Mérgező anyagokat találtak a magyarok által is kedvelt kínai webáruház termékeiben

Szénási Pál
GettyImages-81387232
Olvasási idő kb. 2 perc

Kiemelkedően magas a mérgező anyagok mennyisége egyes, a Shein által árusított, gyermeknek szánt termékekben – derítette ki egy friss kutatás.

Az egyik vezető kínai online bolt egyes termékeiben a megengedett határérték 428-szorosa volt bizonyos anyagok koncentrációja, írja a Portfolio.

 

Mérgező anyagok ruhákban és kiegészítőkben

Miután egyre több probléma merül fel a kínai online kereskedelmi platformokon árusított termékek minőségével kapcsolatban, a dél-koreai kormány kutatásokat rendelt, hogy megvizsgálja azokat. Ezek alkalmával kiderült, hogy több, a Shein által értékesített termék veszélyes mennyiségű toxikus összetevőt tartalmazott.

Négy bőrtáskából háromban például a hivatalos határértéket többszörösen meghaladó Ftalát lágyítószert találtak.

Mérgező anyagokat találtak gyerekruhákban és -cipőkben, valamint kiegészítőkben is
Mérgező anyagokat találtak gyerekruhákban és -cipőkben, valamint kiegészítőkben isCatherine Falls Commercial / Getty Images Hungary

Az elsősorban lágyítószerként alkalmazott ftalátok a műanyagok rugalmasságát és élettartamát növelik. Közülük több olyan is ismert, amely megzavarhatja a hormonrendszer összetett élettani működéseit, különösen magzati, kisdedkori és fiatalkori fejlődés idején – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) oldalán. Emellett befolyásolhatják a nemi fejlődést és a nemi működéseket, ugyanakkor károsak lehetnek az idegrendszer fejlődésére, megzavarhatják az anyagcsere-folyamatokat és elhízást is okozhatnak.

Az Európai Unió (EU) szabályozása szerint ftalát már nem lehet műanyag árucikkekben, gyermekjátékokban, élelmiszerrel érintkező műanyagokban és kozmetikumokban sem.

Más termékekkel is gond volt

A táskákon túl más ruházati termékekkel és kiegészítőkkel is komoly problémák adódtak. Gyermekcipőkben a határérték 428-szorosát is meghaladó lágyítószert, még egy másik pár gyerekeknek készült lábbeliben káros mennyiségű formaldehidet találtak. A vizsgált kiegészítők esetében egy igen jelentős mennyiségű ólmot tartalmazó bőröv akadt fenn a rostán.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek