Könnyű pénzkeresetnek tűnik, de nagyon megjárhatod a rövidtávú lakáskiadással

lakás kiadás airbnb
Olvasási idő kb. 7 perc

Itt a nyár, amikor a legtöbben kerekednek fel, hogy új helyeket felderítve szerezzenek élményeket. Sokan gondolnak arra, hogy ha az érkező turistáknak kiadják a lakásukat, azzal szép summára tehetnek szert. Ma, az internet korában már általában előre lefoglalják a szálláshelyeket: a régi „zimmerferis” megoldásoknak leáldozott, inkább az Airbnb hódít. Körüljártuk, hogyan működik ez, és milyen hátulütői lehetnek.

Ha van egy üresen álló lakásod vagy szobád, amiből szeretnéd a lehető legtöbbet kihozni, felmerülhet a kérdés, hogy a rövidtávú lakáskiadás a legmegfelelőbb-e számodra. Mielőtt belevágnál az airbnb-zésbe, több lépcsőfokon kell végigmenned. Először is tisztában kell lenned azzal, milyen engedélyek szükségesek, és milyen szolgáltatásokat kell nyújtani a vendégek számára. De a legfontosabb kérdés nyilván az, hogy mennyi pénzre számíthatsz, és mennyi adót kell utána fizetned. Gadanecz Zoltán, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa segítségét kértük, hogy minden kérdésre választ kaphass.

Lakáskiadás versus szálloda

Biztos gondoltál már arra, amikor valahova elutaztál, és egy hotelben szálltál meg csupa magadfajta turistával körülvéve, hogy így igazából nem fogod megismerni azt a helyet. Ahhoz jobban bele kell merülni az ottani valóságba, amire egy steril szállodai környezet nem a legalkalmasabb. A legtöbb nyaraló manapság már ezt szem előtt tartva tervezi meg az útját, és Airbnb-ben gondolkodik. Rákeres a neten a kiadó lakásokra, hogy lássa, hogyan élnek a helyiek. Hozzánk is sokan jönnek ilyen szándékkal, úgyhogy ez számodra is egy lehetőség, hogy az ő látogatásukból némi bevételre tegyél szert. 

A lakáskiadás sok pénzt hozhat, de a költségekkel is számolni kell
A lakáskiadás sok pénzt hozhat, de a költségekkel is számolni kellKentaroo Tryman / Getty Images Hungary

2020-21-ben a koronavírus-járvány miatti határzárak és kijárási korlátozások következtében világszerte elmaradtak a turisták, akkor az airbnb-sek kénytelenek voltak feladni vállalkozásukat, és hosszú távú lakáskiadásra nyergeltek át.

A hirtelen megugrott kínálat lenyomta az árakat, volt, aki olcsóbban kijött egy bérelt lakásban, mint ha otthon fizette volna a rezsit 

– idézte fel a nem is oly távoli, mára mégis teljesen abszurdnak tűnő helyzetet Gadanecz Zoltán, aki rögtön hozzá is tette, hogy ez a helyzet mára megváltozott, mondhatni visszatért minden a normál kerékvágásba. 

Kinek ajánlott és kinek nem ez a lakáskiadás?

A hosszútávú bérbeadással szemben az Airbnb másfajta kötelezettségekkel és lehetőségekkel jár, ezért fontos mérlegelni, hogy melyik forma ideálisabb számodra. Aki hosszú távon veszi ki lakást, az általában főz-mos magára, és ki is takarít maga után, ellenben ha egy-két nap után cserélődnek a turisták,akkor ezek a feladatok a tulajra várnak. Praktikus tehát, ha a kiadott lakás a sajátja közelében van, különben minden váltás között órákat utazgathat, hogy ágyneműt cseréljen és rendbe tegye a helyet. Persze van, aki ezzel másokat bíz meg, de hát nyilván ők sem dolgoznak ingyen. 

Az Airbnb másfajta kötelezettségekkel és lehetőségekkel jár
Az Airbnb másfajta kötelezettségekkel és lehetőségekkel járKinga Krzeminska / Getty Images Hungary

Mennyiért adható ki a lakás?

Ezzel el is jutottunk a matekhoz. Jelenleg a legnagyobb kínálat a 30-40 négyzetméteres kis garzonokból van, amelyeket ha hosszú távon ad ki valaki, akkor havonta átlagosan 280 ezer forintot kereshet vele, ha viszont airbnb-zik, akkor ennek akár a háromszorosát is kitermelheti belőle. A szállásért elkérhető árat a nagysága mellett más tényezők is meghatározzák:

1. Hol található a lakás?

Fontos, hogy mennyire központi a fekvése, milyen kilátása van, mennyire jó a közlekedés oda – sorolta a szakember, hangsúlyozva, hogy a fő célpont Budapest és a Balaton, a vidék még csak most van éledezőben. Árban persze többszörös különbség is lehet. 

2. Milyen szolgáltatásokat vehet igénybe a bérbevevő?

A nagy képernyős tévé és az internet ma már alap, egyre inkább az olyan extrákat keresik, ahol például a nappaliban van benn egy kád vagy jakuzzi, és abból lehet nézni a streaming műsort – példálózott az ingatlanos.

3. Mennyire egyedi a hely?

Mivel nagy a kínálat a piacon, olyanokkal lehet kitűnni, ha valakinek különleges matyóhímzése van a falán, vagy egy bringa van felcsavarozva a plafonra. Az egyediséget díjazzák leginkább – árulta el a Díványnak a nagy hazai ingatlanos cég alapítója.

Mik a lakáskiadás költségei?

Az is fontos kérdés, hogy milyen költségeid vannak. Maga az Airbnb 5-10 százalék jutalékot von le azért, hogy a kiadó lakásod hirdetése ott legyen aközött a 2 millió között, amelyre az oldalán rákereshetnek az érdeklődők. 

Ha a hely népszerű, az Airbnb hajlandó alkura, mert még azzal együtt is jó haszonra tehet szert

– magyarázta a szakértő.

Az Airbnb-lakáskiadás kereskedelmi szálláshely-szolgáltatásnak minősül, ami után többféle adót és turizmusfejlesztési hozzájárulást kell fizetni. Ezek aktuális mértékéről a Magyar Turisztikai Ügynökség oldalán lehet tájékozódni. Ha ingatlankezelőt bízol meg, ők kezelik a hirdetésedet, a foglalásokat, a kommunikációt a vendégekkel és magát a lakást is, amiért a jellemzően 2-3 fős csapatok a bevétel 20-25 százalékát kérik el, de cserébe minden gondot levesznek a válladról. Hogy ez számodra megéri-e, azt neked kell mérlegelned. Ha rosszul matekozol, akár meg is járhatod a rövidtávú lakáskiadással.

A vendégek többsége azt szereti, ha csak beüti a kapukódot, kiveszi a számzáras lakatból a kulcsot, és nem akar találkozni senkivel

– mesélt tapasztalatairól a szakértő, aki egyúttal igyekezett eloszlatni az aggodalmakat: attól, hogy nincs személyes kontaktus, a lakáskiadás biztonságos, hiszen az Airbnb-n személyre szabott értékelések vannak fenn a kiadóról és a vendégekről is, ráadásul a kötelezően megadandó hitelkártya-adatok alapján simán utolérhető az, aki kárt okoz. 

„Ha valaki hamis profillal jelentkezne be, akkor egyrészt az értékelései is elvesznek, így senkinek nem lesz bizodalma benne, másrészt fizetni sem tud, mivel az összes pénzügy a rendszeren megy keresztül” – figyelmeztetett Gadanecz Zoltán.

A vendégek többsége nem akar találkozni a lakást kiadóval
A vendégek többsége nem akar találkozni a lakást kiadóvalKinga Krzeminska / Getty Images Hungary

Hogyan néz ki az engedélyeztetési folyamat?

Ha úgy gondolod, hogy ezen ismeretekkel felvértezve akár már holnap belevágnál a lakáskiadásba, azért előtte van még némi teendőd. A házigazdáknak először regisztrálniuk kell az Airbnb-n, fel kell tölteniük a lakás adatait és képeit a platformra, és csak miután a cég ellenőrizte a szállás minőségét és a megadott adatok helyességét, akkor lesz elérhető a hirdetés a vendégek számára.

De nemcsak az Airbnb-vel kell mindezt végigzongoráznod, hanem hozzájárulást kell kérned előbb a lakóközösségtől, majd engedélyt igényelned a kerületi jegyzőtől. Végül, de nem utolsósorban az ingatlanodnak meg kell felelnie a magánszálláshely kritériumainak, vagyis maximum 8 szobás lehet, összesen 16 ággyal. Ha mindent kipipáltál, jöhetnek a nyaralók!

Ha szeretnéd megismerni az egyetemi városok albérletárait, olvasd el az erről szóló legfrissebb cikkünket.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek