Miért durva megkérdezni valakitől, hogy mennyit keres?

„Pénzről, vallásról nem kérdezünk!” – hangzik az elterjedt intelem hazánkban. De miért számít tabunak a fizetésünkről beszélni? Honnan ered ez a társadalmi berögzülés? Milyen következményekkel jár, és miért érdemes mégis megvitatni, ki mennyit keres a munkahelyen?

Generációnként változó az emberek hozzáállása ehhez a témához, de általánosan ma is tabunak számít a bérezésről beszélgetni. A Baby boomer generáció (1940–1959 között születettek) mindenáron elkerülik ezt a kérdést, de a fiatalabb generációk már nyitottabbak a témában – derül ki Christine Hourd cikkéből.

Nőként társadalmilag kondicionált szorongás társulhat pusztán a kérdés feltevéséhez is. Hiszen tradicionálisan a nők feladata a gondoskodás, a férfié a pénzszerzés. Pénzügyben tárgyalni tehát kifejezetten idegen lehet a nőknek, mivel ezt elsődlegesen férfias témának tekinthetik, ami a saját nemi identitásukkal ellentétes helyzetbe hozza őket.

GettyImages-121331035
Image Source / Getty Images Hungary

A pénz továbbá hatalommal is társul: akinek több pénze van, annak hatalma van a kevesebb pénzzel rendelkező felett – világít rá Lynne Twist The Soul of Money (A pénz lelke) című könyvében.

Tehát ha megkérdezed egy kollégádat, ő mennyit keres, és kiderül, hogy kisebb a bére, azzal elveszed tőle a kettőtök közötti egyenlőséget, és magad alá helyezed a harapási sorrendben.

De az a fél sem jár jól, akiről kiderül, hogy kevesebbet keres. Kérkedésnek tűnhet, ha bevallod, többet keresel, mint a barátaid. Sőt, akár a pletykák és ítélkezés tárgya lehetsz, ha hencegni kezdesz anyagi helyzeteddel.

A nemek közti bérkülönbség csökkentése és a vállalati átláthatóság

Az Amerikai Egyesült Államokban 90 éve vitathatják meg egymást között a munkavállalók a béreiket büntetlenül, ehhez képest a legtöbb vállalatnál még mindig jobban preferálják a titoktartást ez ügyben. Az amerikai privát vállalatok csupán 10 százaléka hozza nyilvánosságra a bérezési adatait.

Elsősorban azért választják a titoktartást, mert így több pénzt spórolhatnak: főként a női dolgozókon.

Általánosan az amerikai nők ugyanis 18 százalékkal kevesebb fizetést kapnak ugyanazért a munkáért, mint férfi társaik. Még rosszabb a helyzet a színes bőrű nők esetében: az afroamerikai nők 38 százalékkal, a latin-amerikai nők pedig 46 százalékkal keresnek kevesebbet a férfiaknál. Nyugdíjba vonuláskor válik igazán érezhetővé ez a különbség, amit a korábbi bérek függvényében kapnak meg.

Az Európai Unión belül átlagosan 14,1 százalékos a bérkülönbség a nemek között, Magyarországon ez a szám pedig a 18,2 százalékot éri el az Eurostat 2019-es adatai szerint.

Az Institute for Women Policy Research (IWPR, Nőpolitikai Kutatóintézet nonprofit kutatószervezet) szerint a nők sokkal jobban járnak, ha olyan cégnél dolgoznak, amelyik nyilvánosságra hozza a bérezési adatait, mivel a nemek közötti bérkülönbség náluk csupán 11 százalékos. Ez azért alakulhatott így, mivel ezeknek a cégek könnyebben magukra vonhatják a közvélemény felháborodását, tehát érdekükben áll, hogy ne keressenek sokkal kevesebbet női dolgozóik.

Hogyan kérdezz rá mégis mások bérére anélkül, hogy kínossá tedd a helyzetet?

Ha a vállalat, ahol dolgozol, nem teszi nyilvánossá a bérezési adatait, akkor bizony nincs mese, muszáj összeszedned minden bátorságodat, muszáj legyőznöd minden berögzült viszolygásodat az etikett megsértésével szemben, és kénytelen leszel megkérdezni munkatársaidat a bérükről. Tartsa benned a lelket, hogy ezzel a nyugdíjas éveidet teszed simábbá, tehát hosszú távon is nyersz azzal a pár perc kínossággal, amit ez a téma magában hordoz.

GettyImages-1268513355
Jonathan Kitchen / Getty Images Hungary

Ráadásul nem muszáj teljes feszültségben lezajlania ennek a beszélgetésnek! Három tipp a gördülékenyebb és kellemesebb beszélgetésért a fizetésekről:

  • Oszd meg az indokaidat, miért teszed fel a kérdést! A kontextusba helyezés segít a másik félnek abban, hogy empatizáljon veled, és máris könnyebb dolgod lesz.
  • Biztosítsd a másikat, hogy a megbeszéltek kettőtök közt maradnak! Ha megnyugtatod a másikat, hogy senki sem fogja tőled megtudni, mennyit keres, az megnyugtatja a másikat.
  • Társalgó hangnemben tálald a témát! Ha nem egy harcos közvetlenségével szegezed a másiknak a kérdést, nem ijeszted el attól, hogy választ adjon.

Ne feledd, a végén mindenki jobban jár, ha nyíltan lehet a bérekről beszélni, mert csökkenti a fizetésbeli különbséget azonos munkákért!

Oszd meg másokkal is!
Mustra