12 lépés, ha kiderül, hogy megcsal a párod: ezeken menj végig!

Természetes, ha üresnek érzed magad, miután kiderült, hogy megcsalt a párod. Egyszerre vagy dühös, szomorú és csalódott, rosszabb pillanataidban pedig, mintha egy hullámvasúton ülnél, ezek az érzések váltják egymást.

Egy pillanat alatt omlott össze mindaz, amiben eddig hittél és amire építkeztél. Ilyenkor nincs jó reakció, nincs egy jel, ami egyértelműen megmutatná, hogy mit kellene tenned. Menj vagy maradj? És egyáltalán, hogyan éld túl a következő napot? 

Robert Weiss pszichológus összeszedte, hogy mi mindent tehetsz annak érdekében, hogy jobban viseld a helyzetet.

#1 Menj el egy teljes STD-szűrésre

Amikor hűtlenségen kapod a partnered (akár csak online), nem könnyű racionálisan gondolkozni. Utólag azonban hálás leszel magadnak, ha minél előbb felkeresel egy nemi betegségek szűrésével foglalkozó labort. Jó, ha beavatod a kezelőorvosodat is a történetbe, hogy a számodra legmegfelelőbb teszteket tudja elvégezni. Tudod: jobb félni, mint megijedni.

#2 Ne szexeljetek védekezés nélkül

Nem számít, hogy mit mond a partnered, amíg meg nem érkeznek mindkettőtök negatív eredményei, semmiképp se bújjatok ágyba anélkül, hogy védekeznétek.

#3 Légy tisztában a jogaiddal

Még akkor is, ha most úgy érzed, hogy a legjobb az lenne, ha megoldanátok a problémáitokat, mérd fel a lehetőségeidet. Általában kevés, ha csak az egyik fél szeretné megmenteni a kapcsolatot, ezért jó, ha tisztába kerülsz az anyagi lehetőségeiddel, és ha vannak, akkor a gyerekeket érintő kérdésekkel.

#4 Ne most hozz hosszú távú döntéseket

Életre szóló döntéseket ne most hozz! Természetes, ha úgy érzed, legszívesebben most azonnal egy másik országba költöznél, de hidd el, ezekkel a döntésekkel jobb megvárni, amíg megnyugszol és újra tisztán látod a helyzetet. Általános ökölszabály, hogy az ilyen mértékű döntésekkel várj legalább hat hónapot. De ha később is jó ötletnek tartod, bátran vágj bele!

#5 Kérj segítséget

A legtöbb ember élettapasztalatát meghaladja, ha a partnere elárulja, éppen ezért komolyabb érzelmi támogatásra lesz szükséged. Ne félj segítséget kérni, akár szakembertől, akár olyan családtagtól vagy baráttól, aki maga is átélt már hasonlókat.

#6 Ne a szextől várd a probléma megoldását

Bármennyire is szeretnéd, a szex most kevés lesz ahhoz, hogy megoldódjanak a problémáid. Persze ilyenkor jólesik a törődés, és lehet, hogy könnyebben tudtok egymáshoz kapcsolódni, de hidd el, a probléma megoldására nem a figyelemelterelés a megoldás.

#7 Tanulj a hűtlenségről

Ha olvasol a témában, beszélgetsz emberekkel, akiknek volt már részük hasonlóban, az mind hozzájárul ahhoz, hogy megértsd a helyzetet, észrevedd a jeleket, és legközelebb másképp csináld, ha hasonló helyzetbe kerülsz.

#8 Ne fenyegetőzz

Főleg ne olyan dolgokkal, amiket valójában nem tennél meg. Mielőtt azt mondod a partnerednek, hogy a hűtlensége miatt szakítasz vele, gondold végig, hogy készen állsz-e erre. Beszélj az érzéseidről őszintén, de ne mondj olyan dolgokat, amiket nem gondolsz komolyan.

#9 Bízz az érzéseidben

Ha úgy érzed, hazugságban élsz, a partnered nem őszinte veled és továbbra is hűtlen, bízz a megérzéseidben. Érezni fogod, ha nem úgy történnek a dolgok, ahogy megbeszéltétek.

#10 Ne hibáztasd magad a partnered viselkedéséért

Nem a te hibád, hogy a párod félrelépett. Lehet, hogy eltelt tíz év, mióta összejöttetek, megváltoztatok mindketten, másképp láttok dolgokat, másképp beszéltek egymással. Ezek közül azonban semmi nem indokolja, hogy a párod ne legyen veled őszinte. Minden kapcsolatban vannak problémák, a kérdés csak az, hogy ezekkel mihez kezdenek a felek. A párod hűtlensége kizárólag az ő döntése – így az ő felelőssége, nem a tiéd.

#11 Ha meg akarjátok oldani, kérjetek segítséget

Terápiára járni szuper ötlet lehet, ha folytatni akarjátok a kapcsolatotokat. Legyél azonban türelmes, ne csak magaddal, de a pároddal is. Neki is időre lehet szüksége, amíg őszintén tud beszélni a történtekről, ez pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy együtt folytassátok tovább.

#12 Ne dugd a fejed a homokba

Kézenfekvő megoldásnak tűnik, de hidd el, hosszú távon nem jársz jól, ha a szőnyeg alá söpröd a problémákat. Várni, hogy magától megoldódjon a helyzet, csábító lehet, de valójában felesleges. Megkerülhetetlen, hogy előbb-utóbb szembenézz a problémával.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra