Évekkel éltek tovább a kísérleti majmok ettől az egyszerű döntéstől – a tudósok közül néhány már követi is

Szabó Eszter

Azt már régóta halljuk, hogy a mértéktartó étkezés egészséges, ám most úgy tűnik, erre a tudomány is bizonyítékokat talált. Azok a majmok ugyanis, akik a kísérletben szándékosan kevesebb kalóriamennyiséget kaptak, tovább éltek a többi állatnál. Vajon embereknél is működik ugyanez?

A kalóriakorlátozás módszere évekkel meghosszabbítja a majmok életét, állítja a New Scientist, azt is hozzáfűzve, hogy az állandó, mértéktartó diéta meghosszabbíthatja az életet, ha a majmoktól származó eredmények igazak az emberekre.

Egy makákókon végzett, hosszú ideje tartó kísérlet során kiderült, hogy a kalóriakorlátozás miatt körülbelül három évvel tovább élnek a normálisnál, ami az embereknél körülbelül kilenc évet jelent.

„Lehet, hogy egy ilyen szigorú diéta nem mindenkinek való, de a kalóriakorlátozás előnyei mögött meghúzódó mechanizmusok megértése egy napon akár öregedésgátló gyógyszerek kifejlesztéséhez is vezethet”

– fejtette ki a témában Julie Mattison, a baltimore-i National Institute on Aging (NIA) munkatársa.

„A cél az emberi egészség javítása”

– fűzte hozzá.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a kalóriakorlátozás meghosszabbítja egyes állatok, szervezetek élettartamát, az élesztőtől a férgeken át a legyekig és egerekig.

A módszernek már követői is vannak néhány ezren, akik azt vállalták, hogy napi 1500-1800 kcal-ra korlátozzák kalóriabevitelüket (a nőknek és a férfiaknak általában 2000, illetve 2500 kcal fogyasztása javasolt). Remélik, hogy hosszabb és egészségesebb életet biztosít számukra ez a döntés, és van némi bizonyíték arra, hogy az ilyen emberek vérében jobb a koleszterin- és glükózszint.

A szakértők azt mondják, egyelőre nem világos, hogy ez a megközelítés valóban meghosszabbíthatja-e a hozzánk hasonló, hosszú életű állatok életét. A fogságban körülbelül 26 évig élő makákók kalóriakorlátozására irányuló két kísérlet egyesek szerint eddig ellentmondó eredményeket hozott.

Emberekkel is működik?
Emberekkel is működik?RichVintage / Getty Images Hungary

A kísérleteket az 1980-as évek végén indították el, és még nem pusztult el minden majom, így azok nem zárultak le. A Wisconsin Egyetem egyik csoportjának időközi jelentése azonban korábban úgy találta, hogy a korlátozott étrenden lévő majmok valóban tovább élnek, mint a kontrollcsoport.

Ám nem mindenki hitt a módszer hitelességében. Egy másik kutatócsoport óvatosságra intett az eredményeket illetően, szerintük nincs konkrét összefüggés az étrend és a majmok élethossza között.

Most a csapatok összehasonlították legutóbbi eredményeiket, és elemzésük alátámasztja a korábbi kísérletet, amely pozitív eredményeket hozott. Az eredményeket cáfoló vizsgálat során viszont több probléma is felmerült, így a cáfolat nem tekinthető sikeresnek.

A wisconsini kísérletben az állatok jelentősen tovább éltek, mint a kontrollcsoport tagjai – a korlátozott kalóriatartalmú ételeket fogyasztó hímek körülbelül két évvel, míg a nőstények körülbelül hat évvel éltek tovább. Ezeknél a majmoknál alacsonyabb volt a szívbetegségek és a rák aránya is.

„Ezek jelenleg az emberek halálának fő okai, ami a szakemberek egy része szerint alátámasztja azt az elképzelést, hogy a módszer esetünkben is működőképes lehet”

– jelentette ki a témában Luigi Fontana, az olaszországi Bresciai Egyetem munkatársa.

Brian Delaney, a Calorie Restriction Society nevű szervezet elnöke maga is a módszer követője lett. 

„Megéri?” – kérdezi Delaney. „Az én választásom az, hogy megcsinálom. Mostanra már annyira hozzászoktam a diétához, hogy már tényleg nem nehéz számomra”

– mondta el egy interjúban.

Delaney 24 éve gyakorolja a kalóriakorlátozást. Azt mondja: amíg valaki meg nem szokja, idegen lehet, hogy a diéta során minden étkezést pontosan meg kell tervezni, és a mellékhatások közé tartozik a hidegérzet és a csökkent libidó, de idővel egyre könnyebb a betartása.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra