18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Azonos nemű házasságban élő magyar nőként Spanyolországban: boldogság és furcsa szokások

GettyImages-1136809911

Kati gimnáziumi évei után kalandvágyból ment Spanyolországba továbbtanulni. Élete legnagyobb kalandja azóta is tart, hiszen kint megismerte kedvesét, aki azóta a felesége lett, és azonos nemű szülős családi modelljükben boldogan nevelik két gyermeküket a spanyolok fárasztó időbeosztása és meglepő szokásai közepette.

Kati egyetemre érkezett Spanyolországba húsz évvel ezelőtt. Bár jól beszélte a nyelvet és ismerője volt a spanyol kultúrának is, mégis már akkor és a mai napig is meglepik bizonyos életmódbeli sajátosságok, köztük leginkább a pontatlanság. Egy spanyolországi kutatás szerint a spanyol emberek gyakorlatilag mindenhonnan elkésnek. A temetés, iskolai tanóra, esküvő, színházi előadás, konferencia és egyéb eseményeket felsorakoztató kutatás eredménye azt mutatta, a spanyolok két program kedvéért tesznek kivételt és vesznek erőt magukon, hogy pontosan érkezzenek, ez a focimeccs és a bikaviadal.

Az emberek 8-9 órára járnak dolgozni, általános szokás a reggeli kávét útközben egy bárban elfogyasztani. 11 óra körül újabb rövid kávészünetet tartanak, és egy kis keksz fogyasztása segít kibírni a magyar gyomornak késői, 2-3 óra körüli ebédig. Ezt elvileg a szieszta idejében, otthon, családi körben költi el az ember, utána kis pihenéssel, lazítással. De napjainkban, a nagyvárosi élet közlekedési és munkaviszonyai mellett, egyre kevésbé szól a napnak ez a megszakított pillanata a nyugodt, meghitt családi együttlétről, vagy a kikapcsoló pihenésről. Ugyanakkor a munka ezután is folytatódik, azaz az emberek visszatérnek a munkahelyükre, ahol folytatják a munkát este 9 óráig. A metrón az esti csúcsforgalom nem 5-6 óra között van, hanem este 8-9 óra körül. Ez a társadalmi berendezkedés azt eredményezte, hogy

Spanyolország az az ország, ahol az emberek a legtöbb időt töltik a munkahelyükön, de a legkevésbé hatékonyan.

A spanyolok sokat vannak ébren és keveset alszanak, de ez a modell így is egyre kevésbé fenntartható.

Bár reggel, bár délben és bár este
Bár reggel, bár délben és bár esteKlaus Vedfelt / Getty Images Hungary

Emberek, barátok

A közhelyeknek és sztereotípiáknak megfelelően a spanyolok valóban bulizós, barátságos emberek, de Kati személyes tapasztalatai alapján igazi mély barátságot kiépíteni nagyon nehéz, a legtöbb kapcsolat megmarad a felszínesség szintjén. 

A spanyolok egyébként nem veszik le az utcai cipőt a lakásba hazaérve, az arc másik oldaláról kezdik a puszilkodást, és bárokban kávéznak naponta akár többször is.

A nők és férfiak helyzete a társadalomban továbbra is nagyon kiegyenlítetlen, a női bérek alacsonyabbak, a férfi a háztartásban kevés szerepet vállal. A gyereknevelés a nő feladata, de a gyakorlati körülmények miatt a nagyszülők tevőleges segítsége nélkül szinte lehetetlen időbeosztást ró az anyákra. 

Mindezek okán jelenleg felerősödőben vannak a nők valódi egyenjogúságát kiharcolni szándékozó mozgalmak.

Meleg nőként

Kati legfőbb motivációja két évtizeddel ezelőtti távozásakor a kalandvágy volt, de akkor még azzal számolt, állatorvosi tanulmányai befejeztével visszatér Magyarországra. Már középiskolásként tudta, hogy nem úgy látja a világot, mint osztálytársnői, de a 20 évvel ezelőtti Magyarországon még nehezen talált a témában segítő fogódzókat. Szembesült azzal, hogy a homoszexualitás ugyan sokkal több embert érint, mint amennyiről tudomásunk van, mégis pozitív példát, amellyel azonosulhatott volna, nem talált. Spanyolország Kati érkezésekor ebben a tekintetben egy forrongó és formálódó terep volt, ahol nagyon sok mozgalom, lobbi, aktivistatevékenység volt a melegek ügyében.

Együtt a közös célért
Együtt a közös célértvalentinrussanov / Getty Images Hungary

Ezekkel Kati hamar tudott azonosulni, így aktívan részese lett küzdelmüknek. Úgy véli, amikor sokáig tabuként kezelnek egy témát, nehéz az átállás és a megfelelő retorika megtalálása, ami a kívülállóknak és a belülről átélőknek is egyaránt kényelmes. Rávilágít, hogy a heteroszexuálisok sokszor olyan kérdéseket tesznek fel, amelyek a homoszexuálisok számára érdektelen részletek, miközben nem mernek nevén nevezni bizonyos dolgokat zavartságból vagy tagadásból. Spanyolország és társadalma ebben nagy utat járt be az elmúlt két évtizedben.

Törvényes út

Nagy váltás volt a spanyol társadalomban, hogy 2005-ben legalizálták az azonos neműek házasságkötését. Ez azoknak a mozgalmaknak és emberjogi aktivistatevékenységeknek az eredménye, amelyekben Kati és felesége is szerepet vállaltak.

A világon 4. országként tette legálissá az egyneműek házasságát Spanyolország
A világon 4. országként tette legálissá az egyneműek házasságát SpanyolországDaniel Lozano Gonzalez / Getty Images Hungary

A Spanyol Alkotmány 2005. júliusi módosításával Spanyolország a világon a 4. országként ismerte el az azonos neműek házasságkötését törvényesen, Belgium és Hollandia, valamint néhány órával lemaradva Kanada után. Világelsőként azonban gyermekvállalás tekintetében:

a módosítás értelmében egyforma jogok illetnek meg minden házasságban élőt, függetlenül attól, hogy egy- vagy kétneműek alkotják a házaspárt.

Ennek köszönhetően, részben a társadalombiztosítás fedezte keretek között, azóta Kati és felesége is egészséges gyermeknek adtak életet.

DR. ZACHER GÁBOR - SZENVEDÉLYEINK FOGSÁGÁBAN

A soron következő Femina Klub-esten Szily Nóra és vendége, dr. Zacher Gábor közösen próbálják megfejteni a kultúránkban hangsúlyosan jelen lévő függőség kérdéseit. A feltáró beszélgetés után egészen biztosan felüdülve, energiával feltöltve tudunk szembenézni káros szokásainkkal, amiknek úgy tűnik, hogy könnyen rabjaivá válhatunk.

Részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. június 5. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra