Zanza!

Föléd magasodik a főnököd, a barátnőd kötélen rángat: ne szorongj, fejlesztd magad, növeld az önbizalmadat és játssz kamera előtt, hogy a tested is jól kommunikáljon –  erről szól az önérvényesítő tréning.


Legyen fegyvertárad

Előző cikkünkben utánajártunk annak, hogy mi a kívánatos magatartás emberi kapcsolatainkban. Mert vannak az agresszívak, a manipulátorok és a Bólogató Jánosok. Velük ellentétben akkor viselkedünk jól, ha tudjuk, mit akarunk elérni, képesek vagyunk nemet mondani és visszautasítani a vállalhatatlan kéréseket, ugyanakkor figyelünk mások gondolataira is. Ez az asszertív viselkedés, ami tanulható, fejleszthető.

 

A magabiztonság tréningje

Csehák Hajnalka évek óta tart asszertív kommunikációs tréningeket, amelyről a következőket kell tudni: 2 napos, általában hétvégén tartják kis létszámú csoportoknak (10 fő alatt). Bárki jelentkezhet nemtől, kortól, iskolai végzettségtől függetlenül. A kurzuson különféle szituációs gyakorlattal igyekeznek fejleszteni a magabiztosságot, határozottságot. Ára: 36.000 Ft.

 

Zárt kapuk előtt

A tréningen a rövid elméleti részek (mire való a kommunikáció?) után jön az igazi finomság: a gyakorlat, vagyis a szituációs játékok. Például, hogy mit tennél abban az esetben, ha egy zárt kapujú társasházba sokadik próbálkozásra sem tudnál bejutni? Előző cikkünkben kitértünk arra, hogy vannak, akik agresszívabban oldanák meg a problémát, egyesek folyamatosan manipulálnak, míg sokan riadt nyusziként menekülnek a konfliktusok elől.

 

Kard ki kard!

- Megbeszéljük, hogy az adott szituációban mi a legcélravezetőbb, és szinte szóról szóra építjük fel a helyes megoldást - mondja Hajnalka,  nekem azonban rögtön az jut eszembe, hogy egyáltalán létezik-e helyes megoldás? - Létezik, és az az ismérve, hogy nem szerepel benne a „de”. Ez a szócska ugyanis azt jelenti, hogy „szemben állok veled, kard ki kard!” Meg kell őrizzük a nyugalmunkat, bele kell gondolunk a másik helyzetébe, és meg kell próbálnunk köztes megoldást keresni.

 

Árulkodó testbeszéd

A helyzetgyakorlatokat kamera előtt játsszák el a résztvevők, majd visszanézik magukat, így lelepleződik a testbeszédük is, ami a kommunikáció legfontosabb eleme. - Emlékszem, egyszer egy jó kiállású, harmincas fiatalember arra panaszkodott, hogy az egyik munkatársával szemben folyamatos kisebbrendűségi érzése van. Kamera előtt elképzelte, hogy ezzel a kollégájával beszél, és azt vettük észre, hogy egyre csak zsugorodik.

 

Ciki szembesülések

Amikor visszanézte magát, akkor szembesült ezzel először. Megtanítottuk neki, hogyan húzza ki magát, hogyan tartsa a fejét, hova nézzen. Ugyanilyen tanácsokkal láttuk el azt a fiatal lányt, aki szintén a szituációs gyakorlatnak és a kamerának köszönhetően szembesült azzal, hogy ha főnökével beszél, hintázik a sarkán, zsebre teszi a kezét, egyszerűen nem tud mit kezdeni magával. Megtanítottuk, hogy kis terpeszben álljon, esetleg támaszkodjon meg valahol. Valami - toll, zsebkendő - mindig legyen a kezében, ebben meg tud „kapaszkodni”, így sokkal magabiztosabb lesz!

Fontos, hogy tudatosan alakítsuk a testbeszédet, mert az visszahat a viselkedésünkre!

 

Ne várd a sült galambot!

Pszichológusunk meséli, hogy a résztvevők saját életük egyes szituációt, konfliktusait is elpróbálják. Sokan például nem mernek szólni, ha rendszeresen plusz munkát kapnak a főnöktől. Ilyenkor elmondani neki, hogy a plusz terhelés hátráltat saját feladataink ellátásában, és a munkánk minőségének sem tesz jót. Gyakori probléma, hogy sokan nem mernek jelentkezni egy magasabb pozícióba. Pedig nem kell szégyellni a szándékot, az asszertív viselkedéstől távol áll a sült galamb várása! Érdemeink kidomborítása nem egyenlő a nyomulással. Egyszerűen csak összegezzük sikereinket, és hangsúlyozzuk, hogy megfelelőnek érezzük magunkat az adott posztra.

 

Csökkentsd a feszültséged!

Léteznek egyszerű gyakorlatok is, amelyek segítségével fejleszthetjük az asszertív viselkedést. Például:

vegyük sorra jó tulajdonágainkat, sikereinket, ne szégyelljük, ha hibázunk, inkább vizsgáljuk meg, mi az oka, és javítsunk

ahhoz, hogy elérjük, amit akarunk, határozzuk meg a fő célt, és vázoljuk fel az odavezető utat

ahhoz, hogy nyugodtak maradjunk egy helyzetben, fontos a feszültség csökkentése – nyugodt, egyenletes légzéssel sokat segíthetünk ebben.

 

A pániktól a dadogásig

Ma már szinte mindenki tudja, hogy ha lelünk beteg, testünk is az lesz. Akik nem képesek érvényesíteni az akaratukat kiszolgáltatott, kedvetlen, depresszióra hajlamos emberekké válnak. Gyakori tünet a rendszeres fej- és gyomorfájás, magas vérnyomás. Akit sokszor bántanak szóban, nagyobb eséllyel lesz pánikbeteg. A konfliktuskezelési problémák testi tünete lehet még a dadogás is (persze, csak akkor, ha ezt nem szervi elváltozás okozza), ami egy erőteljes megnyilvánulása annak, hogy valamit képtelenek vagyunk kimondani. Ha az illető a tréning során megtanulja, hogyan adja ki magából a feszültséget, a dadogás megszűnhet.

 

Kell hozzá bátorság

Szögezzük le: az asszertív tréning nem csodaszer, hanem fejlődési lehetőség. Ha valaki azzal a határozott szándékkal iratkozik be, hogy a mindennapokban hasznosítsa is azt, amit megtanul, valamint rendelkezik egy adag bátorsággal is, csak jól járhat!

 

Ha ez bejött, nézz rá erre is:

Hiányzik a szótáradból a „nem”? Túl gyakran csapsz az asztalra? Esetleg ügyes manipulátorként mindenkin átgázolsz? Ideje megtanulnod, hogyan intézd elegánsan a konfliktusokat! | Kommunikáción elhasaló archetípusok

 

Blogmustra