Meteorológus árulja el, meddig fulladozunk a hőségtől

meteorologus-hoseg-para
Olvasási idő kb. 2 perc

Alig tört be a hőség, máris arra vagyunk kíváncsiak, meddig tart majd: a meteorológus szerint hétvégéig még egészen biztosan izzadni fogunk.

Pártai Lucia az RTL Reggelijében beszélt arról, várhatóan milyen hosszú időre kell a nagyon magas hőmérsékleti értékekre felkészülnünk.

A hazánkba most betört forróság illeszkedik az évszakhoz, de nehezen alkalmazkodnak hozzá mind a kisebbek, mind az idősebbek, fogalmazott a meteorológus, aki arról is beszélt, hogy nagyon összetett tudományágában alapvetően kétféle modell, egy angol, illetve egy amerikai számítás szerint igyekeznek a lehető legpontosabb előrejelzéseket megadni.

Az ilyen hőséggel a meteorológus szerint a legkisebbek és az idősek birkóznak meg igen nehezen
Az ilyen hőséggel a meteorológus szerint a legkisebbek és az idősek birkóznak meg igen nehezenAnadolu / Getty Images Hungary

A meteorológus szerint a hőség hétvégéig biztosan marad

„Ez a kettő most nagyon eltér egymástól: az egyik szerint a hőség hétvégéig tart, a másik szerint pedig utána is” – mondta el Pártai Lucia. 

Mindezek alapján bizonyosan annyi állítható, hogy hétvégéig velünk lesz a forróság, szombat késő délután-este pedig az ország déli-keleti vármegyéiben előfordulhatnak hevesebb zivatarok.

Ezekkel kapcsolatosan a meteorológus azt javasolta, hogy az interneten elérhető radarképek segítségével kövessük nyomon azt, hol alakultak ki és merre tartanak, ezek segítségével ugyanis eldönthetjük, haza kell-e mennünk a tópartról, vagy érdemes-e változtatnunk eredetileg tervezett útvonalunkon.

A várható nagy meleg miatt szerda reggel 8 órától életbe lépett az úgynevezett vörös kód, ami kötelezővé teszi valamennyi szociális intézmény számára a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadását – jelentette be a Belügyminisztérium az MTI-nek eljuttatott közleményben. A hőségriasztás már harmadfokú, szerdán hat vármegyére – Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun és Tolna – érvényes a vörös kód, június 20-án, csütörtökön Békés, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Tolna és Baranya, míg június 21-én, pénteken Békés, Csongrád-Csanád, Bács-Kiskun, Tolna, Baranya és Somogy vármegyében lesz érvényben.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek