8 fontos tárgy, amiről nem tudod, hogy van lejárati ideje: rég szemétben lenne a helye

lejarati-ido-1051034834
Olvasási idő kb. 5 perc

Nemcsak az élelmiszereknek van lejárati ideje, hanem sok más terméknek is, ami egyes esetekben komoly jelentőséggel bírhat.

A következőkben felsoroljuk azokat a termékeket, amelyekről nem is feltétlenül gondolnád, hogy rendelkeznek lejárati idővel. Cikkünkből azt is megtudhatod, hogy rendszerint mennyi idő után kell lecserélni őket.

Ezért fontos a lejárati idő

Habár számos terméknél – például bizonyos mosó- és tisztítószereknél, illetve a kozmetikumoknál – a lejárati idő átlépése nem jelent akkora kockázatot, mint az élelmiszereknél, csökkentheti azonban azok hatékonyságát, és potenciálisan további problémákat okozhat. Néhány esetben pedig akár rejtett veszélyei is lehetnek.

Nem csak élelmiszereknek lehet lejárati ideje
Nem csak élelmiszereknek lehet lejárati idejephotograph by dorisj / Getty Images Hungary

1. Mosogatószerek és fehérítők

A mosogatószerek és fehérítők ugyan nem romlanak meg, de idővel elveszítik tisztítóerejüket. A folyékony mosószerek például 18 hónapig állnak el normál körülmények között, de felbontásuk után lejárati idejük 6 hónapra rövidül.

Ami a mosókapszulákat illeti, ezeket száraz, légmentesen záródó edényben érdemes tartani, és legfeljebb 6 hónapon belül felhasználni. A por alapú mosószerek ezzel szemben hosszú ideig is tárolhatók minőségromlás nélkül – feltéve, hogy nincsenek kitéve nedvességnek, ami szappanlerakódásokat eredményezhet a ruhákon.

Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy még a fehérítőknek is meg vannak számlálva a napjai, körülbelül egy év elteltével csökkenni kezd fertőtlenítési hatékonyságuk.

2. Tisztítószerek

A mosószerekhez hasonlóan az idő múlásával a háztartási tisztítószerekben lévő vegyszerek is bomlásnak indulnak, így csökken a tisztítóerejük. Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb ilyen termék 1-2 éves lejárati idővel rendelkezik. Ha azt tapasztalod, hogy egy tisztítószer csomós, elszíneződött, kellemetlen szagú vagy nem habzik megfelelően, inkább ne használd.

A háztartási termékeknél is érdemes átolvasni a címkét a vásárlásnál
A háztartási termékeknél is érdemes átolvasni a címkét a vásárlásnál97 / Getty Images Hungary

3. Takarítóeszközök

A takarítóeszközöknek nincs hagyományos értelemben vett lejárati idejük, de időről időre cserélni kell. A WC-keféből például néhány havonta érdemes újat venni, míg a veszélyes baktériumokkal könnyen szennyeződő mosogatószivacsoknál ezt legfeljebb néhány hetente ajánlott megtenni.

4. Fényvédő krémek

Ha van olyan termék, amit mindig maximális hatékonysággal szeretnél használni, az a fényvédő, hiszen megfelelő védelem hiányában az erős napsugárzás akár visszafordíthatatlan károsodást is okozhat a bőrödben. A szakemberek ezért azt tanácsolják, hogy mindig ellenőrizd az ilyen termékek lejárati idejét. A szekrényben talált, több évvel ezelőtt vásárolt fényvédő például már nem biztos, hogy képes megóvni.

5. Kozmetikumok és gyógyszerek

Sok háztartásban a fürdőszobaszekrény tele van lejárt kozmetikummal, fogkrémekkel és gyógyszerekkel. Ez azért is problémás, mert a lejárati időn túl csökken a hatékonyságuk, sőt a baktériumok és gombák is elszaporodhatnak bennük.

A lejárt gyógyszerek hatóanyagtartalma jelentősen csökkenhet
A lejárt gyógyszerek hatóanyagtartalma jelentősen csökkenhetAgung Putu Surya Purna Kristyaw / Getty Images Hungary

6. Fogkefék

Szakmai ajánlások szerint a fogkefét körülbelül háromhavonta kell cserélni, ám betegség esetén, vagy ha a gyerek hajlamos a sörtéjét rágcsálni, ezt célszerű korábban meglépni. Egy régi, leromlott állapotú fogkefe nem tisztít elég alaposan,

lepedéket hagy maga után, megteremtve a lehetőséget a baktériumok számára, hogy fogbetegségeket okozzanak.

7. Szűrők

Egy modern lakásban számos olyan berendezés kaphat helyet – például a páraelszívó vagy a légtisztító –, amely szűrők segítségével üzemel. Ahhoz, hogy megfelelően működjenek, ezeket rendszeresen cserélni kell, ami jellemzően 1-6 havonta indokolt.

8. Füstérzékelők és tűzoltó készülékek

Itt különösen nagy jelentősége lehet a lejárati időnek, hiszen komoly szerepük lehet egy esetleges vészhelyzet észlelésében és elhárításában. A füstérzékelőket néhány havonta ajánlott ellenőrizni, és a gyártástól számított 10 év elteltével lecserélni, a szén-monoxid-érzékelők pedig 5-7 évente szorulnak cserére. Lejárati idővel rendelkeznek a tűzoltókészülékek is, ami általában 10-12 – az újratölthető változatoknál 6 – évben mérhető, de a pontos dátumot minden esetben érdemes ellenőrizni a készüléken.

Arról, hogy a lejárt gyógyszereket meddig szabad felhasználni, ebben a cikkünkben írtunk. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek