Menstruáció és a szex: rengeteg tévhit kering, megvannak a válaszok

GettyImages-1306147331

A menstruáció ideje alatt is lehet szexelni, de a mikéntjéről, a veszélyeiről és az előnyeiről nemigen beszélnek. Összegyűjtöttünk 5 tévhitet és az igazságot ezzel kapcsolatban.

A menstruáció az élet része, még ha sokak számára kellemetlen élményt is jelent. Azonban nem kell, hogy vérzés a szex gátját szabja. Íme 5 tévhit és válasz a menstruációs szexről az Imbue Natural gyűjteményéből.

1. Tévhit: Kisebb a szexuális vágy a menstruáció alatt

Ugyan egyesek számára ez igaz lehet, vannak, akiknek pont a menstruációjuk ideje alatt indul be igazán a libidója a Healthline szerint. Ha te is közéjük tartozol, egyrészt nem vagy egyedül, másrészt gondolkodj el rajta, hogy esetleg érdemes lenne megélned a vágyaidat a vérzésed ideje alatt is.

A menstruációs vér nem salakanyag
A menstruációs vér nem salakanyagMenshalena / Getty Images Hungary

2. Tévhit: A menstruációs szex egészségtelen és nem higiénikus

Az Imbue Natural kiemeli, hogy a menstruációs vér nem salakanyag, testhulladék, tehát nem veszélyes a partner számára, hacsak nincs valamilyen szexuális úton terjedő nemi betegsége a nőnek. A menstruációs vér természetes síkosítóként is funkcionál.

3. Tévhit: Nem eshetsz teherbe a menstruációs szextől

Ugyan kisebb az esélye a teherbe esésnek a menstruáció alatt történő szexnek, korántsem biztos módja a terhesség elkerülésének. A Healthline szerint a rövidebb menstruációs ciklussal rendelkezők nagyobb valószínűséggel eshetnek teherbe a vérzés alatt történő szextől. Ez azért van, mert a sperma 7 napig is elélhet, és a rövid menstruációs ciklusban a vérzést hamar követi az ovulációs szakasz. Ettől függetlenül a hosszabb menstruációs ciklussal rendelkezők is teherbe eshetnek ilyenkor.

4. Tévhit: A menstruáció rosszabbodhat a szextől

Valójában akár meg is rövidülhet a vérzés időtartama az orgazmus miatt keletkező méhösszehúzódások miatt, amik hamarabb kilökik a vért a testből – írja a Healthline. Ráadásul még a menstruációs görcsöket is enyhítheti ez az összehúzódás, valamint endorfin hormonok szabadulnak fel a szextől. Ezenfelül sok nő a fejfájásának csökkenését is megtapasztalhatja ebben a helyzetben.

5. Tévhit: Se te, se a partnered nem tudtok elkapni egymástól nemi betegségeket a menstruációs szex alatt

Mivel a vér hordozza a nemi betegségeket, ha nem védekeztek, a partnered könnyebben elkaphatja tőled a nemi betegségeket. Ráadásul a menstruáció a nőt sem védi meg a nemi betegségektől.

A tampont mindenképp el kell távolítani menstruációs szex előtt, a kelyhet nem minden esetben
A tampont mindenképp el kell távolítani menstruációs szex előtt, a kelyhet nem minden esetbenMoyo Studio / Getty Images Hungary

Mire figyelj a menstruációs szexnél

Ha partnereddel megbeszélitek, és úgy döntötök, mindkettőtök számára kényelmes lenne kipróbálni a menstruációs szexet, érdemes előre letervezni néhány dolgot a Healthline szerint.

A helyszín fontos, ugyanis nagy valószínűleg vér fog folyni szex közben, ezért ha nem a fürdőkád vagy zuhanykabin mellett döntötök, terítsetek le magatok alá törülközőt.

Ha tampont használsz, mindenképp vedd ki szex előtt, különben olyan mélyre tolódik benned, hogy orvosnak kell kiszednie, valamint gyulladást is okozhat. A Time és a Very Well Health szerint is benned maradhat az egyszer használatos puha menstruációs kelyhed vagy a vaginális fogamzásgátló szivacsod, de ennek kipróbálása előtt kérdezd meg nőgyógyászodat, mit javasol neked.

Legyen kéznél egy törülköző vagy nedves törlőkendők a szex utáni tisztálkodáshoz.

Nem lehetetlen a menstruáció ideje alatt a szex
Nem lehetetlen a menstruáció ideje alatt a szexIrina Krolevetc / Getty Images Hungary

Mindenképp használjatok gumi óvszert, hogy a nem kívánt terhességet és a nemi úton terjedő betegségeket elkerülhessétek.

A Time hangsúlyozza, nem csak a penetratív szexre lehet hagyatkozni a vérzés ideje alatt. Tampon használata mellett a csikló izgatása nem lesz olyan maszatos ügy, mint a penetratív szex.

A Very Well Health szerint pedig az orális szexről sem kell lemondania a hölgyeknek menstruáció ideje alatt női óvszer vagy az orális szexre kitalált latexkendő használata mellett.

A menstruáció ideje alatti szexnek tehát rengeteg kedvező következménye van a női testre. Azonban érdemes előre tervezni, hogy ne legyen túl maszatos az élmény.

Oszd meg másokkal is!
Mustra