5 mérgező viselkedési minta, amivel újra és újra elrontod a kapcsolataidat

GettyImages-1050251750

Vannak olyan magatartásformák, amiket észrevétlenül teszünk magunkévá, sokszor annak ellenére, hogy nem feltétlenül értünk egyet velük.

És épp ilyen észrevétlenül kúsznak be ezek a mérgező minták a kapcsolatainkba, és gyakran csak egy újabb szakításból vesszük észre. Amíg nem ismerjük fel és nem nézünk szembe a kapcsolatainkban megjelenő mérgező mintákkal, addig változtatni sem tudunk rajtuk. És bár ez a szembenézés sokszor nehéz, minél több energiát fektetünk magunkba, minél inkább elmélyedünk az önismeretünkben, annál többet fogunk tudni majd adni azoknak, akiket erre érdemesnek találunk.

#1 A problémák eszkalálódása

Van egy szuper taktika, ami nekem sokszor segít. Ha valami zavar, másnapig félreteszem. Ha reggelre teljesen elfelejtem, nem is lett volna érdemes róla beszélni, de ha még mindig zavar, találunk rá időt, hogy megbeszéljük a dolgot. Rengeteg olyan vitában volt már részem, ami egy lényegtelen apróság miatt robbant ki. Ezt megelőzendő, érdemes átgondolni, hogy mi az, amit el lehet engedni, és mi az, aminek a megoldására érdemes energiát fordítani.

#2 Nyitva hagyott ajtók

Sokunk múltjában vannak olyan személyek, akik erős érzéseket váltanak ki belőlünk. Lehet az egy lezáratlan kapcsolat vagy egy korábbi partner, aki szentimentális emlékeket idéz fel. Nehéz úgy tenni, mintha ezek nem lennének az életünk részei. Ennek ellenére veszélyes, ha ezeket az ajtókat, ha csak egy kicsit is, nyitva hagyjuk. Amikor a jelenlegi partnerünkkel vitázunk vagy nehezebb időszakon megyünk keresztül, vonzó lehet a korábbi kapcsolataink romantikája, ami ennyi év távlatából már problémamentesnek, sőt már-már tökéletesnek tűnik. Ha csalódottnak vagy magányosnak érzed magad, semmiképp se ezek mögött az ajtók mögött keress vigaszt. Így könnyen olyan dolgot tehetsz, ami tovább ront a helyzeten, vagy súlyosabb esetben a kapcsolat végét jelenti.

#3 Problémák a szőnyeg alatt

Évekig éltem úgy, hogy nem beszéltem a problémáimról, aztán egyszer csak, egy egészen váratlan pillanatban, kirobbant belőlem az egész. Természetesen sokkal nagyobb indulattal és durvább szavakkal, mint ahogy történt volna, ha nem tartom magamban éveken keresztül mindazt, ami bánt. A szavak azonban mindig nyomot hagynak. Abban a pillanatban, ahogy elhagyták a számat, már nem lehetett meg nem történtté tenni, amit mondtam. Éppen ezért érdemes rendszeresen kommunikálni, hiszen a ki nem mondott problémák is észrevétlenül mérgezik a kapcsolatokat.

#4 Feltételezés hallgatás helyett

Biztos neked is ismerős a helyzet, amikor az egyik fél mesélni próbál valamit, a másik viszont ahelyett, hogy végighallgatná, megpróbálja befejezni a mondatot. Ez elég bosszantó tud lenni, függetlenül attól, hogy a partnerünk valóban azt akarja-e mesélni, amivel mi félbeszakítjuk.

#5 A társadalmi élet feladása

Vannak párok, akik mindent együtt csinálnak. És ebből következik, hogy vannak olyan barátok, akik onnantól kezdve, hogy összejönnek valakivel, nem fektetnek több energiát a baráti kapcsolataikba. Jó, ha hagyunk teret egymásnak. Legyen szó baráti vagy romantikus kapcsolatokról,

nem egészséges, ha egyetlen emberre korlátozódik a szociális életünk – és az sem, ha ilyen elvárásokat állítunk a partnerünk elé.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra