Ha ezekre figyelsz, nem sétálsz bele egy mérgező ember csapdájába

GettyImages-1144130467
Olvasási idő kb. 4 perc

Egyre több helyről hallhatjuk, mennyi minden mérgezheti meg akár észrevétlenül is az életünket. Bizonyos szokások, helyzetek, sőt a munkahelyünk is lehet mérgező. Leginkább azonban bizonyos személyek és a velük való kapcsolatunk válhatnak könnyen toxikussá a számunkra. Mutatjuk, mire érdemes figyelnünk, hogy elkerüljük a mérgező emberek csapdáját, vagy ha már beleestünk, ki tudjunk belőle mászni.

Azt sajnos nem mindig tudjuk elkerülni, hogy összesodorjon minket az élet olyannal, aki mérgező lesz számunkra. Azonban arra, hogyan reagálunk ezekre az emberekre, és hogyan viselkedünk velük, szerencsére van ráhatásunk. Így, ha azt gondoljuk, hogy valaha a múltban vagy akár jelenleg is egy toxikus kapcsolatban vagyunk, érdemes nagyobb figyelmet fordítanunk az alábbiakra:

10 lépés, amit tegyél meg (elsősorban önmagadért), hogy elkerülhesd a mérgező embereket

1. Gondold végig, hogy mik a szükségleteid egy kapcsolatban, és mit vársz a másik féltől. Fontos, hogy ha az igényeidet a partner nem tudja kielégíteni, és az elvárásaidat teljesíteni, az nem azt jelenti feltétlenül, hogy te vársz túl sokat.

Hogyan kerülheted el a mérgező embereket?
Hogyan kerülheted el a mérgező embereket?fizkes / Getty Images Hungary

2. Gyakorold az érzelmeid szabályozását. Tanuld meg, hogyan tudod kezelni a nehéz érzéseket, és hogyan tudod megnyugtatni magad, ha egy helyzet számodra megterhelő. Ne mások viselkedésének a függvénye legyen az, hogy mennyire vagy éppen jól és rendben magaddal.

3. Ne hagyd, hogy az elhagyástól vagy az elutasítástól való félelem meggátoljon abban, hogy őszintén beszélj arról, ha valami bánt. Az őszinteség sokszor sebezhetővé tesz, azonban hogyan tudnánk bárkivel valódi intimitást kialakítani, ha a saját belső igényeinkre és jelzéseinkre sem hallgatunk?

4. Figyelj oda a „red flagekre”, vagyis az intő jelekre. Fókuszálj arra, hogy milyen a másik fél a jelenben: figyeld meg, hogyan viselkedik, mit csinál, mit mond, ahelyett, hogy a jövőbeli reményeket kergetnéd.

5. Ne próbálj meg senkit sem helyrehozni, megjavítani vagy meggyógyítani. Lehet, hogy te látod, hogy milyen ember válhatna a másikból, de neki saját magának kell végigjárnia a fejlődési útját.

6. Igyekezz minél kevésbé a saját következtetéseidre, valamint a vélt vagy valós meglátásaidra hagyatkozni a másikkal kapcsolatban. Ha valamit szeretnél jobban érteni, kérdezz rá! A kommunikáció rengeteg félreértéstől kímél meg, sokszor pedig nem is a másik igazi szándékai miatt leszünk dühösek, hanem a saját fejünkben kreált (sokszor szélsőségesen) negatív történetektől.

Az őszinte és kétirányú kommunikáció kulcsfontosságú bármely kapcsolatban
Az őszinte és kétirányú kommunikáció kulcsfontosságú bármely kapcsolatbanMorsa Images / Getty Images Hungary

7. Törekedj arra, hogy érzelmileg elérhető legyél. Oszd meg a másikkal és fejezd ki az érzéseidet, ahelyett, hogy elbagatellizálnád vagy elnyomnád őket. 

8. A kapcsolaton kívül is legyen életed. Foglalkozz a saját hobbijaiddal, sportolj, szánj időt önmagadra és a számodra fontos emberekre. Ne hagyd, hogy az egész életed a kapcsolat pillérén alapuljon, és tanuld meg élvezni az egyedül töltött időt is.

9. Bátran lépj ki azokból a kapcsolatokból, ahol úgy érzed, hogy folyton bizonyítanod kell, a másik kedvében kell járnod, és az ő elvárásait kell teljesítened ahhoz, hogy a másik melletted maradjon.

10. Ami pedig a legfontosabb: szánj időt az öngondoskodásra, valamint alakíts ki egy stabil és biztonságos érzelmi kapcsolatot önmagaddal, hiszen csak így ismerheted meg jobban önmagad. Aki pedig jobban ismeri önmagát (például a szükségleteit, a határait, az érzelmeit, az értékeit stb.), az nagyobb eséllyel köt ki egy olyan kapcsolatban, ami valóban harmonikus, és amelyben azt kapja, amit akar és érdemel.

A cikk a teljessége igénye nélkül dolgoz fel egy fontos pszichológiai témát. Amennyiben úgy érzed, hogy a lépések megtételéhez segítségre van szükséged, bátran keress fel egy szakembert!

A cikk szerzőjéről

Sas Eszter Krisztina a Dívány pszichológus szakértője és a Mind Art kreatív pszichológiai műhely társalapítója.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek