Ezt a kérdést tedd fel magadnak, hogy boldogabb legyél!

Természetes, hogy időnként úrrá lesz rajtunk a szomorúság, ezt pedig a jelenlegi helyzet sem könnyíti meg. Fontos viszont, hogy azonosítani tudjuk a negatív érzéseink okát, hiszen mint annyi más esetben, itt is a felismerés az első lépés.

Ha sikerült megfogalmaznod, hogy mi az a negatív érzés, ami a hatalmába kerített, érdemes megvizsgálni azt is, hogy mi az, ami kiváltotta. Ezt megkönnyítendő, Marty Nemko pszichológus az alábbi kategóriákat fogalmazta meg.

#1 Munka

Mindannyiunknak voltak már munkahelyi problémái. Egy kevésbé jó fej főnök, zavaros projektek és szűkös határidők esetén érdemes mérlegelni a helyzetet. Van rá esély, hogy idővel jobb lesz, főleg, ha olyan tényezők zavarnak, amikre hatással lehetsz. Tedd fel magadnak a kérdést: van valami, amivel elégedetlen vagy a munkahelyeden? És ha igen, mit tehetsz ellene?

#2 Párkapcsolat

Tegyük fel, hogy azt szeretnéd, ha a pároddal folytatott beszélgetések mélyebbek lennének. Talán felteszel egy-két kérdést, próbálod ebbe az irányba terelni a beszélgetést, de bizonyos témák esetén dönthetsz úgy is, hogy inkább valamelyik barátoddal vitatod meg a kérdést. Ne feledd, kisebb viták mindenhol előfordulnak, de ha a kapcsolat egészét nézed, elégedett vagy? Vagy van valami, ami a mindennapjaidra is rányomja a bélyegét?

#3 Baráti kapcsolatok

Úgy érzed, egy közeli barát hiányzik az életedből? Szerencsére manapság (és ebben sokat köszönhetünk a járvány miatti kényszerű otthon maradásnak) már szinte mindenki találhat számára szimpatikus közeget online. Legyen ez egy könyvklub, egy politikai fórum vagy egy online jógaóra, biztos, hogy te is belefutsz olyan emberekbe, akik hozzád hasonlóan gondolkoznak.

#4 Család

Nem meglepő, ha az utóbbi hónapokban elidegenedtél bizonyos emberektől. Ne felejtsd el, a járványhelyzet miatti távolságtartás nem tart örökké. Addig is, tehetsz valamit annak érdekében, hogy újra közel kerüljetek egymáshoz? Vagy megkönnyebbültél és boldogabb vagy, mióta az illető nem része az életednek?

#5 Pénz

Ha sokakhoz hasonlóan a home office-ban rászoktál arra, hogy főzés helyett inkább ebédet rendelsz, ha a különböző boltok akciós hírleveleivel van tele az online postaládád, nem könnyű megállni, hogy ne költsd el minden pénzed. De ha úgy érzed, az anyagi helyzeted az, ami nyomaszt, gondold végig, hogy milyen kiadásaidról tudsz lemondani.

Teljesen rendben van, ha néha sötétebbnek látod a képet
Teljesen rendben van, ha néha sötétebbnek látod a képetAstrakan Images / Getty Images Hungary

#6 Fizikai egészség

A konditermek zárva, a hűtő pedig karnyújtásnyira, így érthető, ha az utóbbi hónapok során rád is felszaladt pár plusz kiló. És ha mindez nem lenne elég, könnyen lehet, hogy épp ezek a kilók azok, amik rányomják a hangulatodra a bélyeget. Ha csak egy kicsit jobban odafigyelsz arra, hogy mit eszel, és csak egy kicsivel többet mozogsz a semminél, hidd el, már sokkal jobb lesz a közérzeted.

#7 Mentális egészség

Egyre többször kell keresned a napod fénypontjait? Ha a mindennapjaid egyre nagyobb részét teszi ki a rossz hangulat, állj meg egy pillanatra és gondold végig, mik azok a tevékenységek, amik örömet okoznak. Ha pedig túl mélyen vagy ahhoz, hogy új dolgokba vágj, indítsd el a kedvenc sorozatodat, vagy vegyél elő egy jó könyvet. Ez garantáltan kikapcsol, utána pedig nagyobb lendülettel vetheted bele magad a hétköznapokba. Ha pedig úgy érzed, ez már kevés, keress fel egy szakembert, ő személyre szabott tanácsokkal fog tudni segíteni!

#8 Pihenés

Sokan vagyunk, akik imádunk utazni, a koronavírus-járvány viszont egy mozdulattal húzta keresztül a terveinket. Bár most messzebbre menekülni nem tudunk, rengeteg olyan hely van belföldön is, amiket akár egy nap alatt be lehet járni, távol a város zajától. Biztos lehetsz benne, hogy a kötelezettségeid megvárnak.

És persze, ahogy a negatív érzések, úgy a szomorúság is az élet velejárója. De nem mindegy, hogy milyen mértékben van jelen a mindennapjaidban. A fentiek talán segítenek beazonosítani a rossz érzések okát, ami, mint annyi más esetben, az első lépés ahhoz, hogy jobban érezd magad.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra