Most a fuzáriumgomba az ász!

buzaA legfrissebb mumus: a fuzáriumgomba. Ettől hangos a magyar média, ez az aktuális hír, miszerint: már a kenyér is mérgező. Súlyos hormonzavart, rákot, döghalált hoz ránk az anyag, amely észrevétlenül bújik meg a péksüteményekben, hogy lesse ártatlan áldozatait…Épphogy kilábaltunk a dioxin-, a kergemarha-, vagy a kacsa- és a sertésinfluenza-pánikból, újra retteghet az ország lakossága valamitől, hurrá! Kenyeret majdnem mindenki eszik, ezért a veszélyeztetettek körét a végletekig tágítja az említett lehetőség. Ügyes! Külön kitérnek a rémhírek a gyerekekre, őket féltjük a legjobban, ezért ők kínálják a legjobb támadási felület is.

Élek a gyanúperrel, hogy ebből egy árva szó sem igaz, legalábbis nem így, ahogyan tálalják. Bár biztos, hogy az említett gombafaj létezik. Azt is elhiszem, hogy a Vörös Hadsereg biológiai fegyver fejlesztői e gomba toxinjával permetezték le Kambodzsát, Laoszt és Afganisztánt. Miért is ne?! Csináltak ők ennél sokkal csúnyább dolgokat is. Sőt, nem vonom kétségbe az élelmiszer-kutatók által közölt lehetőségeket sem, de hogy ez itt a napokban mérgezési lavinát indítson, erősen kétlem.
Ha pusztán tárgyilagosan gondoljuk tovább a felvetést, megállapíthatjuk: minden mérgező. Sőt rossz hírem van: minden élelmiszer halált okoz. Maga az oxigén pedig egy mérgező gáz, hiszen ettől és a gravitáció elegyétől simán feldobjuk a bakancsot. Ezért ebben a konstellációban a veszélyeztetettek köre minden földi életformára kiterjed. Már látom is a híreket: Z. Lajos 87 évig járkált és lélegzett, ennek következtében lassú kínhalált halt.   

Összeesküvés-elmélet

Sokkal inkább tartom valószínűnek fuzáriumügyben, hogy egy újabb átverés áldozatai vagyunk, amely furmányos módon szolgálja valamilyen érdek lobbi üzleti terveit.
Mi is történik éppen? Valaki bedobja a köztudatba, hogy a gabona akár mérgező is lehet. Ez után konkrét esetekkel (több szegedi iskolás megbetegedése stb.) és szakértők ködös magyarázataival támasztják alá a hírt.

Ám több sebből vérzik a sztori.
Miért csak Szegeden vizsgálgatják, és miért csak ott regisztráltak megbetegedéseket? Valami különös gombavonzó mágneses tér terül el Szeged környékén? Miért lehet egyáltalán mérgező gabonából készült termékeket, alapanyagokat kapni? Nem ellenőrizte eddig a minőségüket senki? A fuzáriumgombát ugyebár nem tegnap fedezték fel!

Ezen fehér foltok ellenére félelem ébred a társadalomban, és gabonával szembeni ellenérzések kapnak szárnyra. Kétely nélkül hiszünk a híreknek. Reakció: egyértelműen a kalászosokból készült termékek vásárlásának visszaszorulását eredményezi.
Kinek jó ez? A gabonatermelőknek nemigen, mert árujuk feketelistára került, örülhetnek, ha ötödáron, haleledelnek el tudják majd passzolni leprás búzájukat…
A pékeknek sem, mert ugyanabban a szűk cipőben járnak, mint az őstermelők. Ám a felvásárlók most dörzsölgethetik a kezüket az áresésre kalkulálva, ahogy, mondjuk, a sertésfarmok tulajdonosai is, akik bagóért juthatnak majd hozzá a takarmányukhoz.
Meg is lenne a bűnös klikk? Nem tudom, csak elmélkedem.

A felvásárlók Corleonéja összeült a hústermelők Kápójával, és azon morfondíroztak, vajon miképpen találhatnának fogást a kapzsi földműveseken. Megvan! – kiáltott fel Róka Muki a húsosoktól. Keressünk valamilyen mérget, amely előfordul a természetben, és sanszos, hogy a búzába is belekerülhet. Aztán, ha a mérget definiáltuk, szóljunk a fizetett firkászainknak, hogy dolgozhatnak a pénzünkért. Kongassák meg hevesen a vészharangot, ahogy csak bírják – itt tartunk éppen. Mukikám, király vagy – ugrik fel Minden Áron a kupecektől, és így összegzi a várható eseményeket: az emberek betojnak, nem zabálnak kenyeret, a búza ára mélyrepülésbe kezd, mi pedig megmentőként jelenhetünk meg, amikor nagylelkűen felajánljuk, hogy kihúzzuk a parasztokat a csávából, mert tizedáron hajlandóak vagyunk felvásárolni a beteg gabonájukat.
Oszd meg másokkal is!
Mustra