Te tudod, mennyit dolgozol ingyen? Számold ki, mennyi láthatatlan munkát végzel valójában

GettyImages-72984039
Kálmán Szonja

A számlát ki kell fizetni, az ebédet meg kell főzni, a ruhákat ki kell teregetni, és így tovább: leggyakrabban a nők végzik a láthatatlan munkát, de nem kizárólagosan.

Ha tippelned kellene, mit mondanál: fizetett vagy fizetetlen munkát végzel többet egy héten? Válaszod a KSH adatainak tükrében akkor helyes, ha a fizetés nélküli tevékenységre tippeltél: forintosítva akár százezreket is érhet az a munka, amelyet otthonodban úgy végzel el, hogy közben talán eszedbe sem jut, hogy ennek is van értéke. Időpontkérés a kormányablakba, hosszas telefonálás a hivatalokkal, bevásárlás a drogériában, fűnyírás vagy kutyasétáltatás – csupa olyan feladatok, amiket „valakinek meg kell csinálnia”. Ma van a láthatatlan munka világnapja. 

Se pénz, se köszönet: ez a láthatatlan munka

A láthatatlan munka fogalmát a szociológus Arlene Daniels alkotta meg 1987-ben: az olyan munkákat nevezte így, amelyekért senki sem fizet, és senki sem mond köszönetet. Második műszaknak is nevezte ezt a fajta munkát Arlie Hochschild, a Berkeley szociológusa, arra utalva, hogy

a főként nőket érintő feladatokat a huszadik században a munka világába belépő nők ugyanúgy elvégezték otthonaikban,

csak most már a munka után.

Sok láthatatlan munkát jelentenek a gyerekek körüli teendők
Sok láthatatlan munkát jelentenek a gyerekek körüli teendőkJohner Images / Getty Images Hungary

Az ENSZ adatai szerint a láthatatlan munka háromnegyedét végzik nők, ami számukra nemcsak fizikai fáradtságot, de lelki kiüresedést is okoz. Nem csoda: rengeteg feladatot ad és időt emészt fel a láthatatlan munka, amely egyébként nemcsak otthon, de a munkahelyeken is jelen van.

A nőket érinti leginkább

Napi átlag 164 perc fizetett munka mellett 214 perc fizetetlen munkát végez a magyar népesség 2010-es adatok szerint, írja a KSH 2017-ben kiadott Háztartási munka, önkéntes munka, láthatatlan munka címet viselő tanulmánykötete. Szintén a tanulmány állapítja meg azt is, hogy már eltűnőben van Magyarországon a családfenntartó, kereső férfi és háztartásbeli nő családmodellje – ugyanakkor az ebből fakadó otthoni munkamegosztásra nem jellemző, hogy sokat változott volna. Bár a nők egyre kevesebb, a férfiak pedig több feladatot hajtanak végre a háztartásban, összességében még mindig igaz nemcsak Magyarországon, hanem világszerte is, hogy az otthoni feladatok jobbára a nőkre hárulnak.

Ezen túl erőteljesen a nemi sztereotípiák határozzák meg azt, ki milyen munkát végez el otthon.

A nőies feladatok közé tartozik a mosás, a főzés, a takarítás, míg a férfiasok közé a kisebb javítási feladatok végrehajtása, valamint sok kerti munka.

A kétféle feladat ugyanakkor nagyon eltérő: az utóbbira kevésbé rendszeresen van szükség, és rugalmasabban alakítható, míg a nőies feladatokat rutinszerűen el kell végezni minden héten vagy akár naponta.

A főzés valamiért megmaradt tipikusan női feladatnak
A főzés valamiért megmaradt tipikusan női feladatnak10'000 Hours / Getty Images Hungary

A főzéssel megy el rengeteg időnk

Sebők Csilla 2010-es kutatása arra mutatott rá, hogy a háztartásban elvégzett munka hatalmas aránytalanságot mutat: a nők 185 percet foglalkoznak vele naponta, míg a férfiak mindössze 79-et, és már ez is nagy ugrást jelent a 2000-es 64-hez képest. A láthatatlan munkával kapcsolatosan a következő megállapításokat tette még a tanulmány:

  • A legidőigényesebb a főzés, ezt követi a mosogatás, a takarítás, a mosás, majd a beteg felnőtt családtag ápolása
  • A több vagy fiatalabb gyermeket nevelő nők több házimunkát végeznek
  • A gyermeke életkorának növekedésével csökken az anya láthatatlan munkára fordított ideje, de ez leginkább a munkába való visszatéréssel hozható összefüggésbe

Itt számold ki, mit ér a láthatatlan munka!

Ha kíváncsi vagy, esetedben pontosan mennyi lehet forintosítva annak a láthatatlan munkának az értéke, amelyet napról napra, hétről hétre elvégzel, keresd fel ezt a kalkulátort! Egy kérdéssor vezet végig azon, mivel hány órát foglalkozol heti szinten: a kérések segítségével könnyen rá is csodálkozhatunk arra, hogy mi minden számít láthatatlan munkának.

A kérdések végére érve egy összeget kapsz, amely megmutatja, hogy mennyi a láthatatlan munkád értéke. Ez meglepően magas is lehet – nem csoda, ezek a típusú munkák ugyanis a GDP-be beleszámítva 25 százalékkal növelnék meg azt.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra