Új ok a maszkviselés mellett: vonzóbbaknak látjuk tőle a férfiakat

GettyImages-1282729497

Mindkét nem tagjainak megjelenésén javít a maszkviselés a Cardiffi Egyetem kutatói szerint, de a férfiak kék sebészi maszkban nyújtják az igazán vonzó látványt – szóval fel azzal a maszkkal!

Érdekes paradigmaváltást okozott a pandémia a maszkviselésben: a járvány előtti időszakban a betegséggel azonosította a legtöbb ember a maszkviselést Michael Lewis pszichológus korábbi felmérése szerint, ám ezt az előítéletes tézist jócskán átírta az elmúlt bő két év. Korábban ahhoz voltunk szokva, hogy a kék maszkot csak egészségügyi dolgozókon lássuk, rajtuk is leggyakrabban műtők közelében – mostanra viszont bevetté vált, hogy foglalkozástól, nemtől, lakhelytől és kortól függetlenül mindenki maszkot hord.

Az arctakarás tesztje: a maszkviselés vonzó

A kutatásban pőre arcú, textilmaszkot viselő, kék sebészi maszkot hordó, illetve arcuk egy részét könyvvel eltakaró férfiak fotóját mutatták meg az abba bevont nőknek. A fedetlen arcúaknál vonzóbbnak értékelték a maszkviselő férfiakat, de

a legjóképűbbnek a kék sebészi maszkot hordó férfiakat minősítették a kutatás résztvevői.

A változás hátterében evolúciós pszichológiai okok állhatnak: most már nem kapcsoljuk a betegség képzetét a maszk látványához. Lehet ugyanakkor az is a jelenség oka, hogy az elfedett száj és arc révén a figyelem a tekintetre irányul, a szemek kiemelése által válhat vonzóbbá egy arc.

A vonzó férfi receptje: maszkviselés
A vonzó férfi receptje: maszkviselésLuis Alvarez / Getty Images Hungary

Férfiakat és nőket érintő további előnyök

Nem csak vonzóbbak leszünk ugyanakkor attól, ha maszkot viselünk: vannak további előnyei is a koronavírus elleni védekezés legfontosabb eszközének. Az első természetesen az, hogy nem kapjuk el a betegséget – és nemcsak a koronavírust, de az influenzát, vagy a jelenleg keringő számtalan más légúti betegség egyikét sem. Télen ráadásul a maszk melegít is: a fázósok számára külön jó hír, hogy végre nem kell azon gondolkodniuk, hogyan takarják el orrukat vagy arcukat, nem kell sálba csavarnunk magunkat.

Még egy plusz pszichológiai előnye is lehet annak, ha maszkban végezzük el mindennapi teendőinket – aki maszkot visel, az komolyan veszi a járványügyi intézkedéseket, számít neki mások egészsége, törődik közvetlen környezetével és magával is. Ez újabb pluszpontot jelenthet a maszkviselés mellett.

Nem mindegy, hogyan hordjuk

Ha már maszkot veszünk, fontos figyelni arra is, hogy azt megfelelően viseljük. Alapszabály, hogy a kilógó orr egyenértékű a maszk nem viselésével, tehát mindig orrot és szájat fedő módon hordjuk maszkunkat! Ezen túl lényeges a megfelelő illeszkedés is: ha a maszk laza, csúszkál, rövidítsünk a fülszalagokon, vagy váltsunk másik fazonra. Nem minden maszk passzol ugyanis minden arcformához, könnyen lehet, hogy kísérleteznünk kell, mire megtaláljuk azt, ami nekünk a legjobb.  

Fontos az is, hogy többrétegű maszkot válasszunk, amelynek orrmerevítős része van, ez sokat segít azoknak is, akik a szemüveg párásodására keresnek megoldást.

Végül pedig, figyeljünk oda maszkunk állapotára is.

Ha már látványosan elszíneződött vagy átnedvesedett a lélegzetvételtől, cseréljük új, tiszta darabra. Így teszünk azért is, hogy a maszk megfelelő módon védjen bennünket – és azért is, hogy akik abban látnak minket, igényes ember benyomását kapják. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra