autogen_trening_1

Szokott fájni a fejed? A vállad? Érezted már, hogy annyira megfeszül a nyakad, hogy szinte szédülsz? A lazításra léteznek jól bevált, profi technikák. Ilyen például az autogén tréning.


Nem véletlen, hogy a legtöbb relaxációs módszer elsősorban az izmok ellazítására koncentrál. A szorongás egyik vezető tünete ugyanis az izomfeszülés. A dolog oda-vissza működik. A szorongás izomfeszülést, a lazítás a szorongás csökkenését okozza. Az egyik legrégebbi és a világon legelterjedtebb lazítótechnika az autogén tréning. A módszerről 1932-ben jelent meg az első könyv. S a relaxációs technika azóta is rendkívül népszerű.

Az autogén tréning egyike a legnépszerűbb, ugyanakkor legtöbbet kutatott relaxációs módszernek, amely erősíti a test természetes, öngyógyító mechanizmusait. Úgy tartják, ez az egyetlen "elme-test" technika, amelynek eredete orvosi kutatásokból származik. Az "autogén" szó görög eredetű; az "autos" jelentése "ön", a "genos"-é pedig "származik". Tehát az autogén olyasvalami, ami saját magunkból származik. A "tréning" ismert kifejezés, gyakorolást jelent. Az autogén tréning rendszeresen végzett gyakorlatokból, gyakrlatsorokból áll, amely során a teljes ellazultság szomatikus és pszichés állapota érhető el. Ebben az állapotban pedig a - tréning szakértői szerint - elménk befolyásolni képes testünk ön-regulációs rendszerét, amely a keringést, légzést, szívritmust  kontrollálja. Az autogén tréning azáltal teszi lehetővé a stressz kontrollálását, hogy megtanítjuk idegrendszerünket ellazítani. Az autogén tréning a"passzív koncentráció" fogalmára épül: vagyis azáltal próbáljuk meg elérni az ellazulás során megfogalmazott célunkat, hogy nem dolgozunk rajta aktívan. "Hagyjuk, hogy megtörténjen."

A jól végzett gyakorlás eredményeként érhető el a nyugalmi tónusra való "organizmikus átkapcsolás". Ez azt jelenti, hogy a gyakorlottság birtokában a testi és pszichés működéseinket aktuális szándékainknak, céljainknak megfelelően vagyunk képesek szabályozni.

Mire jó?

Már említettük, hogy a stressz természetes ellenszereként, általános egészségi állapotunkat javítja. De alkalmas pszichoszomatikus problémák kezelésére, azaz olyan esetekre, amikor a testi betegség hátterében az orvosi vizsgálatok nem találnak szervi eltérést, ezért feltételezhető, hogy pszichés feszültség jelenik meg valamilyen betegség formájában.  A leggyakoribb ilyen problémák: vérkeringési zavarok, szívritmuszavarok, vérnyomás-ingadozások, asztma, gyomorpanaszok, a nemi szervek funkciózavarai, bizonyos fejfájások, koncentrációs zavarok. Léteznek elméletek, amelyek szerint a betegség fajtájából következtetni lehet a lelki problémára is. 

Hogyan lehet megtanulni?

Csoportban, képzett szakember vezetésével. Körülbelül 15-20 alkalomra van szükség, miközben naponta többször kell végezni a gyakorlatokat, ennek hatására az autogén tréning beépül az életedbe, a napi gyakorlatok beilleszkednek a mindennapos elfoglaltságok közé. A tanulási szakasz után kb. 2-3 hónap elteltével várható a tünetek megszűnése.

Meg lehet tanulni az autogén tréninget kazettáról?

Elvileg igen. Az autogén tréning egy pszichoterápiás eljárás, amelyben rendkívül nagy jelentősége van a terapeuta szaktudásának. Az, aki nem csak önismereti céllal, hanem valamilyen betegségből történő gyógyulás érdekében akarja elsajátítani a módszert, semmiképpen ne tanuljon relaxálni egyedül, szakember segítsége nélkül.

Az autogén tréning legfontosabb gyakorlatai

arrow-lblueAz elnehezedés
Csukd be a szemed, összpontosíts a nyugalomra. Koncentrálj a jobb kezed súlyára. Idővel érezni fogod a többi testrész súlyát is.

arrow-lblueAz átmelegedés
Két tenyered nézzen egymás felé. Hunyd le a szemed, koncentrálj a nyugalomra és a melegre, amelyet a tenyér sugároz. Ha már érzékeled, közelítsd mindkét tenyeredet az arcodhoz. Idővel a meleg érzékelése kiterjed az egész törzsre.

arrow-lblueA szív gyakorlata
Kézfejedet helyezd el úgy, hogy a két tenyér egymás felé nézzen. Ujjaid kulcsold össze, próbáld megérezni, amint a szív ritmusának megfelelően az ujjhegyek lüktetnek.

arrow-lblueA légzés gyakorlata
Feküdj vagy ülj kényelmesen. Szemedet hunyd be. Figyeld, hogyan lélegzel. Ne akard irányítani!

arrow-lblueA napfonat gyakorlata
Összpontosíts arra a melegre, amit a gyomrodban érzel. Képzeld, hogy ott helyezkedik el a Nap. Ha már elsajátítottad az előző gyakorlatot, képes leszel ezt a meleget tetszés szerint átvinni szervezeted bármely részére.

arrow-lblueA homlok hűvösségének gyakorlata
Koncentrálj a homlokoddal érintkező levegő hűvösségére. Ettől a gyakorlattól javul az agy teljesítménye, elmúlik a fejfájás.

(forrás: autogentrening.hu)

Mustra