeg, hogy ingatlant szerezzenek a lakástulajdonostól. Ennek ellenére fontos megvizsgálni az ajánlat forrását. Tim Knuth, egy Milwaukee környéki bróker megjegyzi, hogy néha az átutalási és az e-mailes csalások révén történő lopásoknak is jobban ki vannak téve az eladók, ha nem átutalással kapják a pénzüket. Az ingatlanosok ilyen értelemben biztosítékot jelentenek az utcáról beesett vevővel szemben. 

Nézd meg alaposan az ajánlati árat

A befektetői ajánlatok esetében az ajánlati ár meglehetősen alacsony lesz. Széles körű marketingmegközelítésük azt jelenti, hogy ajánlatuk valószínűleg nem ingatlanspecifikus, és céljuk a profitszerzés, így garantálható, hogy alacsonyabb lesz, mint egy piaci értékelés.

„A lakásárak az egekbe szöktek – néha több mint 20%-kal az elmúlt évben –, és meglepődve tapasztalhatjuk, hogy ami igazán jó ajánlatnak tűnik, lehet, hogy valójában elég alacsony” – mondja Davis.

Ne feledd, hogy költözöl

Ne felejtsd el, ha az eladás mellett döntesz, akkor szükséged lesz egy új otthonra. Sok lakástulajdonos számára ez a finanszírozás megszervezését és a versenyképes lakás- vagy bérleti piacra való belépést jelenti. Vajon az ajánlat elegendő ahhoz, hogy ellensúlyozza az időt, az energiát és a felmerülő költségeket?

Határozd meg prioritásaidat!

Sokak számára a piacon kívüli értékesítés kényelme rendkívül kecsegtető. A nagy összegű, gyors készpénz szintén vonzó, míg másokat az érdekel, hogy nem kell felújítani a régi házat, vagy a ház piacképessé tételéhez szükséges javításokat nem kell elvégezni. Ha azonban a legjobb ár elérése vagy az ingatlan értékének megtérülése a legfontosabb, akkor a piacon kívüli ajánlat – különösen egy befektetőtől érkező ajánlat – nem a megfelelő út. 

Mit tegyek, ha érdekel egy ajánlat?

Amikor valaki kéretlen ajánlatot tesz az otthonodra, te vagy erősebb helyzetben, ezért mindig te diktálsz – ezt tartsd szem előtt. Érdemes bevonni ingatlanszakértőt, már csak azért is, mert az új ingatlannál is jól jön. 

Hogyan utasítsd vissza?

Ezt kár is ragozni: általában elég egy udvarias „Köszönöm, de jelenleg nem érdekel” válasz.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek