Ne hagyd, hogy szórakozzanak veled – ismerd fel a manipulatív randizási technikát

GettyImages-504815613

Van valami a randevúzásban, ami az egész élményt stresszessé teszi. Találkozol valakivel, akit jó esetben megkedvelsz, randizgatni jártok, flörtölgettek, és keresztbe tett ujjakkal szorítasz magadnak, hogy ő legyen az igazi, legalábbis egy ideig.

Aztán amint alakulnak a dolgok, rájössz, hogy lehet, hogy egy mézesmadzag-húzogatóval van dolgod. Hogy mit csinálnak ők? Ők azok a férfiak, vagy éppen nők, akik pont annyit hajlandók beletenni a kapcsolatba, hogy fenntartsák érdeklődésedet, de se többet, se kevesebbet nem hajlandók vállalni érted. 

Dr. Carla Marie Manly klinikai pszichológus a HelloGiggles-nek azt mondta, a madzaghúzogatók nem igazán érdeklődnek az ember iránt, akivel randiznak, és csak arra használják a viszonyt, hogy figyelmet kapjanak. Dr. Manly szerint ez egy nagyon önző viselkedés, mivel a partnered nem akarja, hogy mással is találkozgass, ezért manipulatív taktikákat alkalmaznak – időnként kiengedik a madzagot, olykor pedig visszahúzzák –, hogy a figyelmedet folyamatosan nekik szenteld.

És hogy mire jó ez az egész?

Dr. Manly szerint egyesek az egyedülléttől való félelemből, a figyelem felkeltése miatt, vagy csak unaloműzésből csinálják az egészet. Ugyanakkor azt is elmagyarázza, hogy a mérgező emberek ezt tudatosan teszik, „hogy hatalmat és kontrollt gyakoroljanak olyan emberek felett, akik erős vonzalmat éreznek irántuk”.

Dr. Kim Chronister klinikai pszichológus viszont arra is felhívja a figyelmet, hogy az emberek ezt azért teszik, mert nyitottak akarnak maradni a választási lehetőségeikre, vagy „lehet, hogy egyszerűen csak közömbösek, már van kapcsolatuk”. Bármilyen okból is szórakoznak veled, jó, ha tudod, hogy elég önző, sőt, bizonyos fokig manipulatív, amit csinálnak, függetlenül attól, hogy tudatosan vagy viszonylag tudattalanul teszik, amit. Alább soroljuk, hogy milyen jelekből veheted észre, hogy csak unaloműzésre használnak.

1. Nem lehet haladni

Amikor éppen nem különösebben érdeklődik irántad, lehet, hogy mással is randizgat, de ebből soha semmi nem következik. „Nagyon általános beszélgetésbe kezd veled, például: »Milyen napod van?«, majd egy-két napig nem kapsz választ, majd ismét megkérdezik: »Milyen napod van?«. Mindig általános kérdéseket tesznek fel, majd hosszú szünet következik, és nem haladnak előre a beszélgetésben” – mondja Tess Brigham pszichoterapeuta és okleveles életvezetési tanácsadó.

2. Nincs állandó érdeklődés az életed iránt

Folyamatosan olyan emberrel beszélgetsz, aki csak nagyon ritkán kérdez az életedről? Dr. Manly szerint ez annak a jele, hogy mézesmadzag-húzógatóval van dolgod. „Itt vagy ott szentel neked egy kis figyelmet, de nem fog folyamatosan érdeklődni irántad” – mondja. Egyszerűen fogalmazva, arra használnak fel, hogy valaki figyeljen  rájuk, vagy hogy a közelben tartsanak, ha éppen úgy látják, hogy szükségük van rád.

GettyImages-dv1708016
Digital Vision / Getty Images Hungary

3. Soha nem tölt veled minőségi időt 

Ha meg kell kérned, hogy töltsön veled időt, akkor valószínűleg szórakozik veled. Ha valakit valóban érdekel, hogy veled töltsön időt, akkor mindent megtesz ennek érdekében. Így viszont szinte lehetetlen, hogy egészséges kapcsolat alakuljon ki kettőtök között, mert állandóan úgy érezheted, hogy könyörögnöd kell a figyelméért – és, most komolyan, kinek van erre ideje? 

4. Soha nem magyarázzák meg, hova tűntek

Az egyik legegyszerűbb dolog, amiből tudhatod, hogy találkozik másokkal is, ha hosszú ideig nem kommunikál veled, de nem magyarázza el, hogy miért nem keresett. „Nincs értelme annak, hogy valaki eltűnik el a föld színéről, majd minden előjel nélkül megint előkerül. Ha erre nincs értelmes magyarázat, akkor hogyan lehetne megbízni bármiben, amit mond?” – fogalmaz Tess Brigham.

Mit tehetsz, ha már így alakult?

„Nyíltan és őszintén kell beszélni valakivel, aki így viselkedik veled” – javasolja dr. Manly. Ha azonban védekezni kezdenek, amikor ezt teszed, ragaszkodj az igazadhoz, és ne hátrálj meg. „Kérd, hogy bánjon veled úgy, hogy érezd, hogy fontos vagy neki, és élvez, és megbecsül téged” – mondja. Ha a dolgok ugyanúgy folytatódnak, engedd el a történetet, és fordítsd az idődet és az energiádat olyan emberekre, akik valóban meg is becsülnek. 

Dr. Chronister azt javasolja, hogy ne válaszolj a kommunikáció jelentéktelen formáira, például egy egyszerű hellóra, vagy mizura. „Csak te ismered a kettőtök közötti dinamikát, ezért kérdezd meg magadtól, hogy úgy érzed-e, hogy tisztelik az idődet, és hogy értékelnek-e téged” – mondja. Ha úgy érzed, hogy a kapcsolattal csak pazarlod az időt, vagy úgy érzed, hogy magától értetődőnek veszik a létezésedet, közöld a partnereddel, hogy mire van szükséged.

„Az emberek jobban értékelnek majd téged, ha magas követelményeket támasztasz azzal kapcsolatban, ahogyan szeretnéd, hogy bánjanak veled” – mondja. „Először irritálhatják őket a normáid, de a mi feladatunk, hogy megtanítsunk másokat, hogyan bánjanak velünk, és ha nem így tesznek, dönthetünk úgy, hogy elengedjük őket, és helyet szabadítunk fel másoknak” – teszi hozzá dr. Chronister.

Másrészt Brigham javaslata az, hogy egyáltalán ne vegyél részt a dologban. „Nem tartozol ennek az embernek semmivel” – magyarázza. „Légy szomorú és csalódott amiatt, hogy a dolgok nem mentek jól, de vedd észre, hogy minél előbb kilépsz a dologból, annál hamarabb képes leszel arra összpontosítani, aki valóban szeretne időt tölteni veled” – teszi hozzá. Nos, úgy legyen.

Oszd meg másokkal is!
Mustra