A „megtört szív” szindróma örömteli életesemények után is előfordulhat

GettyImages-1200707461

Egy új tanulmány szerint a „megtört szív” szindróma örömteli életesemények után is előfordulhat, a kutatók egy nem túl frappáns, ám annál találóbb nevet is adtak neki, ez a „boldog szív” szindróma”.

A „megtört szív” szindróma a szív ideiglenes betegsége, hivatalos nevén takotsubo szindróma. Olyan negatív életesemények váltják ki, mint például a félelem, a gyász vagy a konfliktus.

Akik ebben a betegségben szenvednek, hirtelen mellkasi fájdalmakra panaszkodnak, mintha szívinfarktusuk lenne. A „megtört szív” szindróma során a szív egy része átmenetileg megnagyobbodik, ezt az állapotot az orvostudomány cardiomyopathia néven ismeri.

A „megtört szív” szindróma örömteli életesemények után is előfordulhat
A „megtört szív” szindróma örömteli életesemények után is előfordulhatkrisanapong detraphiphat / Getty Images Hungary

A jelenséget először 1911-ben japán orvosok írták le. A tüneteket a stresszhelyzetre válaszul termelődő hormonok okozzák, a mellkasi fájdalmon túl a nehézlégzés is jelentkezhet.

Veszélyesek lehetnek az esküvők, keresztelők vagy az unokák születése?

Az ma még nem tisztázott, hogyan károsítják ezek a helyzetek a szívet, illetve más tényezők is közreműködnek-e. Az új eredmények viszont arra utalnak, hogy a betegek egy kis csoportja olyan takotsubo szindrómában szenved, amelyet boldog életesemények váltanak ki, ezek lehetnek például esküvők, keresztelők, unokák születése vagy születésnapi buli is – számoltak be a kutatásról németországi orvosok.

Az új tanulmányban 2482 beteget – olasz, német és spanyol embereket – elemeztek ki, akik regisztrált takotsubo szindrómával éltek. Az átlagéletkoruk 70 év volt. Talán meglepő, de a „boldog szív” szindróma gyakrabban jelentkezett férfiaknál. Joggal gondolnánk azt, hogy a nők érzékenyebbek akár a jó, akár a rossz dolgokra, a kutatók viszont megállapították, hogy többségben vannak a férfiak.

A „megtört szív” szindróma esetében viszont igaz, amit feltételezünk: leginkább a nőket érinti, különösen a menopauza utáni életkorban, így 58 és 77 év között jelentkezhet.

Az egyik lehetséges magyarázat az, hogy az ösztrogén női hormon megvédi a szívet a stressz hatására felszabaduló hormonok bármilyen káros hatása ellen. Mivel az ösztrogén szintje az életkorral csökken, a nők érzékenyebbek lehetnek a hirtelen fellépő stressz hatásaira.

Az orvosok arra is felhívták a figyelmet, hogy a legtöbb embernél, aki mindennapi élete során szomorúságot vagy örömet tapasztal, alapvetően nem alakul ki ez az állapot.

Az ma még nem tisztázott, hogyan károsítják a szívet
Az ma még nem tisztázott, hogyan károsítják a szívetSergey Nivens

Meghalhatok „összetört szív” szindrómában?

Ha most sokan felfedezték magukon ezt a betegséget, adódhat a kérdés: meg lehet benne halni? Bár ilyen haláleset történt már, ez rendkívül ritka, körülbelül 1 százalék rá az esély, ezért nagyon valószínűtlen, hogy „megtört szív” szindrómában hal meg valaki. 

A legtöbb esetben a „megtört szív” szindróma egy rövid, átmeneti állapot, amely teljes felépüléssel jár, akár egy hét alatt újra egészséges lehet tőle férfi és nő is.

„Azt tanácsolhatjuk a betegeknek, hogy kerüljék a szélsőséges érzelmeket, de az érzelmek az emberi természet részei, és nem könnyen ellenőrizhetőek. Minden páciensünknek ugyanazt mondjuk: ha mellkasi fájdalmat vagy nyomást érez, vagy úgy érzi, hogy valami nincs rendben a szívével, ne késlekedjen orvosi segítséget kérni” – írják a kutatás orvosai.

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé


A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra