5 dolog, amit te is megtehetsz a lelki egészségedért

GettyImages-847793448
Reiber Gabriella

Ma van a lelki egészség világnapja. Ez alkalomból fordítsunk a mai napon kiemelt figyelmet a lelki és a mentális jóllétünkre.

Az érzelmi és lelki zavarok megelőzése, megfelelő kezelése, a mentális zavarokban szenvedők gondozása és a mentális egészségünk jobbításának elősegítése kiemelten fontos cél napjaink felgyorsult világában. A Lelki Egészség Világszövetsége kezdeményezésére ezért 1992 óta minden év október 10-én a lelki egészség világnapjáról emlékezünk meg. A világnap célja a figyelemfelkeltés, valamint a pszichiátriai problémákhoz és a mentális problémákkal élőkhöz kapcsolódó előítéletek elleni harc, a lelki egészség középpontba állítása.

A saját lelki jóllétünkért azonban mindennap érdemes tenni valamit, hiszen ez legalább annyira fontos, mint a testi egészségünkkel való törődés.

Arról nem is beszélve, hogy ha a lélek nincs rendben, az testi problémákat és komoly pszichoszomatikus betegségeket is okozhat.

Íme 5 tipp, hogyan tegyél a lelki egészségedért

1. Relaxálj!

Ha relaxálsz, meditálsz, vagy esetleg jógázol, azzal jótékonyan lelassítod a tested és az elméd, befelé fordulsz, önmagadra figyelsz. Nyugodtan kipróbálhatod a mindfulnesst is, számtalan ilyen gyakorlat megtalálható a neten.

2. Szánj időt az önismeretre!

Ha folyamatos odafigyeléssel elemzed magad, az érzéseidet, a különböző helyzetekben tanúsított viselkedésedet és reakcióidat, azzal pontosabb képet kapsz arról, mi hogyan hat a lelkedre. Érdemes időnként naplót vezetni, így később tudatosabban viszonyulhatsz a saját érzelmeidhez.

3. Pihenj, aludj, amennyit csak tudsz!

Sokan sokfélét mondanak arról, hogy mennyinek és milyennek kell lennie a jó alvásnak. Nem érdemes erre rágörcsölni, hiszen mindannyian tudjuk, hogy a pihenésünk és az alvásunk minőségét számtalan külső tényező is befolyásolja. Egy dolog viszont biztos: érdemes minden lehetőséget megragadni a pihenésre, és sosem kell bűntudatot éreznünk, ha éppen nem csinálunk semmi „hasznosat”.

4. Mozogj, sportolj!

A mozgás tényleg mindenre jó, még a lélek egészségének is jót tesz. Persze nem kell itt rögtön fekvenyomásra vagy maratonfutásra gondolni, egy esti séta is megteszi. Ha már mindennap be tudsz iktatni egy minimális mozgást az életedbe, és ezt ráadásul friss levegőn teszed, az bizony lélekfrissítő hatású.

5. Éld meg a szeretetet!

Igyekezz szeretettel teli kapcsolatokat kialakítani magad körül. Annál fontosabb dolgot nem is tehetnél a lelki egészségedért, mint hogy mindennap megéled és kifejezed a szeretetedet. Ne feledkezz meg a háláról sem: a hála aktiválja a hipotalamuszt, endorfint szabadít fel, és boldogsághormon önti el az agyadat. A hálás emberek kedvesebbek, érzékenyebbek, és ez növeli mások bizalmát, ezért bátrabban közelednek feléjük.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra