A 10 legrosszabb mondat, amivel sose indítsd a beszélgetést

GettyImages-1135148431

Az érzéketlen közhelyek, amik elfojtott vidámsággal hangzanak el, éppen az abrakadabra kifejezéssel ellentétes hatást fejtenek ki: mindent varázslatosan bezárnak, ahelyett, hogy kinyitnának.

Vannak mondatok, amik a legjobb indulat ellenére is félreviszik a beszélgetést, megbántják a másikat vagy hatalmas konfliktust okoznak. Gina Barreca író és egyetemi tanár szerint, ha ezt a tíz mondatot kerülöd, már sokat tettél a beszélgetés sikeréért.

A tíz legrosszabb mondat

1. „Beszélnünk kell.”

2. „Gyere, ülj le.”

3. „Az én véleményem szerint.”

4. „Nincs sértődés vagy ilyesmi.”

5. „Nézd, valamit tudnod kell.”

6. „Előre szólok: nem fog tetszeni, amit mondani fogok.”

7. „Hé, én csak őszinte vagyok.”

8. „Csak én vagyok elég bátor ahhoz, hogy elmondjam, hogy mit mond mindenki a hátad mögött.”

9. „A legnagyobb tisztelettel.”

10. „Régóta gondolkodom azon, amit rólam mondtál, és bár lehet, hogy nem emlékszel rá, azóta zavar.”

Ezek valószínűleg a legrosszabb módok egy beszélgetés elindítására. Hiszen egy beszélnünk kell kezdetű párbeszéd sosem ért véget öleléssel vagy csókkal, és mindenki téved, aki azt gondolja, hogy jó ötlet azzal kezdeni egy beszélgetést, hogy ezt nem szabadna elmondanom, de... Ezzel vagy valaki más bizalmát árulja el, vagy a beszélgetőpartnerét bántja meg, de bármelyikről is legyen szó, a mondandó lényege csupán annyi, hogy aki beszél, fontosnak érezze magát.

De hogyan lehet megállítani ezeket a társalgási szabotázs különböző módjait és az agresszív megjegyzéseket? Vedd át a párbeszéd irányítását. Őszintén és közvetlenül kérd meg a partneredet, hogy térjen a lényegre, így csökkentheted az esetleges drámát és te is kevésbé sérülsz majd a beszélgetés során.

Oszd meg másokkal is!
Mustra