Ha túl romantikus, hogy igaz legyen, szaladj a másik irányba: lehet, hogy egy narcisztikus hálójába akadtál

GettyImages-1219362088
Kofrán Eszter

„Olyan jó lenne, ha végre akadna egy valamirevaló srác/lány, aki romantikus filmekbe illő gesztusokkal venne le a lábamról!” Vagy mégsem? A narcisztikus csábító tárházának egyik eszköze a „love bombing”, a szerelmi bombázás.

Ki ne virulna örömében, ha randipartnere romantikus filmbe illő gesztusokkal, ajándékokkal, bókokkal halmozná el? Azokkal a giccses-a-vásznon-de-a-valóságban-az-eszem-eldobom-tőle típusú, rózsaszín szívecskéket szerteszét sziporkázó, azonnal-levett-a-lábamról, verset szavalós hódító trükkökkel. Annyira egyszerű szerelemre éhező lélekkel teljesen bevonódni a játszmába, hiszen pontosan erre a pár pillanat alatt elköteleződős, „szerelem első látásra” érzésre vágyik a legtöbb ember. És így sétálnak bele önként és dalolva a narcisztikus hálójába: működött a love bombing, a szerelmi bombázás taktikája.

A narcisztikus egy romantikus terrorista, aki love bombinggal támad

Az elbűvölő, melegséget árasztó és hűséget mutató narcisztikus egyének a törékeny énképüket egy gondosan megkreált csillogó álarc mögé rejtik. Saját magukat minden tekintetben átlagon felülinek gondolják. Az igazi, őszinte szerelemben a felek megnyílnak egymásnak, apránként egyre inkább beleengedik magukat a kapcsolatba, szépen felépítik együtt azt a bizalmat, amely kapcsolatuk alapjait képzi. Na már most, a narcisztikusnak erre nincs ideje, mert amúgy sem egyenlő párt keres magának, hanem egy szemrevaló kirakatbábut, aki kiegészíti azt a tökéletes imázst, amelyet a világ felé szeretne közvetíteni. A randizás (és sohasem pár- vagy társkeresés) során többféle érzelmi abúzusnak is aláveti a másikat, úgy mint a ghosting, a gaslighting, a breadcrumbing és a love bombing. Ezeknek nincs hivatalos fordítása nyelvünkben, de az alábbiakat jelentik:

A narcisztikus ember, szerelmi terroristaként a „love bombing”, azaz a szerelmi bombázás technikájával csavarja el áldozata fejét a randik során
A narcisztikus ember, szerelmi terroristaként a „love bombing”, azaz a szerelmi bombázás technikájával csavarja el áldozata fejét a randik soránvi73777 / Getty Images Hungary

Ghosting: Szó szerint „szellemkedés”. Amikor randipartnered egyik pillanatról a másikra, se szó, se beszéd, minden kapcsolatot megszüntet veled, pedig látszólag minden nagyon jól ment addig.

Gaslighting: Szó szerint „gázlángolás”. A manipuláló fél kétségbe vonja áldozata igazát, hitelességét és valóságát. Célja, hogy az áldozat megkérdőjelezze és felülírja a saját realitását.

Breadcrumbing: Magyarul „kenyérmorzsaszórás” lehetne. Reménymorzsákkal eteti a manipuláló fél a másikat, tehát pont annyi flörtölős üzenetet küld, amennyivel fenntartja a másik érdeklődését, de amelyek távol vannak az elköteleződéstől, ugyanis ez utóbbi nem áll szándékában.

Love bombing: Szó szerint „szerelmi bombázás”. Túl hamar, túl sok, túl romantikus gesztus és csábítás, amellyel a narcisztikus becserkészi áldozatát. A „túl romantikus, hogy igaz legyen” klasszikus esete, amely valóban nem is igaz.

Hogyan néz ki a love bombing, a szerelmi bombázás?

Fontos megérteni, hogy a szép szavak, a virágok és a romantikus gesztusok mögött nincsenek valódi szerelmes érzések, ezek csupán eszközök a cél eléréséhez: hogy a tökéletes kép utolsó kirakós darabkáját is megszerezzék, azaz egy mutatós „társat”. Akik ebben részesülnek, általában csak utólag döbbennek rá, mi történt velük.

Intenzív érzések és gyors tempó jellemzi a szerelmi bombázást, ami magával sodorja az áldozatot. Megrészegítő egy olyan ember figyelmét élvezni, aki vicces és vonzó, aki láthatóan odáig van érted, felnéz rád, és veled akarja tölteni minden idejét. Bókokkal, dicsérettel, ajándékokkal és figyelemmel támad ez a romantikus terrorista: hirtelen feltűnik a színen, felfordulást kelt, majd távozik, másra hagyva az összetört szív darabkáinak felszedegetését.

Általában ideális partnernek mutatják magukat, az érzelmileg sérülékeny állapotban lévőket kifejezetten előnyben részesítik. Hamar és nagyot ugranak az elköteleződés fokozataiban, melybe magukkal rántják a másikat is. Valódi arcukat akkor fedik fel, amikor a másik már teljesen rájuk bízta magát. Az elején nagyon intenzíven kell nekik a másik, aztán nagyon intenzíven képesek utálni is őt, hirtelen váltva. A korábban szerelmi bombázáson átesettek azt javasolják, hallgass a megérzéseidre, ösztöneidre: ha azt súgják, túl szép, hogy igaz legyen, vagy valami nem stimmel, furcsa érzéseket kelt a randipartner vagy friss kapcsolati társ, fuss az ellenkező irányba.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra