Ugyanarra szavaztatok? Így befolyásolja a szerelmi életedet a véleményed

GettyImages-1176307233
Olvasási idő kb. 4 perc

Mégis mi az, amiben jobb, ha hasonlítunk párunkra? Egy 2022-es kutatás felderítette a választ!

Mi kell a tökéletes párkapcsolathoz? Az ellentétek vonzzák egymást? Vagy a hasonlóságok kötnek össze két embert? Esetleg az a lényeg, hogy el tudjuk fogadni egymás furcsa szokásait? A hasonló cirkadián ritmus a kulcs? Egy 2022-es kutatás megvizsgálta, melyek azok a területek, amelyekben jobb, ha egy véleményen vannak a pár tagjai, és melyek azok, amik meglepő módon vajmi keveset számítanak.

A hasonló személyiségjegyektől lesz tökéletes a kapcsolat?

A társkeresés nem egyszerű, sokan ott rontják el a dolgot, hogy hosszú listával a fejükben érkeznek meg a randira, hogy mit várnak jövendőbeli romantikus társuktól. Ezen általában olyan tulajdonságok szerepelnek, mint hogy a másik legyen szép, sportos, jól nevelt, szeressen utazni, legyen ambiciózus. A 2022-es kutatás arra világít rá, hogy nem feltétlenül ezekben a szempontokban hasonlítanak leginkább egymásra a párkapcsolatban élők. 

A Big Five szemlélet szerint minden ember személyisége leírható öt fő tulajdonság mentén, amelyek azt tükrözik, miként gondolkodik, érez és viselkedik az adott egyén. Ezek az élményekre való nyitottság (pl.: intellektuális kíváncsiság, kreatív képzelőerő), a lelkiismeretesség (szervezőkészség, produktivitás, felelősségteljesség), az extraverzió (szociálisság, asszertivitás), a kedvesség (együttérzés, tiszteletadás, bizalomteljesség) és a neuroticizmus (szorongásra és depresszióra való hajlam). 

A hasonló politikai nézetek jobban számíthatnak a párválasztásnál a 2022-es kutatás alapján – lehet, hogy ez kell a tökéletes kapcsolathoz?
A hasonló politikai nézetek jobban számíthatnak a párválasztásnál a 2022-es kutatás alapján – lehet, hogy ez kell a tökéletes kapcsolathoz?Hill Street Studios / Getty Images Hungary

Tanya Horowitz és Matthew Keller 2022-es kutatásában a Big Five alapján vizsgálták meg, hogy a részt vevő párok esetében mennyire hasonlítanak egymásra a kapcsolatban élők. Meglepő módon az derült ki, hogy csak 4 százalékkal nagyobb eséllyel vannak közös tulajdonságaik a romantikus partnereknek, mint ha vadidegenekkel mérnék össze magukat külön-külön. Azonban mindkettő elhanyagolható százalékos számmal bír: a vizsgált párok csupán 37 százaléka kapott hasonló visszajelzést a Big Five tesztjén.

Mi a helyzet a politikai nézetekkel és a vallással?

Horowitz és Keller mérései alapján az derült ki, hogy a párok több mint a fele hasonló politikai és vallási meggyőződéssel rendelkezett. Tehát lehetséges, hogy érdemesebb politizálni egy kicsit az első randikon, vagy beszélgetni a vallásosságról, mert ha ebben hasonlít két ember, akkor nagyobb valószínűséggel fognak egy párként kikötni. Azonban korántsem meglepő eredmény, hogy a közös politikai nézetek és hasonló vallásosság több párnál bizonyult fontosabbnak, mint hogy a személyiségük ne térjen el nagyon egymásétól. Egy extrovertált ugyanis könnyebben kijön egy introvertálttal, mint mondjuk egy rendkívül vallásos ember egy ateistával, ha hosszú távú szerelmi kapcsolatról van szó.

Kuna-Várhelyi Gábor pszichológus is azt vallja, hogy ugyan nem minden különbség okoz gondot egy párkapcsolatban, ha a legfontosabb értékeinkben ütközünk párunkkal, soha véget nem érő vitákhoz vezethet. Ilyen például a gyerek kérdése, a vallás, és hogy elég életcél lehet-e a gazdagság, ugyanis ezekben a témákban ritkán tudnak változtatni álláspontjukon az emberek.

Mennyire fontosak az eltérő dohányzási és alkoholfogyasztási szokások?

A kutatás szerint az intelligenciaszintbeli, a végzettségbeli, illetve a dohányzási és alkoholfogyasztási szokásokban tapasztalt hasonlóságok valahol a Big Five személyiségjegyek hasonlósága és a politikai-vallási nézetek hasonlósága között szerepelnek gyakoriságukat illetően a párkapcsolatokban. Azonban még ezeken a területek sem számítanak valóban fontosnak az eltérésnek: nem sokkal gyakoribbak az ilyetén hasonlóságok a párok tagjai között, mint ha idegenekhez mérnék őket.

Természetesen, ezek statisztikai adatok, a való élet néha minden kutatási adattal szembemenve sokkalta tarkább összeállításokat tud produkálni egyéni szinten. Azonban mindig remek lehetőséget nyújtanak az ilyen jellegű felmérések arra, hogy végiggondoljuk, vajon mi mennyire értünk egyet a kijött eredményekkel, mi számít nekünk valóban fontosnak a párkeresés során.

Feminashop termékajánló
Ajánló ID:
A cikk a hirdetés után folytatódik: nem
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek