Fizetésemelést szeretnél? Ezt az 5 hibát ne kövesd el

fnyito

Nagyobb fizetést szeretnél a jelenleginél? Jól érzed magad a cégednél, mégis egyre kevesebbre elég a pénzed? Nem egyszerű fába vágod a fejszéd, viszont nem is lehetetlen! Íme pár trükk a profitól, hogy melyik hibákat ne kövesd el!

Senkinek sem kell bemutatni a jelenlegi helyzetet: durván kétjegyű az infláció Magyarországon, és ami legjobban fáj, másfélszer annyiba kerülnek már az élelmiszerek, mint egy éve. Mindannyiunkra ráfér tehát egy kis fizetésemelés, arra azonban nagyon sok vállalatnál hiába várni, hogy maguktól emeljenek a béreken. Úgyhogy itt az idő, bértárgyalásra fel! Ha a szándék megvan, nagyon nem mindegy, hogy mit mondj, és mit ne azon a bizonyos beszélgetésen!

Tárgyaljunk, de okosan!

A Dívány Magyarország egyik tapasztalt toborzási szakemberét kérte meg, hogy segítsen eligazodni, melyek azok a szarvas hibák, amiket semmiképp se kövessünk el, ha sikeres bértárgyalást szeretnénk. Istenes Viktória, egy multinacionális gyártócég toborzási szakembere 5 szempontot adott, amelyektől mindenképp óvakodjunk. Természetesen mindenkinek nagyon fontos, hogy tartani tudja a korábbi életszínvonalát.

A legtöbb munkahelyen aktuálissá vált a fizetésemelési tárgyalás
A legtöbb munkahelyen aktuálissá vált a fizetésemelési tárgyalásMorsa Images / Getty Images Hungary

1. Ne légy amatőr, ne improvizálj! Alaposan készülj fel a megbeszélésre!

Fontos, hogy gondold végig, mit szeretnél a cégvezetéstől. Készülj fel alaposan: vedd végig az elmúlt időszakban véghez vitt eredményeidet, amelyek alapján méltó lennél a jogos bérfejlesztésre. Kedvesen, de határozottan érvelj ezekkel, hogy az utóbbi időkben milyen eredményeket értél el a vállalatnál, hidd el, egy jó főnök észben tartja mindezt! Azt is gondold végig, mekkora emeléssel lennél elégedett, és ne akkor hebegj-habogj, amikor rákérdeznek az összegre. Bár konkrét ajánlattal kell előállnod, inkább adj meg egy százalékos összeget, afféle tól-ig tartományt. Annál inkább se mondj egy konkrét összeget, mert egészen biztos, hogy nem tartja fejben a főnököd a konkrét béredet. Istenes Viktória azt is elárulta, a jelenlegi gazdasági környezetben körülbelül 10 százaléknál célszerű maximalizálni a béremelési kérést.

„Légy rugalmas! Lehet, hogy az emelést nem az alapbéredhez teszik hozzá, hanem valamilyen béren kívüli juttatás formájában emelnek! Talán így még jobban is jársz”

– ajánlja a szakember.

2. Ne hozz fel személyes, családi okokat a tárgyaláson!

Mindenkinek drágább lett az élelmiszer, más is fizet lakáshitelt, és ízléstelen dolog azzal előhozakodnod, hogy egyedül neveled a gyermeked.

„Ne manipuláljunk! Nem fair viselkedés személyes és szomorú érzelmekkel együttérzést kicsikarni a feletteseidből! Ne ilyen áron érd el a céljaidat!”

3. Ne zsarold vagy fenyegesd a munkáltatód, hogy lelépsz!

Ne húzd elő azt a kártyát, hogy felmondasz, ha nem adják meg a kért emelést. Nem szül jó vért. Ha emelnek a pénzeden, egy ilyen monológ után valószínűleg nem jó szájízzel teszik meg. Ha viszont nem tudnak emelni, hoppon maradhatsz, és kereshetsz másik munkát. „Hidd el, a munkáltatók pontosan tudják, hogy a »Van egy másik ajánlatom…« kezdetű szöveg általában blöff” – teszi hozzá Istenes Viktória.

Istenes Viktória toborzási specialista
Istenes Viktória toborzási specialista

4. Ne harcolj, de ne is könyörögj fizetésemelésért!

Egy ilyen megbeszélés nem lőtéri tárgyalás a főnökeiddel, véletlenül se akard izomból lenyomni, leuralni őket! De tartózkodj a másik véglettől is, semmiképp se könyörögj alamizsnáért a „főninél”! Mindenképp maradjatok egyenrangú partnerek, lehetőleg ne vigyél a tárgyalásba túl sok érzelmet, hiszen ennek itt most nincs helye.

5. Ha mégis elutasítanak, ne sértődj meg, ne veszítsd el a fejed!

Ha mégsem emelnek a fizetéseden, akkor egyáltalán nem biztos, hogy elégedetlenek a teljesítményeddel, vagy egyéb, személyedet érintő okok állnak a döntés hátterében. Sokkal valószínűbb, hogy a cég pillanatnyi anyagi helyzete most nem tesz lehetővé fizetésemelést. „Ne kezdj személyes támadásba, ne kezdd el fűteni a kollégákat a főnökök ellen! Sokkal helyesebben teszed, ha rákérdezel a vezetőségnél, hogy mikor tudtok visszatérni erre a témára” – javasolja a toborzási szakember. 

Mindenkinek nehéz feladat fizetésemelést kérni
Mindenkinek nehéz feladat fizetésemelést kérniWorawee Meepian / Getty Images Hungary

Amit mindenképp tegyél meg

Istenes Viktória azt tanácsolja, ha nagyvállalatnál dolgozol, amelynek van munkavállalói érdekképviselete, akkor keresd fel őket. Könnyen lehet, hogy a munkavállalói érdekképviselet – régiesen szólva a szakszervezet – már javában tárgyal a bérfejlesztésekről. Ha mégis neked egyedül kell lépni, akkor már az időpont kérésénél végy számba néhány tényezőt. Figyelj az időzítésre, éppen hogy áll a cég? Sikerszériában van, vagy esetleg a csőd szélén tántorog?

„Remek időzítés, ha akkor kérsz időpontot megbeszélésre, ha éppen egy sikeres projektet zártál le, és érvelni tudsz azzal, hogy milyen érdemeket értél el a közelmúltban a cégnél.”

A HR-specialista mindenképpen azt javasolja, hogy higgadtan tárgyaljunk, és csakis észérvekkel hozakodjunk elő. „Esetleg megemlíthetjük, hogy van kellő kapacitásunk, és pluszfeladatot tudnánk a bérkompenzáció fejében elvállalni. De ezzel csakis akkor hozakodjunk elő, ha a pluszfeladat nem megy a work-life-balance kárára!” Istenes Viktória óva int attól, hogy negatív dolgoknak és érzéseknek adjunk hangot a bértárgyalások során. Itt nem lehet érv az, hogy nem vagy megbecsülve, mert akkor már keresik is a következőt a helyedre! S még egy jó tanács a szakembertől: a megbeszélést követően kérdezz rá, mikor várhatsz visszajelzést!

„Mindenképpen biztosítsd a céget a lojalitásodról, és jelentsd ki, hogy nem kezdesz el azonnal munkát keresni, ha nem teljesítik azonnal a bérigényedet”

– tanácsolja a toborzási szakember. 

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé


A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra