Már megint folyik az orrod?

allergia_ketten_1Meg kapar a torkod, meg könnyezel. Áh, semmi allergia, mondod, mintha ez lenne a világon a legtermészetesebb. És sokszor azt sem tudod, hogy mi okozza. Mert valóban, annyi minden kiválthat allergiás tüneteket… „A mint allergia”
mogyoro_1Élelmiszer-allergia

Mi okozza?
Az élelmiszer-allergiát kiváltó ételek köre igen széles: okozhatja tej, tejtermékek, liszt, dió, egyes gyümölcsök (szamóca, meggy, eper). A tejre érzékenyek a marhahúsra, a tojásallergiások a csirkehúsra is reagálhatnak panaszokkal. Kapcsolat van bizonyos élelmiszerek és egy adott pollen allergénjei között is: például az üröm és a zeller, a nyírfa és az alma, a parlagfű és a dinnye esetében. Azokat az ételeket is kerülni kell, amelyek az adott allergén nyomait tartalmazzák.

Mikor jelentkezik?

Az első tünetek közvetlenül az étel elfogyasztása után jelentkezhetnek. Elsőként az ajkakat, a nyelvet, a szájüreget és gyakran a torkot érintik. Ritkábban, de előfordul az is, hogy csak órákkal később jelentkeznek a reakciók, ezek elsősorban a gyomor- és bélrendszert érintik.

Mit tegyünk?
Rosszullét, túlérzékenységi reakció esetén azonnal menjünk orvoshoz, kórházba. 

Megelőzés
Kerülni kell minden allergént: a táplálkozás legbiztonságosabb módja, ha az allergiás saját maga főz. Ilyenkor alacsonyabb a kockázat. Ne próbálkozzunk azzal, hogy az ételből eltávolítjuk azt az élelmiszert, amelyre allergiásak vagyunk, mert biztos, hogy marad valamennyi belőle az ételben, ami akár súlyos reakciót is kiválthat.

por_allergia_1Házipor-allergia

Mi okozza?
Az allergia okozója nem a szobákban keringő por, hanem az abban szállongó allergének – közülük a leggyakoribb a háziporatka. Ez a mikroszkopikus nagyságú állatka a matracokba, kárpitba, ágyneműbe fészkeli be magát. Az emberi bőr elhalt, leváló hámsejtjeivel, a lakásban esetleg előforduló penészgombával, a matracok szétmálló darabjaival táplálkozik. Az elhalt atkák maradványai, az élők ürüléke idézhet elő a lakás levegőjében kavarogva allergiát vagy asztmás rohamot. 

Mikor lép fel?
Az allergiás reakció akkor fejlődik ki, ha a test kapcsolatba kerül az illető allergénnel. Ha az allergén belélegzése váltja ki a reakciót, gyakorlatilag lehetetlen ellene a védekezés. Egész évben bármikor előjöhet.

Mit tegyünk?
A túlérzékenységi reakció csak akkor marad el, ha elkerüljük az allergénnel való találkozást. 

Megelőzés
A lakás levegőjét szárazabbá kell tenni. Célszerű olyan porszívót venni, amely egyetlen allergént sem enged ki. Megoldás lehet, ha a kárpitozott bútorokat, matracokat, ágyakat szakemberrel hőkezeltetjük. A függönyöket mossuk ki vagy vegytisztíttassuk, illetve szereltessünk fel helyettük redőnyt. A gyerekek plüssjátékait tegyük hetente egyszer hat órára a mélyhűtőbe. Szellőztessünk sokat!

allatszorÁllatszőr-allergia

Mi okozza?
Leggyakoribb forrásai a lakásban tartott kedvencek, pl. hörcsögök, madarak, macskák és kutyák. Az állati allergének nemcsak az állatok szőréből eredhetnek, hanem száraz ürülékükből és vizeletükből is. Veszélyesek lehetnek a szérű állatai, mint a nyúl, a tehén és a lovak. Hasonlóan az atkákhoz és a penészhez, az állati allergének is cirkulálnak a lakásban a porral.

Mikor?
Évszaktól függetlenül akkor jelentkeznek a reakciók, amikor szervezetünk találkozik az allergénnel. Sokszor a tünetek az után sem múlnak, miután az állattól megszabadultunk, és nagyon alaposan kitakarítottunk, mert az allergén az állattartók ruhájával mindenhova elkerül: iskolába, munkahelyre, közlekedési eszközökre is. 

Mit tegyünk?
Ha idegen helyre megyünk, előtte informálódjunk arról, milyen állatot tartanak. Ne üljünk olyan helyre, ahol a kutya, macska feküdni szokott, és ha lehet, nyitott ablak közelében foglaljunk helyet. 

Megelőzés

Lehet, hogy kegyetlenül hangzik, de a siker érdekében a kedvencet el kell távolítani a lakásból, sőt a ház körüli udvarból is. Ez után minden ruhát, függönyt, kárpitot mossunk ki. Ha más megoldás nincs, segíthet a szűrőmaszk és a védőöltözet. 

gyomnovenyPollenallergia

Mi okozza?
Többnyire gyom, fű, virágpor pollenje váltja ki. Jellemzően tavaszi, nyári és őszi hónapokhoz kötődik. A téli „szénanátha” esetén valószínűleg penészgomba- vagy poratkaallergiáról van szó.

Mikor?

Szezonális allergia, akkor jelentkezik, amikor az allergiát kiváltó növény virágzik.
A különféle növények pollenkibocsátása nem ugyanarra a napszakra esik. A fűfélék többnyire a napkelte utáni órákban juttatják virágporukat a levegőbe, de vannak olyan fűfajok, amelyek a délutáni órákban szórják pollenjeiket.

Mit tegyünk?
A szénanátha tüneteit legtöbbször a háziorvos is felismeri, és el tudja látni. Szakorvosi beutalóra akkor van szükség, ha szövődmények is felléphetnek.

Megelőzés
A füvekre allergiás ember az allergén növény csúcsvirágzása idején többet tartózkodjon zárt helyen, ne aludjon nyitott ablaknál. Kerülni kell az olyan teákat, samponokat, bőrápoló szereket, amelyek az allergén növény kivonatát tartalmazzák, sőt méz, propolisz sem fogyasztható. 

A Dívány egészségügyi lexikonjának tartalmából:

Már megint folyik az orrod? 1. A mint allergia
Minden, amit a horkolásról tudni kell
Minden, amit az akupunktúráról tudni kell
Minden, amit a HIV-ről és az AIDS-ről tudni kell
Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.