Ez a remek zöldség úgy eltelít az ünnepek alatt, hogy nem fenyeget a túlevés

GettyImages-1264552351

A gyorsan növekedő egynyári növény nemcsak finom, de a fogyókúra során is hasznodra lehet. Egy csökkentett kalóriatartalmú étrend mellett akár heti másfél kiló súlyfeleslegtől is megszabadít.

A hüvelyes növények fehérjetartalmuknak köszönhetően segítik a természetes zsírbontó folyamatok beindulását.

Magas rosttartalmukkal ráadásul hozzájárulnak a gyorsabb anyagcseréhez: 100 gramm zöldborsóban 8 gramm rost van, aminek köszönhetően kellő mennyiségű folyadék fogyasztása mellett segít megszabadulni a bélrendszerben rekedt salakanyagoktól. Ha pedig mindez nem volna elég, még glikémiás indexe is nagyon kedvező. Ha teheted, építsd be az ünnepi (vagy akár a hétköznapi) menübe köret vagy krémleves formájában, mert annyira jól laktat, hogy ha ebédre eszed, vacsoraidőben biztosan nem vágysz majd hatalmas lakomákra.

Hogyan használjuk a borsót a fogyáshoz?

A borsó jó rost- és fehérjeforrás, és nagyon kevés zsírt tartalmaz.

Mai kedvencük mindezeken túl tele van élelmi rosttal, valamint az egészséges táplálkozáshoz szükséges vitaminokkal és fehérjékkel. 100 gramm zöldborsó körülbelül 81 kalóriát tartalmaz, és mellette 8,8 gramm szénhidrátot, 5,4 gramm fehérjét, és kevesebb mint 0,4 gramm zsírt ad szervezetünknek.

A borsó tehát ideális táplálék a fogyás elősegítésére, akár köretként a magasabb kalóriatartalmú ételekhez, akár önálló rost- és vitaminforrásként.

Növeld a hangerőt, csökkentsd a kalóriákat

Szerencsére ez a remek alapanyag egy rakás hétköznapi és ünnepi fogásba beépíthető a szilveszteri franciasalátától a karácsonyi mentás-borsós krémlevesig, aminek a közepére egy kevés sült pancettát érdemes kanalaznod. 

Ám ha önmagában eszed, egy kicsit kevés, ha pedig 4000 kalóriát viszel be mellé, az talán sok. Mi következik ebből? Az, hogy érdemes átvennünk, hogyan lehet az egyik legfinomabb zöldséget igazán okosan fogyasztani. Már mutatjuk is a legfontosabbakat!

Fogyhatsz vele, mert jól eltelít
Fogyhatsz vele, mert jól eltelítTwenty47studio / Getty Images Hungary

1. Használd okosan!

Használd a borsót töltőzöldségként, hogy felpumpáld más ételek térfogatát. Mivel a borsó alacsony kalóriatartalmú, de magas az élelmirost- és fehérjetartalma, jó töltelékként szolgál a hizlalóbb ételekhez. Például ahelyett, hogy pusztán húst, tésztát és szószt tartalmazó tésztaételt készítenél, adagonként adj hozzá kb. 80 gramm borsót. Hamarabb jóllakottnak érzed magad, és ugyanannyi ételt fogyaszt kevesebb kalóriával.

Ha tésztát kívánsz paradicsommal vagy baconnel, ezt a jól variálható alapanyagot is érdemes hozzákeverned, így egészségesebb, laktatóbb lesz, és jobb glikémiás indexszel rendelkezik majd. Remek választás lehet egy tejszínes-borsós tészta baconnel, de akár a fasírtod darálthús-keverékének egy részét is kiválthatod egy nagy pürésített adaggal. 

Ha sütőben megsütöd és kedvenc sültkrumpli-fűszereddel megszórod, remek snack válik belőle az esti mozizáshoz, és naná, hogy a franciasaláta sem csak szilveszterkor fogyasztható egy gyors sonkatekercs és töltött tojás mellett. 

Ha még ez sem lenne elég, keverd a rizsbe, és ha maradt 150-200 gramm főtt adag belőle, krémesítsd, majd keverd a reggeli smoothie-dba. A fahéj, banán vagy az ananász íze mellett nem fogod észrevenni, mégis jóval laktatóbb lesz majd tőle a fogás. Ha pedig szívesen kísérletezel új ízekkel, egy kevés borsópürét keverhetsz a brownie tésztájába is, jó sűrű, és egy kicsivel vitamindúsabb lesz tőle a tészta, és garantált, hogy a gyerekek észre sem veszik majd. 

2. Iktass be napi egy salátát

Mindannyian több zöldséget szeretnénk enni, aztán valahogy sokkal egyszerűbb a péksütiket befalni reggelente.

Iktass be egy salátát minden egyes napra úgy, hogy vasárnap megveszed az egész heti alapanyagot, készítesz egy remek tervet, és különbözőképpen ízesíted mindegyiket. A leggyorsabb öntetek között van a vörös és a hagyományos, zöld pesto, a mézes-mustáros öntet egy kis olajjal, de ha olaszos hangulatra vágysz, egy kis balzsamecet és olívaolaj is elég lehet.

És ami a legfontosabb: szórj mindegyikre egy nagy adag borsót akár mentával, akár pestóval, akár natúr változatban, így valóban jól eltelít majd a fogás.

A fehérjesűrűség miatt a borsó salátához való hozzáadásával hosszabb ideig telítettebbnek érezheted magad.

3. Szokj rá a levesekre

Ezek a vízzel és zöldségekkel teli finomságok külön bekezdést érdemelnek, mert krémes és hagyományos változatban is remek szolgálatot tesznek az immunrendszerednek.

Készíts egy kiadós, sűrű levest. A borsóból vagy akár a sárgaborsóból megmosva, lecsepegtetve, majd egy kis csirkehúslevessel, sovány sonkadarabokkal és fűszerekkel megfőzve finom, kiadós, de kalóriaszegény őszi vagy téli étel varázsolható. Adj hozzá rozmaringot, sárgarépát és hagymát, hogy további tápanyagokat és ízeket kapjon a fogás. 

Ebben is van borsó
Ebben is van borsóLarisa Gherghe / 500px / Getty Images Hungary

4. Lehet a fogások főszereplője is

A borsót készítheted főételként is, akármelyik változat is a kedvenced. Permetezd be egy kevés olívaolajjal, és süsd meg a sütőben. Tegyél mellé karamellizált hagymát és egy kis apróra vágott pulykasonkát, és alacsony kalóriatartalmú főételed lesz. Egy másik lehetőséghez keverd össze a csirkelevesben főtt barna rizst borsóval, mentalevéllel, és feta sajttal, valamint paradicsommal tálald frissítő főételként.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra