A magas sarkú viselésének 10 drámai következménye

GettyImages-905432180

Szeretsz magas sarkút hordani? Úgy érzed, hogy a partiszetted hiányos a kedvenc tűsarkúd nélkül?

Egy magas sarkú cipő kötelező divatos kiegészítő a nők számára szerte a világon. Vannak nők, akik elképzelni sem tudják, hogy ne magas sarkúban tipegjenek le a sarki éjjel-nappaliba, másnak pedig legrosszabb esetben is maximum csak a rémálmában köszön vissza a szexi lábbeli.

De vajon tisztában vagy azokkal az egészségügyi kockázatokkal, amelyek a magas sarkú viselésével járnak? Nos, a StyleCraze tíz okot talált arra, hogy miért nem érdemes mindennap magas sarkút hordaod!

1. Hátfájás

A magas sarkú úgy tűnik, sosem megy ki a divatból. Tény, hogy baromi elegánsak és nagyon szexi lábaid lesznek tőle, sőt, sokkal stílusosabbnak is tűnhetsz, azonban a kényelem és a tűsarkú nem passzol egymáshoz. A magas sarkú cipők nem nyújtanak teljes alátámasztást a lábnak, és a súly egyenlőtlen eloszlását okozzák, ami gyulladást és fájdalmat okozhat a hát alsó részén.

2. Fájó vádli

A fájó vádliizom is egy lehetséges mellékhatás, ha sokat hordasz magas sarkút. Sőt, a kis hóbortod hozzájárulhat ahhoz is, hogy a vénáid jobban látszódjanak, ami nemcsak ijesztően hat, hanem eléggé nagy fájdalmat is okozhat. Ha a csodás lábaidat szeretnéd villogtatni, próbálj meg más módot találni rá. 

3. Lábfájdalom

A magas sarkúnak vagy tűsarkúnak van egy bizonyos formája és kialakítása, amelynek köszönhetően nagyon szépnek tűnnek a lábfejeid, de garantált, hogy a nap végén nagy megkönnyebbülés lesz megszabadulni a szépséges topánoktól. Amikor leveszed, éles fájdalmat tapasztalhatsz a lábujjaidban, a talpadban, vagy akár a sarkadban is. 

GettyImages-1063677494
Constantinis / Getty Images Hungary

4. Bokaficam

Egy pár dizájner-magassarkú csillogást kölcsönözhet a megjelenésednek, meg néhány csodaszert is varázsolhat az éjjeliszekrényedre. Csak akkor hordj magas sarkút, ha tudod, hogy adott nap egyenletes felületeken topogsz benne, mert a kátyúk, a dudorok és macskakövek potenciális veszélyforrásnak minősülnek, és az összes ilyen kis hepehupás út egyetlen célja, amikor te magas sarkút viselsz, hogy megcsússz, annak pedig a bokád látja kárát. Az ilyen esések a bokaficamon kívül bokatörést, könyök- és térdtörést is okozhatnak. Ha a landolás nagyon szerencsétlenre sikerül, akár agyrázkódást is kaphatsz. 

5. Görbe gerinc

A legtöbb divatmániás ember tűsarkút visel, hogy kiemelje a homokóraszerű alakját. A magas sarkú a szokásosnál jobban íveli a hát alsó részét. Valójában a sarok magassága egyenesen arányos a hát ívének mértékével. A kínos ív pedig csúnya fájdalmat okozhat a hát felső és alsó részén.

6. Szűkíti az ereket

A magas sarkú cipők általában hosszabbnak és vékonyabbnak láttatják a lábfejet. A cipő formája olyan helyzetbe szorítja a lábfejet, ami biztosan nem természetes, és minden, csak nem kényelmes. A lábadat érő nyomás, vagy akár szorítás a véráramlás beszűkülését eredményezheti. 

GettyImages-684639933
Guido Mieth / Getty Images Hungary

7. Nem túl szép ujjak

A kalapácsujj a magas sarkú egyik legveszélyesebb mellékhatása. A láb természetellenes helyzete, a vádli, az erek és a hát megerőltetése a láb deformációját, az úgynevezett kalapácsujjat eredményezi.

8. Gyengíti az ínszalagokat

A magas sarkú gyengíti az ínszalagokat. Érdemes olykor az elbűvölő lábbeli helyett kényelmesebbet választani, hogy megvédd a lábad a sérülésektől.

9. Térdfájdalom

A magas sarkú viselése túl nagy nyomást gyakorol a térdízületre. Ez gyakran osteoarthritises – ízületi kopásos – esetekhez vezet.

10. A lábujjak túlnyúlása

A folytonos magas sarkú viselésének egyik káros hatása lehet az is, hogy a lábujjak tartósan túlnyúlnak, szóval hosszúak lesznek. 

Remélhetőleg ezek után kétszer is meggondolod, hogy érdemes-e mindennap magas sarkút viselned.

Oszd meg másokkal is!
Mustra