Mediterrán étrenddel a termékenységért

A rotterdami Erasmus University Medical Center eredményei szerint a mediterrán étrend jótékony hatással lehet a termékenységre azon nők esetében is, akik meddősség elleni kezelésben részesülnek. A Dr. Regine P.M. Steegers-Theunissen által vezetett, és a Fertility and Sterility című szaklapban közzétett kutatás 161 olyan párt vizsgált meg, akik a holland orvosi központhoz fordultak meddősségi problémák miatt.

A terápia megkezdése előtt a kutatók megvizsgálták az alanyok étkezési szokásait, és megfigyelték, hogy azok alapvetően két csoportot képeztek: a mediterrán étrend követői, akik sok zöldséget, halat, hüvelyeseket fogyasztottak és keveset nassoltak, illetve a tudatos táplálkozás hívei, akik gyümölcsöt, zöldséget, gabonaféléket és kevés húst ettek.

Az orvosi vizsgálatok elvégzése után a kutatók megfigyelték, hogy a mediterrán étrend szerint élő nőknek 40%-kal nagyobb esélyük volt a teherbeesésre, mint az egyéb táplálkozási szokásokat követőknek. Dr. Steegers-Theunissen azonban óvatosságra int: ez a tanulmány semmi biztosat nem állít, csupán:

„Egy első lépés a táplálkozás és a termékenység között lévő kapcsolat feltárására, főként a mediterrán étrendre vonatkozóan. Ez igen gazdag omega-6 zsírsavakban, amelyek hatással vannak a prostaglandinszintézisre, így a menstruációs ciklusra, az ovulációra és a szaporodási folyamatokra is. Ezenkívül a mediterrán diéta magas szinten tartalmaz B6 vitamint. Korábbi kutatások az mutatták, hogy a B6 vitamin bevitele megnöveli a teherbeesés esélyeit azoknál a nőknél is, akik korábban ezen a téren nehézségekkel küzdöttek.

Tuttomamma

Oszd meg másokkal is!
Mustra