Nyugtalanláb-szindróma, hiperszexualitás: 6 új mentális betegség az elmúlt 6 évből

GettyImages-598165432

Addig enni, amíg már rosszul nem leszünk; megszállottan vágyakozni a szex után; felhalmozni mindenféle kacatot az otthonunkban. Az emberi elme csodákra képes, ám a működésében fellépő zavarok következtében jócskán meg is nehezítheti az életünket. Összegyűjtöttünk most hat érdekes mentális betegséget az elmúlt évekből.

A pszichiátriában létezik egy kézikönyv, a DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders), amely lényegében egy kritériumrendszer az egyes mentális kórképek pontos diagnózisához. A kiadványt időről időre megújítják, hiszen ahogy változik a világunk, úgy alakulnak ki vagy át újabb és korábbi betegségek. Érdekesség, hogy az első könyv, az 1952-ben kiadott DSM-I még szociopata személyiségzavarként listázta a homoszexualitást. Bemutatunk most a kézikönyv ötödik és egyben legfrissebb kiadásából hat érdekes mentális zavart.

#1 Túlevéses zavar

Akik ebben a betegségben szenvednek, gyorsan és nagy mennyiségben fogyasztanak ételt akkor is, ha egyáltalán nem is éhesek. Jellemzően egyedül és titokban esznek, és az sem ritka, hogy a túlevés már fizikai fájdalmat is okoz náluk. Túlevéses vagy falászavar esetén az étel és az étkezés egyfajta figyelemelterelés, hiszen addig sem kell szembenézni a problémákkal és a nehéz érzésekkel. Természetesen az étkezés csak átmenetileg hoz enyhülést, hiszen egy-egy falásroham után gyakran élnek át a betegek bűntudatot, lehangoltságot, sőt akár erős undort is önmaguk iránt. A falásrohamok nagyban hasonlítanak a bulimia nervosához, azonban a túlevéses zavarban szenvedők nem akarnak megszabadulni az ételtől a falások után.

#2 Hiperszexuális zavar

A hiperszexualitás lényegében a köznyelvi szexfüggőség, vagyis a libidó túlzott mértékű megjelenése. Nem egyszerűen magas szexuális vágyról van itt szó, hanem olyan intenzitású libidótúltengésről, amely hátráltatja az érintettek mindennapi életvitelét. A hiperszexuális személyek jellemzően képtelenek az intimitás megélésére a szexen kívül. Azonban egy szexfüggőnek a szex nem is feltétlenül az intimitást szolgálja, sokkal inkább a menekülést a mindennapokból.

A hiperszexualitás lényegében a köznapi értelemben vett szexfüggőséget takarja
A hiperszexualitás lényegében a köznapi értelemben vett szexfüggőséget takarjaWitthaya Prasongsin / Getty Images Hungary

#3 Premenstruációs diszfóriás zavar (PMDD)

Bár vita folyik arról, hogy a PMDD ténylegesen egy önálló rendellenesség-e, vagy csak a premenstruációs szindróma (PMS) súlyos változata, a DSM-5-ben külön zavarként találjuk meg. A betegség különféle testi és pszichés tüneteket is okoz: lehangoltság, depresszió, szélsőséges hangulatingadozások, étvágytalanság, kontrollvesztés, ingerültség, alvási problémák, koncentrálási nehézségek, fejfájás, mellérzékenység, izomfájdalmak, kontrollálatlan sírás vagy düh, feszültség, szorongás, sőt akár pánikrohamok is jelentkezhetnek a zavarban szenvedő nőknél. Ezek a tünetek bár jelentősen megkeserítik az érintettek életét, gyakran a menstruáció kezdetekor elvágólag megszűnnek.

#4 Disztruptív hangulatszabályozási zavar (DMDD)

A DMDD csak a 18 év alatti gyermekeket érinti, és legmeghatározóbb tünetei közé súlyos dührohamok, tartós és krónikus ingerlékenység, valamint gyakran előforduló kitörések tartoznak. 

A DMDD-ben szenvedő gyermekek ingerlékenysége messze meghaladja a normális szintet
A DMDD-ben szenvedő gyermekek ingerlékenysége messze meghaladja a normális szintetEkaterina Goncharova / Getty Images Hungary

#5 Nyugtalanláb-szindróma

A nyugtalanláb-szindróma, vagy más néven a Willis-Ekbom-betegség egy alvászavarral összefüggő probléma, amely az USA-ban élők nagyjából 10 százalékát érinti. A szindróma következtében jellemzően a lefekvés után kellemetlen érzések jelentkeznek a betegek lábaiban, és erős késztetést éreznek arra, hogy megmozgassák őket. A tünetek általában mindkét lábnál jelentkeznek, és jelentősen megnehezítik az alvást.

#6 Kényszeres gyűjtögetés

A tárgyak felhalmozása is kóros méreteket ölthet, ezt nevezik a pszichológusok kényszeres gyűjtögetésnek. A holmik kényszeres mértékű gyűjtését korábban az obszesszív-kompulzív zavar (OCD) alá sorolták, de mára már önálló kórképeknek tekintik. A gyűjtögetőknek nehézséget jelent a tárgyak kidobása, erős szorongást élnek át, ha valamitől meg kell válniuk. A zavarban szenvedők lakókörnyezete jellemzően egy túlzsúfolt raktárépületre emlékeztet, amelyben gyakran ők maguk is nehezen igazodnak el.

A cikk szerzőjéről

Sas Eszter Krisztina a Dívány pszichológus szakértője és a Mind Art kreatív pszichológiai műhely társalapítója.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra