A tudósok ijesztő kapcsolatot fedeztek fel a macskák és a skizofrénia között

Diósi Szilvia
GettyImages-1448701251
Olvasási idő kb. 4 perc

A közelmúltban egy kutatás a macskák és a skizofrénia kapcsolatával foglalkozott. A készített tanulmányban arra jutottak a tudósok, hogy a macskák megkétszerezhetik a skizofréniával összefüggő rendellenességek kialakulásának kockázatát.

A skizofrénia spektrumbetegség, különböző súlyosságú és változatos tünetekkel járó betegségeket foglal magába, érinti a gondolkodást, az érzékelést, a figyelmet, az érzelmeket, és gyakran szociális és foglalkozási zavarokkal társul. Genetikai és környezeti tényezők egyaránt szerepet játszanak a megjelenésében, de külső betegségek vagy paraziták is súlyosbíthatják az állapotot. A skizofrénia a népesség 1%-át érinti, bár ennél jóval többen hajlamosak rá, de soha nem éri őket annyi hatás, hogy tüneteket mutassanak. Egy új kutatás azonban rávilágított, hogy a macskatulajdonosok nagyobb veszélynek vannak kitéve, de miért?

Ausztrál kutatók 17, az elmúlt 44 évben megjelent tanulmányt elemeztek, és kapcsolatot találtak a macskatartás és a skizofréniával kapcsolatos rendellenességek kialakulása között. Egy 1995-ös tanulmányból kiderült, hogy a betegséget potenciálisan felgyorsító parazita megtalálható a macskákban. A Toxoplasma gondii, röviden T. gondii egy parazita, amely nyers húsban és bizonyos talajfajtákban él. A macskák a szabadtéri zsákmány elfogyasztása révén fertőződhetnek meg vele, majd ürülékükön és alomdobozaikon keresztül továbbadhatják az embereknek.

Egyes tanulmányok például azt találták, hogy a macskák gyermekkorban megnövelhetik a skizofrénia kialakulásának valószínűségét, de nem minden tanulmány mutatott ki ilyen összefüggést. Más tanulmányok a skizofréniával kapcsolatos tulajdonságokat mérő skálák magas pontszámát hozták összefüggésbe a macskatartással.

A macskák a megevett zsákmányon keresztül fertőződhetnek meg.
A macskák a megevett zsákmányon keresztül fertőződhetnek meg.Mariia Siurtukova / Getty Images Hungary

Mi az a Toxoplasma gondii parazita?

A T. gondii parazita harapással vagy fertőzött macska ürülékével terjedhet. A macska pedig például fertőzött egerek vagy verebek elfogyasztásával betegedhet meg. 

Egészséges embereknél a parazita nem okoz komolyabb megbetegedést. Az első néhány héten enyhe influenzaszerű tünetek lehetnek, de többnyire tünetmentes a fertőzés. Azonban ritkán a parazita agyvelőgyulladást okozhat, károsíthatja a szívet, a májat és szemet is. Gyenge immunrendszer esetén végzetes is lehet.

Hogyan alakul ki a parazita miatt a skizofrénia?

A szervezetbe jutva a T. gondii beszivároghat a központi idegrendszerbe, és befolyásolhatja a neurotranszmittereket. A parazita összefüggésbe hozható a személyiségváltozással és egyes neurológiai rendellenességekkel, köztük a skizofréniával. A 17 tanulmány új elemzése tág értelemben vett összefüggést talált a macskatartás és a skizofréniával kapcsolatos rendellenességek fokozott kockázata között. A macskákkal érintkező egyéneknél körülbelül kétszer nagyobb volt a skizofrénia kialakulásának esélye.

Fontos, hogy ezt a megállapítást árnyaljuk, a kutatók is elismerik, hogy sokkal komolyabb, szélesebb körű vizsgálatra lenne szükség. A skizofrénia egy olyan összetett rendellenesség, amelyet számos genetikai és környezeti tényező befolyásol, ami azt jelenti, hogy a macskatartás valószínűleg csak egy kockázati tényező, ami hozzájárulhat a betegség kialakulásához.

A macskák megkétszerezhetik a skizofréniával összefüggő rendellenességek kialakulásának kockázatát.
A macskák megkétszerezhetik a skizofréniával összefüggő rendellenességek kialakulásának kockázatát.Linda Raymond / Getty Images Hungary

Mit lehet tenni a megelőzés érdekében?

Mindazonáltal nem szabad félvállról venni ezt az összefüggést a macskatulajdonosok és a mentális egészségügyi dolgozók részéről sem.

Apró lépéseket lehet tenni a kockázat csökkentésére. Például olyan egyszerű intézkedésekkel, mint a macskák simogatása vagy az alomtálca tisztítása utáni megfelelő kézhigiénia, valamint a macskák zárt térben tartása a vadászat és a lehetséges fertőzés megelőzése érdekében. Ezek jelentősen csökkenthetik a T. gondii átvitelének kockázatát.

Ez a kutatás fontos utakat nyit meg a skizofréniához és a kapcsolódó rendellenességekhez hozzájáruló környezeti tényezők megértésében. A macskatulajdonosoknak pedig nem árt odafigyelni a kedvenceikre és a higiéniára.

Nagy macskás vagy? Akkor biztosan érdekel, hogy hogyan él a világ legöregebb macskája, itt olvashatsz róla. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek