masnapossag-leadSzilveszterkor nehéz elkerülni az ipari mennyiségű alkoholfogyasztást, ráadásul a nők rosszabbul bírják – dietetikus szakértőnk közszolgálati jelleggel összegyűjtötte a tippeket arra, hogyan előzzük meg az újévi rosszullétet.

cikk-tipus-altalanos


masnapossag-lanyA másnaposság alapvetően a túlzott, vagy nem kellő óvatossággal és rákészüléssel fogyasztott alkohol vízhajtó hatása miatt következik be. Tüneteit oly sokan ismerjük már: többek közt a fejfájás, émelygés, hányinger, szédülés, szomjúság, szájszárazság, fáradtság, izomgörcs tartoznak ide.

A fejfájásért az alkohol lebomlása következtében a szervezetben termelődő acetaldehid tehető felelőssé. A túlzott vizelési inger, és az ebből eredő kiszáradás az oka, hogy az alkohol gátolja az antidiuretikus hormon hatását, amelyik normál esetben éppen ellenkezőleg a vízvisszatartásért felelne.

Minek is szépítsük, nagy dózisban az alkoholt méregként éli meg a szervezet. A máj nem felejt, a munka ráhárul, amikor az elfogyasztott ital lebontására kerül a sor. Ezt a folyamatot gyorsítani kevésbé lehet, de sokat tehetsz azért, hogy ne terheld túl a szervezeted.
 

Tippek másnaposság megelőzésére
 

Előtte: vegyünk egy túrós pogácsát

Érdemes az esti mulatozás előtt rendesen megvacsorázni vagy legalább pár falatot enni. Legjobb, ha valami zsíros is lecsúszik ilyenkor, de nem feltétlenül tocsogós, szaftos étel.  Jól jöhet ilyenkor például a vajas, túrós pogácsa, a majonézes-tejfölös franciasaláta vagy éppen a zöldséges pizza sajttal. Az ételek hatására gyorsul az anyagcsere, így az alkohol feldolgozása is hatékonyabb.

Közben: igyunk annyi vizet, amennyi alkoholt

Ahhoz, hogy elkerüljük az alkohol okozta kiszáradást, elegendő mennyiségű vizet kell inni: ásványvizet vagy gyümölcslevet két ital közt, így időben pótolni lehet a sűrűbb mosdólátogatások alkalmával elvesztett folyadékot és ásványi anyagokat.

Közben: Mojitóra ne küldjünk pezsgőt 

Lehetőleg ne idd sorra az itallapon szereplő koktélokat, maradj meg annál az italnál, amivel kezdtél. A többféle italból álló koktélok becsapósak lehetnek emiatt, bár a hatást valószínűleg csak később veszed észre.

Közben: csak lassan 

Ha nem hajtod fel egyből az italod, kevésbé fog ütni. Éppen ezért inkább a long drinkek csábítsanak, mint a pasiknak való felesek, tömények. Iszogasd lassan, élvezd az ízét és mondj nemet az újabb kínálásnak, rátöltésnek. 

Nőként: vigyázz, kevésbé bírod, mint a férfiak

Nem érdemes versenyezni a társaság férfitagjaival. Az általában nagyobb darab férfak szervezetében nagyobb a víz és a vér mennyisége, emellett a gyengébb és törékenyebb alkatú nem tagjaként a szervezet kevésbé hatékony az alkohol lebontásában is.

 

Hiszünk benne, hogy tippjeink szilárdan megállják a helyüket, de ha már a közszolgálatot hirdettük meg,  cikkünk folytatásában arra térünk rá részletesebben, hogy ha mégis eljött a másnap, miként  éljük túl. 


A szerző dietetikus

 

cikk-tipus-linkek

Szilveszteri pezsgőmustra

A boltokban akár francia csúcspezsgőt vagy olasz prosecco-t is beszerezhetünk, de a hungarikumnak számító Törley sem rossz, nemzetközi versenyen bizonyított nemrégiben – szilveszteri pezsgőmustra és pezsgő-illemtan.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.