Miért nem jön a baba?

miert_nem_jon_a_babaH

a az ember egy bizonyos kort elér, és esetleg még házas is, sokszor hallhatja ezt a nem túl diszkrét kérdést. Ez általában akkor is zavaró, ha az ember még nem szeretne gyereket, de különösen bosszantó, ha már nagyon régóta szeretne babát, csak  valamiért nem jön…

 

 

Mit tudsz tenni, ha úgy érzed, a babának már jönnie kellett volna?

 

A párok többsége általában úgy indul neki a babavállalásnak, hogy egyszerűen nem védekezik, de különösebben nem figyel oda arra, hogy a naptár szerint mikor kéne megkívánnia párját. Azonban, ha jó néhány hónap után sem látja az egyre inkább vágyott két csíkot a terhességi teszten, idegeskedni kezd. Ilyenkor kezdődik a napok szinte mániákus számolgatása, a különböző praktikák, csodaszerek keresése az interneten. Sorozatunkban azt szeretnénk bemutatni, mit tegyél, amennyiben úgy érzed, a babának már jönnie kellett volna.

Aggódni valójában akkor kell elkezdeni, ha már körülbelül egy éve aktívan próbálkoztok – sikertelenül. Ám vigyázat: az aktív nemi élet a heti kb. 3 alkalmat jelenti, ugyanis ekkor van esélyed, hogy a naptár folyamatos figyelése nélkül is elcsípd azokat a napokat, amikor teherbe eshetsz. Hiszen, mint azt előbb-utóbb minden, már néhány hónapja sikertelenül próbálkozó pár megtudja: teherbe esni egy hónapban mindössze 1-2 nap lehetséges, és mivel a spermiumok akár 4 napig is eléldegélnek, miután bekerültek a tetthelyre, az esélyes napok száma kb. 5-6 lehet egy hónapban. Tehát, amennyiben nem jön a baba, első körben célszerű megnövelni a szeretgetések gyakoriságát. Ha ez valamiért mégsem megy, vagy csak biztos akarsz lenni abban, hogy a jó időben is próbálkoztok, célszerű valamilyen módszer segítségével megtudni, hogy pontosan mikor van a peteérésed.

 

Hogyan tudhatod meg, hogy mikor van peteérésed?

  • A legegyszerűbb, legrégebbi és legolcsóbb módszer a hőmérőzés. Ezt a módszert sokan használják fogamzásgátlásra is, ám hatékonysága ezzel kapcsolatban nem túl meggyőző. Abban viszont nagyon sokat segíthet, hogy megismerd a ciklusod, és megtudd, melyek azok a napok, amikor mindenképpen össze kell bújnotok (ez a nap általában a következő ciklusod kezdete előtt 12–15 nappal van, amikor a hőd lemegy, illetve az ez előtti és utáni néhány nap). A hődet mindig reggel, rögtön ébredéskor kell mérni, lehetőleg előtte ne mozogj sokat, természetesen a mosdóba se menj ki.
    A legjobb mérni hónaljban, hagyományos hőmérővel, de mérheted digitlással is, szájban, ezt különösen azoknak ajánljuk, akiknek reggel nem pattan ki a szeme tettrekészen, és így sanszos, hogy a hagyományos hőmérőt egy véletlen mozdulattal, újbóli álmukban eltörnék. Arra mindenképpen ügyelj, hogy egy ciklusban mindig ugyanolyan típusú (és lehetőleg ugyanazt) hőmérőt használj, és tested ugyanazon tájékán is mérj, hiszen a szájban a hőmérséklet általában pár tizedfokkal magasabb, mint a hónaljban – ezek a különbségek befolyásolhatják az eredményt. Amennyiben meg tudod oldani, az időpont is nagyjából egyezzen mindennap, bár tudom, ez a hétvégi hétalvóknak nem jó hír. A hőmérőzés előnye, hogy a hormonjaidról is információt kapsz; általában az orvosok örülnek, ha a kétségbeesett leendő kismamák 3 hónapos hőgörbével jelentkeznek náluk, hiszen ebből hormonvizsgálat nélkül is le tudnak szűrni következtetéseket (ezzel természetesen nem minden orvos ért egyet, a hőmérőzés – mint oly sok téma – megosztja a szakembereket).
    A hőgörbédet egyébként számos weboldalon ingyenesen vezetheted, elég, ha a keresőbe beírod a „hőmérsékleti görbe” kifejezést, máris tucatnyi találatot kapsz.

A hőgörbe hátránya, hogy általában csak utólag tudod meg, hogy melyik volt a legesélyesebb napod, tehát mely nap volt a peteérésed, hiszen csak a következő nap reggelén fogod tapasztalni, hogy a hőmérsékleted feljebb ment, így a petéd már kiszabadult a petefészkedből, és elindult körútjára, hogy találkozzon párod spermiumaival.

  • Minimikroszkóp: használata nagyon egyszerű, és mivel bármennyiszer alkalmazhatod, tulajdonképpen olcsó eszköz. Lényege, hogy nyálból vagy hüvelyváladékból meg tudod állapítani, aznap termékeny vagy-e. Persze azért erről megbizonyosodni nem mindig könnyű: a nyálat rákened a kis üvegre, majd a mikroszkópot a megfelelő módon és fényre tartva erősen kémleled, hogy milyen mintát kaptál. Amennyiben páfrányos, nyert ügyed van, és ilyenkor jön a filmekből már jól ismert jelenet (gondoljunk csak a Szex és New York Charlotte-jára): telefon a párodnak, melyben búgó hangon közlöd, „Drágám, ovulálok, siess haza!”. Ha szerencséd van, a párod tudja, hogy ez mit jelent, de ha eddig nem avattad őt be a gyermekkészítés rejtelmeibe, inkább egyszerűen főzz egy finom vacsorát, és „csak úgy” csábítsd el.

Az eszköz hátránya, hogy használata néha nehéz, van, aki soha nem lát páfrányokat, holott van peteérése, mások akár 2 hétig is úgy látják, hogy termékenyek – ennek ellenére érdemes egy próbát tennünk, persze csak akkor, ha nem félünk a csalódástól, és nem megy el a kedvünk az összebújástól egy-egy páfránymentes estén sem…

 

  • Ovulációs teszt: látványra, használatra megegyezik  a terhességi teszttel, csak éppen nem a terhesség jelzését mutató HCG-, hanem az ovulációt előrejelző LH-hormont mutatja ki szervezetünkből. A tesztet – a terhességi teszttel ellentétben – este kell elvégezni. A pozitív eredmény azt mutatja, hogy a következő 24–36 órában lesz az ovulációd (tehát ekkor szabadul ki a petéd, hogy megkeresse párját); így a pozitív tesztet követő 1-2 nap a legesélyesebb a megtermékenyülés szempontjából. A teszt előnye, hogy az ovulációt előrejelzi, tehát amennyiben használod, nem késheted le a várva várt alkalmat. Hátránya, hogy a kereskedelmi forgalomban kapható tesztek eléggé drágák (egy hónapban kb. 5 tesztet kell elvégezned, hiszen sosem tudhatod, pontosan mikor lesz peteérésed – egy 5 darabos csomag ára a több ezer forintot is elérheti), de természetesen már ebből is kaphatók interneten rendelhető, olcsóbb variációk.

 

Mindhárom módszer nagy hátránya, hogy a szerelmeskedést kötelezően iktatjuk be, nem pedig spontán vágyból indul; ki-ki döntse el, ezt mennyire képes megvalósítani. A Dívány újságírójának tapasztalata szerint a nők, ha már kellően kétségbeesettek, szinte bármire képesek, ami reményeik szerint közelebb hozza hozzájuk a babát.
A gond általában a férfiakkal van, akik nagyon nem szeretnek muszájból örömet adni és kapni. Amennyiben úgy gondolod, a párodnak – bármennyire is szeretne trónörököst – ez problémát okoz, inkább ne szólj neki, de figyelj rá, hogy azokon a napokon elcsábítsd. Vigyázz, nehogy az ebből fakadó feszültség rányomja a bélyegét kapcsolatotokra, és fogadd el, hogy a férfiak nem pont úgy működnek és gondolkodnak, mint a nők – de hát pont ezért szeretjük őket, nem?

Sorozatunk következő cikkében azt mutatjuk be, mikor fordulj szakemberhez, és mit tehet az orvosod, hogy kiderítse, miért nem jön nálatok a baba.

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra