A mérgező emberek 5 kevésbé ismert jellemzője

GettyImages-1299284445

Biztos veled is előfordult már, hogy időt és energiát fektettél egy kapcsolatba, amiről aztán hónapokkal később kiderült, hogy mégsem az, aminek gondoltad. Mindannyian voltunk már ilyen helyzetben.

Mostanában sokan dobálóznak a mérgező emberek kifejezéssel, úgyhogy szögezzük le: alapvetően mérgező ember az, aki negatív érzéseket, stresszt és szorongást hoz az életedbe. A mérgező nem egy pszichológiai kifejezés, sokkal inkább utal arra, hogy hogyan érzed magad, amikor az említett ember közelében vagy.

A toxikus személyek korai felismerése azért fontos, mert ezzel nemcsak a csalódástól kíméljük meg magunkat, de időt és energiát is megtakarítunk. Azonban nem mindig könnyű kiszűrni az ilyen embereket. A figyelmeztető magatartásformák többségét ismerjük, legyen az érzelmi manipuláció, gaslighting vagy a határok megsértése, de mik a kevésbé egyértelmű jelek? 

#1 Viszonzatlan szívességek

Egy kevésbé ismert jele annak, hogy mérgező személlyel van dolgod, ha folyamatosan szívességeket kér, de érted soha nem tesz semmit. Persze sokan vannak, akik nem szívességek formájában fejezik ki a törődésüket – éppen ezért ezt a jelet akár figyelmen kívül is hagyhatnánk. De fontos különbség van aközött, hogy segítesz valakinek, akinek szüksége van rá, és aközött, ha valaki újra és újra pénzt kér tőled, amit soha nem ad vissza. Vagy arra kér, hogy írd felül a terveidet, hogy segíthess neki, de ő ezt soha nem tenné meg érted. Esetleg olyan szívességeket kér tőled, amik miatt kellemetlenül érzed magad, de tudod, hogy ő nem tenné meg érted ezeket. Aki valóban törődik veled és energiát fektet a kapcsolatotokba, az viszonozni fogja a szívességeidet – nem azért, mert kötelességének érzi, hanem mert segíteni szeretne.

#2 Bocsánat, de...

A helyzet a következő: amikor valaki bocsánatot kér, nem a bocsánatkérés tényét kell elfogadjuk, hanem azt, ahogy az illető megfogalmazza mindezt. Nézd, mekkora különbség lehet bocsánatkérés és bocsánatkérés között:

„Sajnálom, hogy megbántottalak, hiba volt így reagálnom.”

„Sajnálom, ha megbántottalak, de te voltál az, aki kiváltotta a reakciómat.”

Észrevetted a különbséget? Az a bocsánatkérés, ami úgy folytatódik, hogy de... valójában nem igazi bocsánatkérés. Önzőségről, éretlenségről és törékeny egóról árulkodik, ha valaki képtelen úgy bocsánatot kérni, hogy vállalja a felelősséget a tetteiért.

#3 Minden ismerősödet kritizálja

Az, hogy a barátaidnak bemutatod a partneredet, előbb-utóbb minden kapcsolatban megtörténik. És persze, előfordulhat, hogy a párod azonnal megkedveli a barátaidat, de jó eséllyel lesznek olyanok, akik kevésbé szimpatikusak neki. És ezzel nincs is semmi baj.

Ha azonban a partnered minden barátodat és családtagodat kritizálni kezdi, gond van. Ez ugyanis az elszigetelés első lépése. Az ilyen viselkedést kiválthatja az, ha a partnered túlságosan féltékeny vagy birtokolni akar, esetleg bizonytalan önmagában, ezért mindent megtesz annak érdekében, hogy esélyed se legyen nála jobbat találni. Az elszigetelés sok esetben a teljes kontroll felé vezető út kezdete, hiszen így megszűnik a támogató hálód. Bármi legyen is a helyzet, egy biztos: nem akarsz ilyen ember mellett lenni.

#4 Múltbéli problémák ismételgetése

A korábbi nézeteltérések újbóli felemlegetése olyan viselkedésforma, amit legalább egyszer már mindannyian elkövettünk. A pillanat hevében elragadtattuk magunkat és a másik fejéhez vágtuk azokat a problémákat, amiket valójában már rég megoldottunk.

De mi történik akkor, ha a partnerünk minden adandó alkalommal felhozza a múltban elkövetett hibáinkat? Még ha az első egy-két ilyen alkalommal meg is lepődsz, ez a fajta viselkedés jellemzően a mérgező emberek sajátja.

Olyanoké, akik bizonytalannak érzik magukat, minden konfliktust meg akarnak nyerni, akik szeretik, ha a partnerük tehetetlennek érzi magát és akik képtelenek felelősséget vállalni a tetteikért.

#5 Nem valódi hallgatóság

Ha valakivel rendszeresen kerülsz interakcióba, sokat megtudhatsz róla abból, ahogyan egy-egy beszélgetés során viselkedik. Ha valaki törődik veled, nyit feléd, az igyekszik őszintén meghallgatni téged, empátiát mutatni feléd, a helyedbe képzelni magát.

A toxikus emberek ezzel szemben nemcsak arra hajlamosak, hogy félbeszakítsanak, hanem arra is, hogy sosem lesznek jó hallgatóság. Még ha látják is rajtad, hogy zaklatott vagy szomorú vagy, és támogatásra van szükséged, akkor is félbeszakítanak, és elkezdenek magukról beszélni... és ezt nagy eséllyel nem hagyják abba.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra