Léböjt: a fogyás csak mellékhatás

lebojt-leadHa csak fogyni akarsz, ne koplalj, inkább mozogj többet, mert a léböjt annak való, aki valóban elszánta magát a testi-lelki megújulásra – utóbbi sikeressége pedig javarészt azon múlik, milyen körülmények között csinálod. 

cikk-tipus-altalanos


Életemben egyszer próbálkoztam otthoni méregtelenítéssel: három napig nem ettem, csak juharszirupos folyadékot ittam. 70 dekát fogytam (hú, de sok, főleg, hogy két nap múlva vissza is jött), semmivel sem éreztem magam könnyebbnek, lelkileg pedig kifejezetten rossz hatással volt rám, hogy nem ehetek, sőt, akármit nem is ihatok. A keveréktől pedig már a második napon hányingert kaptam. A negyedik nap reggelén elfogyasztott, vagyis inkább felfalt sajtos pogácsába szabályosan beleremegtem - akkor megfogadtam, soha többet nem éhezek!

lebojt-grape– Sokan összekeverik a léböjtöt az ivókúrával – mondja erre Háray Mónika, a Napsugár Életház vezetője. Az étel elhagyása mindenképpen segíti a szervezet méregtelenítését, de a hétköznapok rohanásában, stresszes körülmények között előadva nem több, mint ivókúra. Egy igazi, elvonulós léböjtkúra több ennél: stresszmentes helyszín, a testi-lelki tisztulást segítő programok (masszázs, szauna, meditáció), szakértői felügyelet. És persze a sorstársak jelenléte, ami erőt ad ahhoz, hogy az ember végigcsinálja a három- vagy hétnapos kúrát. Ami itt működik, azt egy idegesítő főnökkel, családi gondokkal, háttérben üvöltő tévével, csöngő mobillal nehéz kivitelezni... nem is beszélve az aluljárókban terjengő péksüti illatáról.


A fogyás nem cél, csak mellékhatás

Böjtölős tippek

• Ha csak fogyni akarsz, jobban jársz, ha más módját választod
• Próbálj kiszakadni közben a stresszes hétköznapokból, ha minden mást ugyanúgy csinálsz, az csak egy ivókúra lesz a végén, sok szenvedéssel
• Szervezetten, sorstársakkal és szakemberekkel körülvéve eredményesebb lehet a böjtöd
• Ha mégis egyedül csinálod, teremts nyugodt környezetet, meditálj, mozogj és relaxálj sokat. És kerüld el a látványpékségeket és cukrászdákat!

Ami engem illet, anno a fogyás vezérelt magánakciómban, Háray Mónika azonban a méregtelenítésre és a lelki megtisztulásra helyezi a hangsúlyt. Akinek csak fogyhatnékja támadt, az egyen kevesebbet és mozogjon többet. A léböjtnek nem ez a célja, itt a fogyás csak pozitív mellékhatás.

– Tudjuk, hogy ügyelni kellene a táplálkozásra, de a zsúfolt napokon mégis a gyorsétteremben kötünk ki - vázolja a szakember. – Aztán megnyugtatjuk a lelkiismeretünket néhány vitamintablettával. És lassan az is természetes, ha fáj a fejünk, vagy vérnyomás- és emésztési problémák gyötörnek... úgyis kéznél van rá valami pirula. Mivel elhanyagoljuk magunkat, időről időre szükségünk van néhány napra, amikor csak magunkra figyelünk.

A léböjt azoknak való, akik komolyan gondolják. Mint Háray Mónika fogalmaz, ez "nem egy tök jó hely". Tényleg semmi kaja: kizárólag gyógyteák, zöldség- és gyümölcslevek, forrásvíz. Keserűsó reggelire, beöntés a bátrabbaknak, kötelező délutáni pihenő májpakolással. A szakember tapasztalatai szerint az, akinek jó a teherbírása, gond nélkül végigcsinálja az egyhetes programot – az évek során mindössze egy olyan résztvevőjük akadt, aki félúton feladta. Persze a kúra nem minden pillanata spártai: az aromaterápia, a meditáció, a talpmasszázs, a szauna és a pilates – amellett, hogy mindnek komoly szerepe van a programban – a koplalást is elviselhetőbbé teszik.

A kúra egyik résztvevője szerint "fizikailag egyáltalán nem megterhelő" a léböjt, a friss gyümölcs- és zöldséglevekkel jól elvannak. Egy másik böjtölő pedig így fogalmazott: "az első három nap megviselt, de nem az éhség miatt, hanem mert a lelkemben is felszabadult az a sok bánat és méreg". 

 

Hogyan hat a léböjt?

A többnapos koplalás brutálisan hangzik, de elkerülhetetlen: nincs más hatékony módja, hogy szervezetünkből távozzanak a felesleges káros anyagok, amelyek gyulladásokat, allergiát okozhatnak. Márpedig azoknak ki kell ürülniük ahhoz, hogy az anyagcserénk felgyorsuljon, az immunrendszerünk megkönnyebbüljön és megerősödjön. A böjtölés során a bőr is megtisztul, feszesebb, hamvasabb lesz, az érfalról pedig lebomlik a lerakódott zsír.

 

Napsugár Életház

 

cikk-tipus-linkek

 Idd ki magadból a mérget! 3.
 Idd ki magadból a mérget! 2.
 Idd ki magadból a mérget!

Oszd meg másokkal is!
Mustra