A mindfulnessnek csodálatos hatása van: nemcsak megnyugtat, de a figyelmedre is hat

A mindfulness pozitív hatásairól számos forrás beszámolt már: ez a különleges meditációs módszer segít a stressz leküzdésében, csökkenti a krónikus fájdalmakat, javítja a kedélyállapotot. De vajon az elmét is bizonyítottan pallérozza?

Egy nemrég megjelent ausztrál kutatás szerzői EEG-vizsgálatokkal igyekeztek bizonyítani, hogy a mindfulness – melynek lényege, hogy figyelmedet és érzékszerveidet szándékosan és ítélkezésmentesen a jelen pillanat felé fordítod és a pillanatnyilag észlelhető belső és külső benyomásokat tudatosítod – hosszú távon pozitív változásokat képes létrehozni a módszert gyakorlók elméjében.

Kétféleképp is fejlesztette az alanyok figyelmét a mindfulness

A Harvard Medical School által szemlézett kutatásban a Sunshine Coast-i Egyetem munkatársai azt figyelték meg, miként fejleszti a mindfulness gyakorlása a figyelmet és az összpontosítás képességét. A tudósok nyolcvanegy 60 év feletti személyt vontak be a kutatásba, akik egy nyolchetes intenzív mindfulnessképzésen vettek részt: az alanyokat elektroenkefalográfiás vizsgálatnak vetették alá közvetlenül a tanfolyam elvégzése után, majd hat hónappal később újfent, igyekezvén képet kapni a mindfulness hosszú távú hatásairól.

A mindfulness nemcsak stresszoldásra, de az elme pallérozására is hasznos.
A mindfulness nemcsak stresszoldásra, de az elme pallérozására is hasznos.Justin Paget / Getty Images Hungary

Az idegsejtek elektromos aktivitásának mérésére szolgáló EEG-vizsgálat alatt a résztvevőknek mindkét alkalommal egy figyelmet és összpontosítást igénylő feladatot kellett megoldaniuk: különböző méretű betűpárokat összepárosítaniuk egymással. Az eredmények tanúsága szerint a két vizsgálat között eltelt időben valóban javultak az alanyok képességei.

Két fontos változást figyeltek meg a szakemberek: egyrészt a mindfulnessnek köszönhetően javult az ingereket továbbító agyi idegpályák működési hatékonysága, vagyis a résztvevők gyorsabban és eredményesebben dolgozták fel a látott információkat, másrészt elméjük könnyebben szűrte ki a zavaró, a probléma megoldásához nem szükséges információkat és sikeresebben koncentrált magára a feladatra.

A vizsgálat természetesen csupán egy szűk csoport körében végzett megfigyelésen alapult, a mindfulness és más meditációs technikák figyelemfejlesztő hatásáról, csakúgy, mint az emlékezőtehetségre és más kognitív képességekre gyakorolt pozitív hatásról, azonban számos beszámoló született már.

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra