Te melyik munkavállalói típusba tartozol a 6 közül? Így hat az előléptetésedre

GettyImages-1303781671
Kofrán Eszter

Egy felmérés 6 munkavállalói típust azonosított be – mindegyiket más motiválja, és más foglalkozás vonzza őket.

Emlékszel még arra, hogy gimnázium végén a válladon érezted az „egész életedet meghatározó pályaválasztás” terhét? Tiniként még azt gondolja az ember, hogy valóban az érettségivel és az egyetemi felvételivel dől el, merre viszi majd az élet – van, akinél ez így is van, de legtöbbünk kanyargósabb karrierúttal rendelkezik, amelyet a munkahelyváltások és betanulások szegélyeznek, esetleg még egy-két átképzés is becsúszhat az előre elgondolt tervek közé. Nehéz megtalálni azt a szerepkört, amely a legjobban illik hozzánk a munkahelyen, ennek megfejtésében segíthet a Bain & Company vezetési tanácsadó cég felmérése, amely hat munkavállalói profilt azonosított be 20 ezer dolgozó részvételével.

Te melyikbe tartozol a 6 munkavállalói profil közül?

Üzemeltetők. Az üzemeltetőket kevésbé érdekli a munka státusza vagy az autonómia ezen a területen. Csupán a cél eléréséhez szükséges eszköznek tekintik, stabilitást és kiszámíthatóságot várnak elsődlegesen a munkahelyüktől. A csapatközpontúbb dolgozótípusok közé tartoznak.

Adakozók. Az adakozók olyan munkában találnak értelmet, amely közvetlenül javítja mások életét, és gyakran válnak tanárokká vagy orvosokká. Csapatszellemük erős, de óvatos természetűek, és szeretnek tervezni.

Kézművesek. A kézművesek olyan munkát keresnek, amely inspirálja őket, és annak mesteri elsajátítására törekszenek. Nagyfokú autonómiára vágynak, a munkahelyi kapcsolatokat kevésbé értékelik.

Felfedezők. A felfedezők nagyra értékelik a szabadságot és a tapasztalatokat. Olyan karriert keresnek, amely változatosságot és izgalmat nyújt. Jellemzően nem a munkájukra támaszkodva határozzák meg identitásukat. A szakmai fejlődés terén csak azt a szintet szeretnék elérni, amire a sikerhez szükségük van.

Úttörők. Az úttörőknek határozott nézeteik vannak arról, miként kéne működtetni a dolgokat, és változásokat próbálnak elérni ennek mentén. Szeretnék megszerezni a változtatáshoz szükséges kontrollt, jól viselik a kockázatvállalást, és identitásuk fontos részét képezi munkájuk, így nagyobb személyes áldozatokra is képesek érte.

Törekvők. A törekvők szeretnék vinni valamire az életben, a státusz és a pénz motiválja őket. Terveiket a sikerhez vezető kitaposott utakhoz igazítják. Versengő szelleműek, és tranzakció jellegű kapcsolatokat alakítanak ki kollégáikkal.

A hat munkavállalói típust más motiválja, és más foglalkozás vonzza
A hat munkavállalói típust más motiválja, és más foglalkozás vonzzaskynesher / Getty Images Hungary

A hat munkavállalói típus eloszlása

Különböző foglalkozások vonzzák az egyes archetípusokat , és kevés eltérés mutatkozik abban, hogy melyik nemzetnél mennyien tartoznak a munkavállalói típusokba. Általában véve az üzemeltetőkből és a törekvőkből van a legtöbb a munkaerőpiacon, a két legritkább típus pedig az úttörők és a felfedezők köre.

Az életkor és a társadalmi-gazdasági státusz meghatározóbb tényezőnek bizonyultak: a képzettebb és magasabb jövedelmű munkavállalók számára fontosabb az autonómia, a státusz és a jövő tervezése, így több közöttük az úttörő és a törekvő típus. Az üzemeltetők az adminisztratív munkakörökhöz vonzódnak, az adakozók a gondozói, a kézművesek a fizikai, a felfedezők a szolgáltatói, az úttörők és a törekvők pedig a tudásalapú munkakörökhöz vonzódnak a leginkább.

Változó világunkban, amelybe a Covid is jócskán beleszólt, és új szempontokat hozott be többségünk életébe a munka és magánélet egyensúlyát tekintve, illetve a munkahellyel szemben támasztott elvárások terén, érdemes először saját magunkat felfedeznünk, hogy kielégítőbb foglalkozást találjunk magunknak. Ebben sokat segíthet a munkavállalói típusok felosztása és annak felfedezése, hogy melyik archetípusokhoz érzünk lelki közelséget.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra