Szociális fóbiában szenvedők számára ez a 8 munkakör ideális – válts, ha kell!

GettyImages-107430300

Az álláskeresés és egy valóban jó munkahely megtalálása – ahol mind a feladatokat, mind a főnököt, mind a körülményeket megfelelőnek érezzük – mindannyiunk számára kihívás. A szociális szorongásos zavarral élőknek azonban ez fokozottan nehéz és nyomasztó. Az ő munkájuknak ugyanis nemcsak az érdeklődési körüknek és a készségeiknek kell megfelelnie, de az is fontos szempont, hogy ne súlyosbítsa a tüneteiket.

A szociális szorongásos zavar, vagy más néven szociális fóbia, egy olyan mentális betegség, mely során az ember tartós és irracionális félelmet, szorongást érez társas helyzetekben vagy nyilvános szereplés alatt. A szociális fóbiában szenvedő nagyon bizonytalannak érzi magát más emberek között, retteg attól, hogy kínos helyzetbe fog kerülni. Úgy érzi, mindenki őt figyeli, és minden reakciója jól észrevehető.

Mindez hatással lehet a munkahelyi teljesítményére, valamint a kollégáival és feletteseivel fennálló kapcsolataira. Ez pedig olyan munkahelyi problémákhoz vezethet, mint például:

  • Csökkent teljesítmény és csökkent hatékonyság: aki szociális fóbiában szenved, folyamatosan küzd a negatív gondolataival. Mivel nem tud a prioritásaira összpontosítani, előfordulhat, hogy halogatja vagy elmulasztja a határidőket. Társadalmi félelmei megakadályozhatják, hogy segítséget kérjen, amikor szüksége van rá.
  • Megnövekedett hiányzások: a szociális szorongásos zavarral élők gyakran arról számolnak be, hogy szabadnapokat vesznek ki, hogy elkerüljék a szorongást kiváltó helyzeteket.
  • Elszalasztott lehetőségek: az érintettek sokszor visszautasítanak állásajánlatokat vagy előléptetéseket, amelyek új helyekre való utazással vagy prezentációval járnak.
GettyImages-102562389
Thomas Barwick / Getty Images Hungary

Ezek a munkák a legjobbak

Bár mindenkinek megvan az egyéni érdeklődési köre és készségei, vannak olyan állások, amelyek jobban megfelelnek a szociális szorongásos zavarban szenvedők igényeinek – ezeket gyűjtötte össze a verywellmind.com.

1. Író

Az írás sokak számára álommunka. Sajnos nehéz az írók körébe bekerülni, és eltarthat egy ideig, amire meg is tudsz élni belőle. Kezdj egy olyan munkával, amely tapasztalatszerzést tesz lehetővé, például alkalmazott szövegíróként. A szociálisan szorongó írók szívesen dolgoznak egyedül. De ha a szakmájukon keresztül más írókkal is kapcsolatba kerülnek, az lehetőséget ad nekik arra, hogy csiszolják szociális készségeiket.

2. Művész

Valójában általánosságban a művészet vonzó lehet, ha szociális szorongással élsz. Olyan művészeti ágban érdemes gondolkodni, amelyhez kiemelkedő érzéked van, és a kreativitáson túl azt a lehetőséget is biztosítja, hogy egy ideig egyedül dolgozz. A grafikai tervezés például egy ilyen opció. Később érdemes megfontolni azt is, hogy fejleszd a szociális készségeidet például művészeti kiállításokon való részvétellel vagy bemutatkozással.

GettyImages-533343528
lechatnoir / Getty Images Hungary

3. Állatgondozó vagy állatidomár

Ha szeretsz állatokkal dolgozni, jó ötlet lehet például a kutyakiképző, állatgondozó, állatápoló munkakör, amelyek kevés társas interakciót igényelnek, és teret adnak a csendes és önálló munkavégzéshez. Élvezheted azt a szeretetet is, amelyet az állatok nyújtanak.

4. Könyvelő

Ha kiváló vagy matekból, és élvezed a számokkal való foglalkozást, a könyvelői pálya jó lehetőséget kínál az önálló munkavégzésre. Persze akár egy cégnél, akár magánkönyvelőként dolgozol, bizonyos szintű interakcióra lesz szükség másokkal. Összpontosíts a képességeidre, legyél magabiztos a munkádban, és ezzel nő a komfortérzeted is.

5. Tájépítész

A tájépítész dolgozhat tereprendezéssel foglalkozó cégeknél, de például golfpályákon vagy magánvállalkozóként is. A tájépítészet kiváló lehetőséget adhat arra, hogy a napot egyedül és a szabadban töltsd.

GettyImages-82283699
John Keatley / Getty Images Hungary

6. Vállalkozó

Vállalkozóként vagy cégtulajdonosként saját magadnak dolgozol, te határozod meg az ütemtervedet, te vagy a felelős a saját sikeredért. Bár tulajdonosként kapcsolatba léphetsz ügyfelekkel vagy beszállítókkal, de ha akarsz, másokat is alkalmazhatsz azokra a munkákra, amelyeket nem élvezel.

7. Programozó

Ahhoz, hogy programozóként dolgozhass, élvezned kell a problémák megoldását, és tudnod kell hosszú ideig összpontosítani. Bár bizonyos mértékű szociális interakcióra programozóként is szükség van, az ilyen pozíciókat betöltő alkalmazottakat általában inkább elemző készségeik, mint kommunikációs készségeik miatt értékelik.

8. Tanácsadó vagy terapeuta

Lehet, hogy nem a tanácsadói vagy a terapeuta állás az első, amely eszedbe jut, ha szociális szorongásos zavarral élsz. Talán aggódsz amiatt, hogy hosszasan kell beszélgetni a páciensekkel. De az a képességed, hogy bele tudod élni magad a helyzetükbe, ideális munkává teszi ezt számodra. Megérted, hogy a pácienseid mit éreznek, jó hallgatóság vagy, és valószínűleg olyan kommunikációs stílusod van, amelyet a mentális betegségekben szenvedők nem találnak fenyegetőnek.

Oszd meg másokkal is!
Mustra