Zanza!

Magyarországon minden második ember szív- és érrendszeri betegségek miatt hal meg idő előtt. Látom, hogy már legyintesz is, kattintasz is tovább. Engem ez nem érint, gondolod. Én fiatal vagyok, nő vagyok, semmi tünetem nincs. Biztos?

Mikor mérték meg utoljára a vérnyomásodat? És mikor csináltak laborvizsgálatot? Hányszor jársz edzésre hetente? Hát a túlsúly? Azzal hogy állsz? És a vasárnapi ebédekkel? Rántott husikkal, mekis, majonézes duplahúsos hamburgerekkel? No és a cigi? Hány szál naponta? Ha ez mind ok, klikkelj másra. Ha azonban csak egy rizikófaktorod van is, olvasd el. Nem tart sokáig.

A legfontosabb teendő a szívbetegségek kialakulásának megelőzésében a kockázati tényezők kiküszöbölése. Ezek között első helyen kell említeni a koleszeterin tartalom normalizálását.

Kaja

Az egész pofonegyszerű. Csökkenteni kell az állati eredetű, sok érkárosító koleszterint tartalmazó ételek fogyasztását. A táplálékban elfogyasztott rostok kedvező étrendi és táplálkozás élettani hatását nem lehet túlbecsülni. Zöldség, gyümölcs, és reggelire minimum két evőkanál müzli.  Nem: szalonna, kolbász, állati belsőségek,  finomított fehér cukor. Ezzel szemben a szívbarát ételek kategóriájába sorolhatók a citrusfélék, a citrom, a narancs, grapefruit, a hagymafélék, a retek, a cékla, a zöld leveles zöldségek nyersen fogyasztva, a paradicsom, az alma, az articsóka.

Szedd a lábad!

De ne majd holnap, meg a jövő héttől. Én is tudom, hogy reggel félkómásan edzésre menni az emberkínzás kategóriájába tartozó dolog. De csak elindulni nehéz. Amint sportolni kezdesz, megemelkedik a szervezetedben az örömhormon szintje, és baromi jól érzed magad. Persze, mondhatod, kinek van reggel erre ideje. Hát, ha nincs reggel, szánj rá időt este. Ne mondd, hogy nem fér bele a napodba, mert nem hiszem el. A rendszeres, kornak és általános állapotnak megfelelő testmozgás: hetente legalább 5 alkalommal a hosszú, egészsége élet titka.

Ideális súly

Nem probléma. Lefogyni könnyű. Gondolod. Csak sajnos ez nem így van. Az ideális súlyt elérni se könnyű, de megtartani még ennél is sokkal nehezebb. Mert az nem elég, hogy belenézel a tükörbe, miközben tavalyi -ősszel –még- jó -volt nacidat próbálod magadra húzni, sokkot kapsz a látványtól, éhezel néhány napig, hétig, s már rendben is van. Nem ez a megoldás. Heti egy - másfél kiló fogyás az ideális tempó, olyan étrend mellett, ami tartalmazza a szervezetednek az egészséges működéshez szükséges tápanyagokat.

No! No! No!

Vannak dolgok aztán, miket el kellene felejteni. Elmondom, de úgyis tudod.
A dohányzás, a túlzott piálás, meg a stressz, így hárman, ha kézen fogják egymást, jön a gyomortájéki szorítás, az örök fejfájás, meg a lépcsőn kifulladás.

Azért vannak jó hírek is

A minőségi vörösbor és a minőségi, magas kakaótartalmú csokoládé, olajos magvak jöhetnek. S ha mégis bűnös életet élsz, tudd a fokhagyma csalán, gyermekláncfű, tyúkhúr, fagyöngy, galagonya csodát tesz. Legalább is gyógyteák formájában sokat javíthat, azon, amit elrontunk.

Blogmustra