Így szeresd meg a munkád: a pszichológus szerint ez a 4 dolog motiváljon

GettyImages-1160193557

A szakértők szerint nemcsak a munkád során, de a magánéletedben is boldogabbnak és kiegyensúlyozottabbnak érzed magad, ha szereted a hivatásodat és a közeget, amelyben dolgozol – de hogyan lelhetsz rá a szeretetre a munkahelyeden?

Az irodai vagy egyéb munkakörnyezet gyakran éppen ellentéte annak, amit a szeretetteljes, otthonos légkörről gondolsz: célja elsősorban a rideg, haszonelvű munkavégzéshez szükséges körülmények megteremtése, melynek során nem terelhetik el figyelmedet a magánélet szférájába száműzött meleg, pozitív érzelmek. Nem csoda, hogy sokan kifejezetten utálják a munkájukat, pedig a szeretet rendkívül hasznos, segítségével könnyebben átbillensz a problémákon, sokkal inkább képes vagy odafigyelni a napi kihívásokra, és munkatársaiddal is sikeresebben megtalálod a közös hangot – véli dr. Bob Rosen, a George Washington Egyetem pszichológusprofesszora.

Rosen a Psychology Today hasábjain megjelent írásában segít, hogyan találd meg ezeket a pozitív érzelmeket a napi munkád során: a szakember négy motivációt nyújtó dolgot ismertet, melyek remekül hasznodra lehetnek.

1. A célokból fakadó motiváció

Az ember alapvető igénye, hogy valamilyen magasabb célt találjon az életének, amiért érdemes mindennap felkelnie és hosszú órákon át dolgoznia: a cél értelmet ad és reményt nyújt számodra, ugyanis tudod, hogy egy rajtad túlmutató, önmagadnál fontosabb dolognak szenteled magad. A munkáltatók persze tisztában vannak ezzel, és igyekeznek általuk kitalált célokkal – a vállalat fejlődése, sikere, feljebb jutás a ranglétrán – motiválni téged, igazán azonban csak akkor kötődsz a munkádhoz, ha személyes indíttatásból, valóban fontosnak érzett célok miatt űzöd a hivatásod. Gondold át, miért választottad ezt a szakmát, mi ösztönzött téged, és mit szeretnél elérni a jövőben.

2. A sikerből jövő motiváció

Nem csak a hosszú, a rövid távú célok is motivációt nyújthatnak, ezek esetében ugyanis kézzelfogható az eredmény: egy bonyolult, sok energiát igénybe vevő projekt végén a jól elvégzett munka öröme olyan pozitív élményt nyújt, ami megerősít téged, hogy jól döntöttél a munkaválasztás során, és jó úton haladsz az előző pontban ismertetett átfogóbb célok felé.

Fontos, hogy megértsétek egymást a kollégáiddal
Fontos, hogy megértsétek egymást a kollégáiddalLuis Alvarez / Getty Images Hungary

3. A munkatársaidhoz való kötődés

Szinte minden pillanatban érzelmek garmadáját éled át, ami az emberi lét legtermészetesebb dolga: miért kéne tehát épp a munkahelyeden – ahol időd jelentős részét töltöd – visszafognod az érzéseidet? A kiegyensúlyozott munkahelyi kapcsolat titka az őszinteség: ahelyett, hogy eltitkolnád kollégáid elől, mit érzel, beszéld meg velük (természetesen a megfelelő diszkrécióval kezelve) a gondokat, örömöket, az élet apró történéseit. A kölcsönös empátia, egymás megértése idővel szorosabb kapcsolatot teremthet a munkatársak között, ez pedig alapvetően pozitívabb élménnyé teszi a munkában töltött időt, és kiváló motivációt nyújt.

4. Önmagad szeretete

A legfontosabb természetesen önmagad becsülése és szeretete: ha tisztában vagy saját értékeiddel, a hibáiddal együtt elfoglalod magadat, és ezt a pozitív képet sugárzod mások felé, sokkal könnyebben túllendülsz a negatív dolgokon, nem emészted magad a (jogos vagy nem jogos) kritika miatt, és kevésbé érzed tehernek a mindennapi feladatokat. Önmagad szeretete magabiztossá, szerénnyé, nagylelkűvé és hálássá tesz, ez a titok, mellyel kiváló munkaerő és remek emberi lény válhat belőled.

Oszd meg másokkal is!
Mustra