5 lépés, ami megteremti benned és körülötted a hiányzó békét

GettyImages-107232369
Olvasási idő kb. 4 perc

A meditáció segítségedre lehet abban, hogy egy mindenkit összekötő hálózat részének érezhesd magad, és így könnyebben tudd megteremteni a saját és környezeted békéjét.

Az elmúlt években rengeteg olyan nehéz helyzettel kellett megküzdenie az embereknek, amelyek sok egyéni szorongást okoztak, miközben egy világszerte mindenkit összekötő általános megélést is létrehoztak: a Covid, az orosz–ukrán háború és sok országban az ezekkel járó gazdasági problémák mindenkit leterheltek kisebb-nagyobb mértékben. A Covid eleji lezárások, a végtelen, egész családos home office-olások sokféle új feszültséget borítottak ránk, amelyből talán még mindig nem lábaltunk ki teljesen. Az ilyen halmozottan stresszes időkben kiemelten fontossá vált mentális egészségünk megőrzése. Radhule B. Weininger meditációval és buddhista pszichológiával foglalkozó klinikai szakpszichológus szerint a meditáció és a szívgyakorlatok segíthetnek békénk megteremtésében, rugalmas hozzáállásunk kialakításában.

Hogy meg tudd teremteni magad körül a békét, előbb magadban kell létrehoznod

Az élet gyakran nem úgy alakul, ahogyan azt elképzeltük, vagy szeretnénk, hogy legyen. Azonban „ha a világ nem úgy működik, ahogy szeretnéd, talán jobb, ha magadat változtatod meg” – mondja Shunmyo Masuno, egy zen buddhista templom főpapja könyvében.

Weininger is olyan szemléletmódot épített fel, amelyben központi szerepe van az önfejlesztő változásnak. Úgy gondolja, hogy csak az képes megteremteni környezetében a békét, aki először a saját szívében képes felépíteni azt. A szív egyszerre a fiziológiánk, a pszichológiánk és a spiritualitásunk kiemelt szerve, amely érzékelésünk és kapcsolódási képességünk fontos eleme. Weininger szerint, ahogyan Henry Miller is megfogalmazta a második világháború kitörése utáni évben, a világot nem az agyunk, hanem a szívünk kormányozza, amely, ha képesek vagyunk a kontroll elengedésére, magunk átadására a világ szíve számára, amely mindent összeköt, békét teremthetünk.

A meditáció segíthet megélni egy nagyobb, mélyebb összetartozás élményt, és segíthet megteremtened saját és környezeted békéjét
A meditáció segíthet megélni egy nagyobb, mélyebb összetartozás élményt, és segíthet megteremtened saját és környezeted békéjétKilito Chan / Getty Images Hungary

Tudatosság és egység

Modern korunk gyakran figyelmünknek, gondolkodásunknak és agyunknak tulajdonítja a tudatosság értékét. De valójában a szívünk bölcsessége, a mély érzések és a kapcsolati minőségeink is tudatosságunk részét képezik. A szív képes együtt dobogni az egésszel, míg a koncepciógyáros tudatunk, amely állást foglal az alapján, elemzése mit szűrt le egy-egy helyzetről, szétszedi az egységet. A szeretet vagy együttérzés akkor tud létrejönni, amikor a tudatosság és annak érző minősége összeolvad. Weininger megfogalmazása összecseng a mindfulness, a tudatos jelenlét törekvéseivel (amely buddhista tanításokon alapul), amelyről Szalay Ágnes pszichológus írt korábban, és melynek lényege, hogy az elménket bolygató stresszt lecsitíthassuk, és hogy meg tudjuk élni a jelent.

Az 5 lépés

Weininger öt lépésben látja megvalósíthatónak, hogy valakiből olyan béketeremtő válhasson, aki képes begyógyítani a személyes és a szociális sebeket:

  1. Válj képessé arra, hogy felismerd, az igazi, mély béke létrehozható.
  2. Hallgasd meg figyelmesen a másikat, főleg, ha véleménye eltér a tiédtől.
  3. Tűzd ki magadnak a gyakorlást mint célt: szakíts rá időt, hogy összeköttetésben maradhass saját és a világ szívével.
  4. Ismerd fel, hogy mindannyian összeköttetésben élünk, egymásra utalva úgy, hogy mindannyiunknak megvan a szerepe a dolgok rendjében: mindannyian egy család része vagyunk.
  5. Együttérzéssel és bölcsességgel fordulj másokhoz.

A Tonglen meditáció segíthet abban, hogy könnyebben megérezhesd, hogy a nagy egész része vagy, amely megnyitja a szívet, lebontja a mentális és érzelmi falakat. Lényege, hogy elvedd mások szenvedését, és áldást adj vissza nekik. Ugyan elsőre kontraproduktívnak tűnhet, hogy saját pozitivitás-raktárunkat lecsapoljuk, és magunkra vegyük mások negatív érzelmeit, azonban ez a gyakorlat segít megérteni, hogy mindenki az élet egymástól függő hálójának részét képezi. Ha megtudjuk érteni-élni ezt a felsőbb összetartozást, félelem nélkül befogadhatjuk mások gyötrelmeit, és átadhatjuk a világ szívének, a szeretetteli tudatosságnak. Egy ilyen széles és befogadó térben elhelyezkedve könnyebb szeretetteljesen megosztanunk egymással a gondoskodás és az együttérzés ajándékát. Megbízhatsz szíved szándékában, ha az képes a világ szívével egy ütemre verni.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek