Itt a majomhimlő: minden, amit érdemes tudnod a betegségről

GettyImages-1398596855

Miért terjed most így a vírus? Immunis lehetsz a majomhimlőre? Veszélyben vannak a gyerekek? Milyen tünetekkel jár a megbetegedés? Minden információ egy helyen!

Épp csak kilábaltunk a koronavírus szorításából, de már több száz fölött van a megerősített és gyanús majomhimlős esetek száma: nem csoda, hogy sokaknak görcsbe szorul a gyomra a betegség nevének hallatán. Elbagatellizálni nem szabad a vírus jelentőségét, de egyelőre a szakemberek sem gondolják, hogy olyan szintű kitörés lenne készülőben, mint amit a koronavírusnál már többször is megtapasztaltunk. Lássuk, mit kell tudnod a majomhimlőről.

Honnan jött ez az új vírus?

Először is egyáltalán nem új, sőt. Afrika nyugati és középső részén 1958 óta ismert a majomhimlő endémiás vírus, csak Európába roppant ritkán jutott el eddig. 

Kétféle törzs létezik belőle: a nyugat-afrikai, amelyik jelenleg világszerte terjed, és egy százalék körüli halálozási aránnyal bír, illetve a kongói, amelyik jóval nagyobb problémát okozhat a maga 10 százalékos mortalitásával.

A majomhimlő állatról emberre, illetve emberről emberre is képes terjedni: eddig az volt a jellemzőbb, hogy az afrikai országokból hazatérő utazóknál alakul ki már otthonukban a megbetegedés, amit jellemzően nem adtak tovább, vagy legalábbis nem jelentkezett annyi friss megfertőződés, mint most. Az Egyesült Királyságban szórványosan ugyan előfordultak esetek korábban is, de ezek száma mostanra már a százat közelíti meg néhány hét leforgása alatt.

Így festenek a vírus okozta kiütések egy majomhimlős beteg kezén
Így festenek a vírus okozta kiütések egy majomhimlős beteg kezénGetty Images / Getty Images Hungary

Milyen tünetek jellemzik a majomhimlőt?

A következő tünetek együttesét tekinti a WHO majomhimlőgyanúsnak:

  • Kiütések
  • Fejfájás
  • Láz (38,5 fok fölötti testhőmérséklet)
  • Megduzzadt nyirokcsomók
  • Testszerte érzett fájdalom
  • Hátfájás
  • Gyengeség

Hogyan lehet elkapni a betegséget?

Korábban az állatról emberre terjedés, azaz a zoonózis volt a jellemző: már nem annyira majmok, mint inkább kis rágcsálók adták tovább a betegséget. A fertőzött mókusok, egerek és patkányok harapása, a vérükkel vagy sebeikkel való érintkezés, húsuk fogyasztása fertőzött Afrikában. A vírus ugyanakkor terjedhet aeroszolok útján, csakúgy, mint a koronavírus, illetve a kiütések megérintése, a betegek ágyneműjével vagy törülközőjével való érintkezés, valamint testnedvek által.

Most mitől alakult ki ennyi eset? Fertőzőbbé vált a vírus?

Ezt az eshetőséget is kutatják, de az első vizsgálati eredmények nem ebbe az irányba mutatnak. 2018–2019-ben is megjelent a majomhimlő az Egyesült Királyságban és más országokban, ám nem ekkora esetszámban, az első kutatási részeredmények szerint most ugyanaz a vírus van jelen a közösségekben.

A különbséget az jelentheti, hogy a mostani kitörésben főként szexuális úton terjed a vírus – leginkább olyan szexuálisan aktív fiatalabb férfiak körében, akik azonos nemű partnert választanak.

A szakérőknek egy belga fétisfesztivált, a Darklandset, egy madridi szaunát, illetve egy Kanári-szigeteken tartott rendezvényt sikerült összekötniük a nemzetközi esetekkel – több országba is úgy került be a megbetegedés, hogy ezen események valamelyikéről tért haza egy állampolgár. Téves lenne ugyanakkor azt a következtetést levonni, hogy csak homoszexuális emberek kaphatják el a majomhimlőt.

Kezelhető a betegség?

Alapesetben néhány hét alatt magától gyógyul a majomhimlő – vannak országok, ahol az érintetteket, illetve szoros kontaktjaikat 21 napos karanténra ítélik a terjedés megfékezése érdekében, de még nem alakult ki konszenzus erről a megközelítésről. Antivirális szereket is tesztelnek a majomhimlő kapcsán, mivel azonban klinikai szempontból nagyon kevés eset fordult elő eddig, ezek valós hatékonyságával kapcsolatosan várni kell még az adatokra.

A test legkülönbözőbb részein jelenhetnek meg a kiütések
A test legkülönbözőbb részein jelenhetnek meg a kiütésekJeff Hutchens / Getty Images Hungary

És oltás lesz rá?

Tulajdonképpen van rá – a fekete himlő elleni vakcina immunitást nyújt a majomhimlővel szemben is. Részben azért is alakulhatott ki most a kitörés, mert a fekete himlő elleni általános immunizálás olyannyira sikeres volt, hogy azt a betegséget sikerült teljesen eltörölni a föld színéről. 

Azok, akik még 1979 előtt születtek, Magyarországon is kaptak két adagot a fekete himlő elleni vakcinából, ők immunisak lehetnek.

A negyven év alattiakat azonban már nem oltották ezzel. Jelenleg még arról sem alakult ki konszenzus, hogy most szükség lesz-e oltásra Európában, és ha igen, kiknek kellene azt megkapniuk. Mindenesetre a Moderna már dolgozik egy majomhimlő-specifikus vakcinán.

A gyerekek veszélyben vannak?

A szakértők nyugalomra intenek: ha kiütést látsz gyermekeden, az valószínűleg bárányhimlő vagy kéz-láb-száj betegség lesz, nem pedig majomhimlő. Ez a vírus egyébként is ritkábban fertőz meg gyerekeket, így attól nem kell igazán tartani, hogy körükben kezdene jelentősen terjedni.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra