Ezekkel a kreatív trükkökkel hasznosíthatod újra a konyhai maradékot

GettyImages-692026525

Szüleink, nagyszüleink még emlékezhetnek azokra a háborús időkre, amikor alapanyag hiányában találékonyan kellett főzni. Manapság szinte bármit be lehet szerezni, de az árak elég borsosak, és az ételt kidobni sem szeretjük. Visszakerestünk tehát néhány kreatív fogást anyáink és nagyanyáink konyhai rutinjából, amik ma is változatosabbá, gazdaságosabbá és tudatosabbá tehetik repertoárunkat.

Vendéglátóipari egységekben talán mindenkit figyelmeztettek már: óvatosan a fasírozottal, a maradék húsokból darálják össze! Vagy: egyél inkább otthon hortobágyi húsos palacsintát, itt a megmaradt pörköltből készítik. Pedig otthon is! Van, aki persze csak azért készít pörköltet, hogy utána összedarálva kedvenc hortobágyink töltelékéül szolgáljon, de a praktikusan leleményesek a pörkölt másnapján választják menünek ezt a palacsintafajtát: 

a ledarált pörköltmaradékkal már meg is van a töltelék!

Cukrászsütemények vagy otthoni sütemény gyártáskor hasonló melléktermék-felvevő csoda a kókuszgolyó: a megmaradt sütemények, esetleg tepsiben levágott sütiszélek kiválóan helyettesítik a darált vagy tört kekszet, amelyhez bármely bontott üveg lekvár hasznosítható, de akár a legutóbbi ünnepről megmaradt csokoládétörmelékek is.

Rizsleves

Gyakran választunk otthon köretnek rizst, de nem mindig fogy el az egész megfőtt adag. Amikor még nyers állapotában marad egy fél bögrével, azt könnyen lehet finom desszertté varázsolni bő tejben kifőzve, édesítve, esetleg mazsolával, lekvárral, gyümölcsdarabokkal, csokireszelékkel megbolondítva tejberizsként.

Régi nagy kedvencünk akkor is előkerülhet, ha már csak egy kevés rizs van otthon
Régi nagy kedvencünk akkor is előkerülhet, ha már csak egy kevés rizs van otthonRebeca Mello / Getty Images Hungary

A köretnek elkészített rizs maradékát sem kell azonban kidobásra ítélni: nagyanyáink recepttippjei között szerepelt a rizsleves. 

Hagymát, zöldséget kellett kevés zsiradékon megpárolni, pirospaprikával meghintve puhára főzni, majd a rizsmaradék hozzáadása után vízzel felengedni.

Tökös tökételek

Már több forrásból hallhattunk a tök puha részének hasznosításáról, amelyből húsleveshez hasonló, gyönyörű sárga és gyöngyöző levesalap készíthető. A magos, puha részt sós vízben kell felfőzni, majd leszűrni, és a húsleveshez hasonlóan bezöldségezni. A tök többi része is kiválóan hasznosító, így alig dobunk ki belőle valamit: tökfőzelék feltétének is kitűnően alkalmasak az ujjnyi karikára vágott tökkorongok, amelyek bepanírozva kiránthatók. Eközben kellően meg is puhulnak, így fogyasztásra már igazi húsmentes ínyencség lesz belőle.

Ha tegnap pörkölt, ma hortobágyi? Nem is rossz széria
Ha tegnap pörkölt, ma hortobágyi? Nem is rossz széria… Jessica Girvan / Getty Images Hungary

Rántott lecsó

Amikor a paprika és a paradicsom a hűtőben fonnyadásnak indul, és nyersen megenni már nem annyira gusztusos, elérkezett a rántott lecsó ideje. Ehhez szárazon ujjnyi karikákra kell vágni a paradicsomot és a paprikát, majd egy tálba helyezve egy teljes tojást hozzá kell adni, és annyi lisztet, amennyit felvesz a massza a szaggatható állaghoz. Ízlés szerint sóval, borssal, esetleg kakukkfűvel érdemes fűszerezni, majd evőkanállal serpenyőben, kevés olajon kanalanként kisütni. Az evőkanálnyi halmok mindkét oldalát megsütve szintén pompás főzelékfeltét készíthető a maradék zöldségek okos és ízletes hasznosításából.

Modern és kreatív Nagyi mindent újrahasznosít, az asztalán pedig csupa finomság
Modern és kreatív Nagyi mindent újrahasznosít, az asztalán pedig csupa finomságGMVozd / Getty Images Hungary

Levesgolyó

Krumplis tésztából szilvás vagy barackos gombóc otthoni készítésekor érdemes azon spekulálni, hogy a gyümölcstöltelék és a lekvár fogyjon el hamarabb, a megmaradt tésztát ugyanis jó ötlet félretenni, és levesbetétnek kis golyókat formázva belőle kifőzni.

Süti tejbegrízből

Szilárdabb állagúra kevert tejbegrízünket felmenőink találékonyan egy nagy lapos tálon terítették szét, bele citromhéjat reszelhettek, vagy citromot csepegtetettek. Egy másik ugyanilyen tejbegrízmasszába kakaóport keverve szintén viszonylag laposra szétterítve elértünk a következő lépéshez. Egyforma kockákra felvágjuk mindkét színű és ízvilágú tejbegrízt, és a két kockát akár magában egymásra rakva, akár lekvárral vagy olvasztott csokival összetapasztva is kínálhatjuk egyszerű és gyors édes sütemény helyett, gyerekek és felnőttek is szívesen fogyasztják majd.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra