Milyen gyorsan gyógyítható a leégés? Így tudsz a leghatékonyabban segíteni magadon

GettyImages-484261642
Olvasási idő kb. 10 perc

Nyaralással kapcsolatos rémálmaink között egyik kedvencünk a leégés, ami mindenképpen dobogós helyen áll az autó váratlan lerobbanása és a szállásra rossz időpontban érkezés után. Nyáron különösen fontos a fényvédelem, a bőrtípushoz illő naptejek használata a leégés elkerülése érdekében. Ám ha mégis megtörtént a baj, valamivel muszáj enyhíteni a kellemetlen tüneteket.

Ha volt már igazán kellemetlen leégésed, akkor te is tudod: napégés esetén a napozást követő fél-egy napon belül a gyulladt bőr erősen kivörösödik, és erős, égető fájdalom jelentkezik, néhány nappal később pedig hámlani kezd. Súlyosabb, másodfokú leégés esetén a bőr hólyagossá is válik, és ha a hámlás nagyobb bőrfelületet érint, károsodhatnak a szervezet hőszabályzó mechanizmusai is. Ennek hatására hirtelen emelkedhet vagy csökkenhet a testhőmérséklet, ami influenzaszerű tünetek, hidegrázás és verejtékezés formájában mutatkozik meg.

Valamiért elterjedt praktika ilyen esetekre a tejföl, azonban ezt egyáltalán nem jó ötlet a kipirosodott bőrre kenni. A tejsav irritálhatja az érzékeny területet, ráadásul a termékben baktériumok élnek, amelyek meleg felületre kerülve elszaporodhatnak, és akár fertőzést is okozhatnak. 

Milyen gyorsan gyógyítható a leégés?

Ha sápadt a bőröd, vagy sok időt töltesz a napon, nagyobb az égési sérülés kockázata. Általában a súlyosabb leégés hosszabb ideig gyógyul, mint az enyhébb esetek. A gyógyulás gyorsaságát az is befolyásolja, hogy milyen jól kezeli az ember a leégést, és van-e olyan egészségügyi tényező, amely lassítja a sebgyógyulást, például cukorbetegség vagy artériás betegség.

Nincsenek mágikus gyógymódok a leégés ellen, de számos lehetőség van arra, hogy tested természetes gyógyulási folyamatát segítsd. Vessünk egy pillantást a napégés gyorsabb gyógyulásának leghatékonyabb módjaira.

Gyógyító szerek

Az első fokú leégésből való gyógyuláshoz időt kell adni a szervezetnek, hogy pótolja a sérült bőrt. Az első fokú leégés csak a bőr külső rétegét érinti. A bőr általában csak vörösnek tűnik, és néhány nap múlva hámlásnak indulhat, amint a bőr kezd kicserélődni. A testednek vannak határai azzal kapcsolatban, hogy milyen gyorsan tudja regenerálni magát, de bárki maximalizálhatja a gyógyulási folyamatot, ha:

 • sokat pihen,
 • sok folyadékot fogyaszt,
 • hidratálja a bőrét.

Ezek a legfontosabbak, amiket megtehetsz, ha már megtörtént a baj. 

Akad még azért néhány okos tipp

Vegyél be nem szteroidos gyulladáscsökkentőt – az ibuprofén azonnali bevétele a leégés észlelése után segíthet csökkenteni a gyulladást és a fájdalmat.

Aludj sokat. Az alváskorlátozás megzavarja a szervezet bizonyos citokinek termelését, amelyek segítenek a szervezetnek a gyulladás kezelésében. Ez a zavar negatívan befolyásolhatja a szervezet öngyógyító képességét.

Kerüld a dohányzást. A dohányzás ronthatja a szervezet természetes gyógyulási folyamatát az egész testedben. 

Kerüld a további napsugárzást. Ha a bőröd több ultraibolya(UV)-sugárzásnak teszed ki, az tovább károsíthatja a bőrt. Ha ki kell menned, próbáld meg ruhával takarni leégésed, és használj fényvédő krémet.

Alkalmazz aloe verát. Az aloe vera aloin nevű anyagot tartalmaz, amely csökkenti a gyulladást. Az aloe vera emellett hidratálja a bőrt, és megakadályozza a hámlást.

Hűvös fürdő. Az Amerikai Bőrgyógyászati Akadémia azt javasolja, hogy vegyél hideg fürdőt a bőr megnyugtatására. Ezután hagyj egy kis nedvességet a bőrön, amikor szárad, majd vigyél fel kímélő hidratálókrémet.

Használj hidrokortizon krémet. A hidrokortizon krémeket duzzanat, irritáció és viszketés kezelésére használják. Vigyél fel hidrokortizon krémet a duzzanat és a fájdalom kezelésére.

Maradj hidratált. A leégés elszívja a nedvességet a bőrről. A sok folyadék és elektrolit fogyasztása segíthet a bőr újrahidratálásában.

Próbálj ki egy hideg borogatást. Ha az ember ilyenkor hideg borogatást tesz a bőrére – de nem közvetlenül a leégett területre – rövid időn keresztül, nem sokkal az égés után, az segíthet elszívni a felesleges hőt a bőrről, és csökkentheti a gyulladást.

Ne feledd, hogy egyik napról a másikra senki nem tud megszabadulni a leégéstől, még akkor sem, ha az enyhe. Az első fokú leégés legtöbb esetben legalább egy hétig tart, még akkor is, ha megfelelően kezelik. A súlyosabb leégés hetekig vagy akár hónapokig is eltarthat.

Súlyos égési sérülések

A leégett területek jellemzően első fokú égési sérülések. Sokkal hosszabb időt kell a napon töltened, hogy másod- vagy harmadfokú leégést kapj a naptól. 

Minél kevesebb alkalommal égj le, lehetőleg soha
Minél kevesebb alkalommal égj le, lehetőleg sohaImage Source / Getty Images Hungary

A másodfokú leégés eléri a bőr második rétegét, vagyis a hámréteget. Ezek a napégette területek általában hólyagosodást okoznak. A harmadik fokú leégés eléri a bőr alatti zsírt, és tönkreteheti az idegeket. Ennek eredményeként előfordulhat, hogy már nem érzel fájdalmat.

Ezekben az esetekben nagyobb a kockázata:

 • kiszáradásnak,
 • fertőzésnek,
 • de még akár a vérmérgezésnek is. 

Ezeket semmiképp ne kezeld otthon, tekintsd az ilyen típusú leégést orvosi vészhelyzetnek, és azonnal fordulj orvoshoz.

A gyógyulást egyéb tényezők is befolyásolhatják

A leégést az UV-sugárzásnak való túlzott kitettség okozza. Minél tovább vagy kitéve ezeknek a sugárzásoknak, annál valószínűbb, hogy a bőröd leég. A sötétebb bőrűek nem égnek le olyan gyorsan, mint a sápadtabb bőrűek, mert több pigmentmelanint termelnek, amely megvédi a bőrt az UV-sugárzástól. Minél súlyosabban égünk le, annál hosszabb ideig tart, amíg a szervezet helyreállítja a sérült bőrréteget.

A 2020-ban közzétett kutatás szerint a szervezet gyógyulási sebessége genetikailag meghatározott lehet, de más tényezők is szerepet játszanak, mint például az életkor és az általános egészségi állapot. Az immunrendszert gyengítő állapotok és életmódbeli szokások szintén lelassíthatják szervezeted napégésből való gyógyulási képességét.

Ezek mindegyike hatással lehet rá:

 • cukorbetegség
 • dohányzás
 • alultápláltság
 • elhízottság
 • krónikus stressz
 • artériás betegség
 • rossz vérkeringés
 • immunszuppresszió

Ezen túlmenően számos olyan tényező van, amely növelheti a leégés valószínűségét:

 • Mennyire van szabadon a bőr (persze hogy a fürdőruhában barnulás a tengerparton nagyobb valószínűséggel okoz leégést, mint ha hosszú ujjú ruhában sétálna az ember szabadban ugyanannyi ideig).
 • Napsütéses vagy borús napon vagy a szabadban (fontos tudni, hogy mindig fennáll a leégés veszélye még felhős idő esetén is, sőt, akár télen is).
 • Nagyobb az esély rá, ha 10 és 16 óra között tartózkodunk a szabadban, amikor a napsugarak a legerősebbek.
 • Ha gyógyszereket vagy étrend-kiegészítőket szedsz, például vízhajtókat, nem szteroidos gyulladáscsökkentőket, retinoidokat és orbáncfüvet. Ezek növelhetik a leégés esélyét.
 • Ha nagy magasságban tartózkodsz, ahol kevésbé védett a légkör az UV-sugaraktól.
 • Ha közelebb vagy az Egyenlítőhöz, jobban ki vagy téve az UV-sugárzásnak.
 • Ha olyan területen tartózkodsz, ahol az ózonréteg rosszabb.

Van, amikor indokolt az orvosi segítség kérése

Ha a leégés enyhe, valószínűleg magától meggyógyul; nincs szükség orvosi kezelésre. Előfordulhat azonban, hogy orvoshoz kell fordulnod, ha az égési sérülés másodfokú vagy még súlyosabb.

Ha a következők bármelyike igaz, érdemes orvoshoz fordulni:

 • a napégés felhólyagosodik vagy megduzzad
 • belázasodsz, hidegrázás jelentkezik, vagy túlzottan meleged van
 • hányinger vagy hányás esetén
 • szédülsz, rosszul érzed magad, vagy fáradtságot tapasztalsz
 • fáj a fejed
 • izomgörcsök alakulnak ki
Vigyázz, mennyi időt töltesz a napon!
Vigyázz, mennyi időt töltesz a napon!YuriyS / Getty Images Hungary

Nagyon nem mindegy, milyen készítménnyel óvjuk a bőrünket

Nemcsak a napozás során, hanem a hétköznapokon is érdemes megfelelő faktorszámú fényvédőt, például SPF 15-öst használni, amivel két-két és fél órát is a szabadban tölthetünk a leégés veszélye nélkül. De vajon mennyire jó maga a fényvédő krém?

„Szerencsére ma már erősen módosított kémiai anyagok nem lehetnek a natúr és a biofényvédőkben. A legjobb mégis olyan készítményt választani, ami mentes a bőr anyagcseréjét terhelő konzerválószerektől, paraffinolajtól, parabéntől is” – emelte ki a témában dr. Gyovai Viola, a Magyar Tudományos Akadémia kandidátusa.

„Amikor a napfény megzavarja a bőrünk anyagcseréjét, nem előnyös még olyan anyaggal is terhelni, ami lefoglalja az immunitásunkat, és tovább terheli a bőr anyagcseréjét” – mondja a szakértő.

Fontos tudni, hogy fényvédőből kétfélét választhatunk: a kémiai, illetve a fizikai fényszűrőket tartalmazó típust. Tavasszal, nyár elején legcélszerűbb, ha az utóbbit használjuk, a kémiai fényszűrők ugyanis önmagában véve is megterhelőek lehetnek a bőrünk számára. A fizikai fényvédelem nagyszerű módja az ásványi pigmentek használata, ezeket tartalmazzák a BIOLA céklalével, fekete málnalével színezett fényvédői is. Az ilyen készítmények ráadásul nem „meszelnek fehérre” minket, hiszen a plusz növényi összetevőknek hála a bőr színéhez közeli árnyalatot adnak.

Hogyan kezeljem a napégést, ha hámlik?

Fontos, hogy ne szedd le a hámló bőrt. Hagyd, hogy a bőr természetes módon cserélje ki magát. Vigyél fel hidratálókrémet a terület megnyugtatására és hidratálására. (Egy aloe verát tartalmazó termék jó választás lehet.)

Hogyan kezeljem a napégésből származó hólyagokat?

Ha hólyagok vannak, az azt jelenti, hogy másodfokú égési sérülést szenvedhettél. Ezzel már orvoshoz kell fordulnod, azonban addig is alkalmazhatsz hideg borogatást, hogy megnyugtasd a területet. Ne szúrd fel a hólyagokat, nehogy elfertőződjön a terület.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek