Okoz-e agykárosodást a másnaposság?

Akár a karanténra, akár a hétvégére fogod, időnként biztos előfordul, hogy te is többet iszol a szokásosnál. Talán nem sokkal többet, ahhoz viszont mégis eleget, hogy másnap kínzó fejfájásra ébredj.

De vajon elég-e ilyenkor, ha beveszel egy aszpirint és visszafekszel aludni? A Harvard professzora, Anthony L. Komaroff szerint ennél komolyabb a probléma.

Mindent lehet, de mértékkel!

Több kutatás során vizsgálták már, hogy hogyan hat a másnaposság az agyra. Nemrég egy csapat tudós elővette a korábbi tanulmányokat, azok eredményeit egy 1100 résztvevővel készült kutatással egészítette ki.

A másnaposság fogalmát a következőképpen határozták meg: olyan mentális és testi tünetek összessége, amelyeket egyszeri alkalommal történő fokozott alkoholfogyasztás másnapján tapasztalnak, amikor a vér alkoholszintje megközelítőleg nulla. Tehát a definíció szerint a másnaposság alatt már nem vagyunk részegek. Tizenegy tanulmány áttekintése után a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a másnaposság hatására nehezebben összpontosítunk, de ugyanígy rontja mind a hosszú, mind pedig a rövid távú memóriát is.

Mindig csak másnap fáj
Mindig csak másnap fájRawpixel / Getty Images Hungary

Romlik a pszichomotoros sebesség is, ami lényegében azt a sebességet jelzi, amivel az agy mozgásra utasítja a testet. Ez kihat olyan tevékenységekre is, mint például az autóvezetés, így nem meglepő, hogy a másnaposság hatásait vizsgáló kutatások arra az eredményre jutottak, hogy másnaposan vezetni nem biztonságos.

De hogy okoz-e a másnaposság agykárosodást? Erre vonatkozó tanulmányok még nem születtek, de a professzor szerint van rá esély, ezért érdemes mértékkel inni az ünnepi szezonban is.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra