Itt a majomhimlő: minden, amit érdemes tudnod a betegségről

GettyImages-1398596855
Kálmán Szonja

Miért terjed most így a vírus? Immunis lehetsz a majomhimlőre? Veszélyben vannak a gyerekek? Milyen tünetekkel jár a megbetegedés? Minden információ egy helyen!

Épp csak kilábaltunk a koronavírus szorításából, de már több száz fölött van a megerősített és gyanús majomhimlős esetek száma: nem csoda, hogy sokaknak görcsbe szorul a gyomra a betegség nevének hallatán. Elbagatellizálni nem szabad a vírus jelentőségét, de egyelőre a szakemberek sem gondolják, hogy olyan szintű kitörés lenne készülőben, mint amit a koronavírusnál már többször is megtapasztaltunk. Lássuk, mit kell tudnod a majomhimlőről.

Honnan jött ez az új vírus?

Először is egyáltalán nem új, sőt. Afrika nyugati és középső részén 1958 óta ismert a majomhimlő endémiás vírus, csak Európába roppant ritkán jutott el eddig. 

Kétféle törzs létezik belőle: a nyugat-afrikai, amelyik jelenleg világszerte terjed, és egy százalék körüli halálozási aránnyal bír, illetve a kongói, amelyik jóval nagyobb problémát okozhat a maga 10 százalékos mortalitásával.

A majomhimlő állatról emberre, illetve emberről emberre is képes terjedni: eddig az volt a jellemzőbb, hogy az afrikai országokból hazatérő utazóknál alakul ki már otthonukban a megbetegedés, amit jellemzően nem adtak tovább, vagy legalábbis nem jelentkezett annyi friss megfertőződés, mint most. Az Egyesült Királyságban szórványosan ugyan előfordultak esetek korábban is, de ezek száma mostanra már a százat közelíti meg néhány hét leforgása alatt.

Így festenek a vírus okozta kiütések egy majomhimlős beteg kezén
Így festenek a vírus okozta kiütések egy majomhimlős beteg kezénGetty Images / Getty Images Hungary

Milyen tünetek jellemzik a majomhimlőt?

A következő tünetek együttesét tekinti a WHO majomhimlőgyanúsnak:

 • Kiütések
 • Fejfájás
 • Láz (38,5 fok fölötti testhőmérséklet)
 • Megduzzadt nyirokcsomók
 • Testszerte érzett fájdalom
 • Hátfájás
 • Gyengeség

Hogyan lehet elkapni a betegséget?

Korábban az állatról emberre terjedés, azaz a zoonózis volt a jellemző: már nem annyira majmok, mint inkább kis rágcsálók adták tovább a betegséget. A fertőzött mókusok, egerek és patkányok harapása, a vérükkel vagy sebeikkel való érintkezés, húsuk fogyasztása fertőzött Afrikában. A vírus ugyanakkor terjedhet aeroszolok útján, csakúgy, mint a koronavírus, illetve a kiütések megérintése, a betegek ágyneműjével vagy törülközőjével való érintkezés, valamint testnedvek által.

Most mitől alakult ki ennyi eset? Fertőzőbbé vált a vírus?

Ezt az eshetőséget is kutatják, de az első vizsgálati eredmények nem ebbe az irányba mutatnak. 2018–2019-ben is megjelent a majomhimlő az Egyesült Királyságban és más országokban, ám nem ekkora esetszámban, az első kutatási részeredmények szerint most ugyanaz a vírus van jelen a közösségekben.

A különbséget az jelentheti, hogy a mostani kitörésben főként szexuális úton terjed a vírus – leginkább olyan szexuálisan aktív fiatalabb férfiak körében, akik azonos nemű partnert választanak.

A szakérőknek egy belga fétisfesztivált, a Darklandset, egy madridi szaunát, illetve egy Kanári-szigeteken tartott rendezvényt sikerült összekötniük a nemzetközi esetekkel – több országba is úgy került be a megbetegedés, hogy ezen események valamelyikéről tért haza egy állampolgár. Téves lenne ugyanakkor azt a következtetést levonni, hogy csak homoszexuális emberek kaphatják el a majomhimlőt.

Kezelhető a betegség?

Alapesetben néhány hét alatt magától gyógyul a majomhimlő – vannak országok, ahol az érintetteket, illetve szoros kontaktjaikat 21 napos karanténra ítélik a terjedés megfékezése érdekében, de még nem alakult ki konszenzus erről a megközelítésről. Antivirális szereket is tesztelnek a majomhimlő kapcsán, mivel azonban klinikai szempontból nagyon kevés eset fordult elő eddig, ezek valós hatékonyságával kapcsolatosan várni kell még az adatokra.

A test legkülönbözőbb részein jelenhetnek meg a kiütések
A test legkülönbözőbb részein jelenhetnek meg a kiütésekJeff Hutchens / Getty Images Hungary

És oltás lesz rá?

Tulajdonképpen van rá – a fekete himlő elleni vakcina immunitást nyújt a majomhimlővel szemben is. Részben azért is alakulhatott ki most a kitörés, mert a fekete himlő elleni általános immunizálás olyannyira sikeres volt, hogy azt a betegséget sikerült teljesen eltörölni a föld színéről. 

Azok, akik még 1979 előtt születtek, Magyarországon is kaptak két adagot a fekete himlő elleni vakcinából, ők immunisak lehetnek.

A negyven év alattiakat azonban már nem oltották ezzel. Jelenleg még arról sem alakult ki konszenzus, hogy most szükség lesz-e oltásra Európában, és ha igen, kiknek kellene azt megkapniuk. Mindenesetre a Moderna már dolgozik egy majomhimlő-specifikus vakcinán.

A gyerekek veszélyben vannak?

A szakértők nyugalomra intenek: ha kiütést látsz gyermekeden, az valószínűleg bárányhimlő vagy kéz-láb-száj betegség lesz, nem pedig majomhimlő. Ez a vírus egyébként is ritkábban fertőz meg gyerekeket, így attól nem kell igazán tartani, hogy körükben kezdene jelentősen terjedni.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

 • Tartalomjegyzék
 • Előszó
 • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
 • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra