9 hazugság, amit jobb, ha nem mondogatsz magadnak

GettyImages-530854783

Rengeteg életbölcsességet olvashatsz, hallhatsz manapság, melyek többsége hasznos, léteznek azonban kifejezetten téves, hamis mantrák, amik könnyen tévútra vezethetnek, ha nem vagy elég óvatos. Összeszedtünk kilenc kifejezetten gyakori hazugságot, amit jobb, ha azonnal elfelejtesz – mutatjuk, miért.

A Medium szerzője, Sinem Günel újságíró, blogger, életmód-tanácsadó listáját szemléztük:

1. „Nem számítanak a tetteim”

Elérkezik a pillanat, amikor rádöbbensz: bármit is csinálsz, úgysem fogod megváltani a világot, cselekedeteid nem befolyásolják a történelem menetét, csupán egy vagy a Földön élő sok milliárd emberi lényből. Ez a kellemetlen felismerés arra sarkallhat, hogy megrándítsd a vállad és rezignáltan lesöpörj minden felelősséget magadról, mondván, úgysem lesz jobb senkinek semmi, bármit is csinálsz – pedig ez nem igaz. Nem te fogod elhozni a világbékét, de közvetlen környezetedre, szeretteidre, ismerőseidre igenis fontos hatást gyakorolnak a tetteid; érdemes energiát és időt fektetned bele, hogy kicsit jobb hellyé tedd a világot, legalább a hozzád közel álló személyek számára.

2. „Mindennel elkéstem”

Ahogy idősödsz, gyakran úgy érezheted, mintha bizonyos életszakaszokban szinte kötelező lenne elérni egy-egy kitűzött célt – húszévesen diplomát szerezni, harmincas éveid elejére megállapodni és családot alapítani, megtalálni a tökéletes hivatást, satöbbi – és ha ez nem sikerült, elkéstél, soha többet nem lesz rá lehetőséged. Ez alapvető tévedés: hiába sulykolja beléd az ellenkezőjét a társadalom és a média, sosincs késő semmire – semmivel sem vagy rosszabb másoknál, ha harmincéves korod helyett negyvenévesen találod meg a Nagy Őt, vagy már ötvenéves is elmúltál, amikor úgy döntesz, új, sokkal inkább hozzád illő szakma után nézel.

Gonosznak lenni nem mindig jó stratégia
Gonosznak lenni nem mindig jó stratégiaKoron / Getty Images Hungary

3. „A jó lányok/fiúk érnek utolsónak célba”

Rendkívül téves és káros, mégis gyakran hangoztatott nézet, miszerint a kedvesség, jóság csak hátráltat, ha valódi sikereket akarsz elérni, meg kell tanulnod gátlástalanul, gonoszul, számító módon viselkedni és eszközként bánni másokkal. Az alantas törtetés valóban segíthet előrejutnod a ranglétrán, a pozitív, barátságos, segítőkész viselkedés azonban legalább ennyire, sőt, még sokkal hatásosabb: általa közeli, megbízható kapcsolatokra tehetsz szert, akik segíthetnek az előrejutásban, és hosszú távon melletted maradnak.

4. „Úgyis mindent tudok”

Kétféle ember létezik: van, aki azt gondolja magáról, már úgyis tud mindent, nem lehet meglepni semmivel, felesleges bármi újat tanulnia; és van, aki őszintén beismeri, hogy tudása sohasem lehet teljes, ezért mindig kész új dolgok befogadására. Önteltség azt gondolnod, hogy minden tudsz – az élet egy folyamatos tanulás, minden pillanatban érdemes valami újat elsajátítanod, bővítened információidat, alkalmazkodnod a változó világhoz és az új kihívásokhoz. Sokkal könnyebben boldogulsz, ha nyitott szemmel, füllel és elmével jársz.

5. „Ha egyszer veszítek, utána sohasem nyerhetek”

Szintén hihetetlenül negatív hatása lehet, ha azt gondolod, az élet kizárólag diadalmas győzelmekből és megsemmisítő vereségekből áll, és ha elbuksz, örökre vesztes maradsz. Ellenkezőleg: nem kell minden csatát megnyerned, a vereségből pedig rengeteget tanulhatsz, átértékelheted a stratégiád, esetleg rájöhetsz, hogy teljesen rossz irányban próbálkoztál, így legközelebb már sokkal bölcsebben, több eséllyel vághatsz neki a kihívásoknak.

Ne hagyd, hogy egy vereség totálisan a padlóra küldjön
Ne hagyd, hogy egy vereség totálisan a padlóra küldjönHenrik Sorensen / Getty Images Hungary

6. „Nekik annyival könnyebb dolguk volt”

Mások sikereit látva gyakran próbálsz külső magyarázatot találni rá, ők miért érték el a céljaikat, és te miért vallottál kudarcot: sokkal jobb helyzetből, befolyásos családi háttérből indultak, alapból jóval tehetségesebbek – pedig ez csak gyenge kifogás. A siker senkinek sem hullik az ölébe, meg kell dolgozni érte, sokszor rengeteg kudarcon átküzdve magadat: az általad irigyelt vagy éppen bálványozott emberek azért érték el, amiről álmodtak, mert a sokadik visszautasítást követően sem adták fel. Te is bízz magadban, és ne hagyd, hogy a kudarcoktól letörjön a lelkesedésed, vidd véghez, amit elterveztél, amit igazán akarsz.

7. „A pénz nem boldogít”

Az egyik legrégebbi élethazugság, miszerint pénzen nem lehet boldogságot venni – önmagában természetesen tényleg nem boldogít a vagyon, azonban sokkal könnyebbé teszi az életed. Ha nem lenne szükséged pénzre, nem dolgoznál naphosszat a munkahelyeden, nem tennél félre a fizetésedből, nem álmodoznál arról, hogy egy szép napon megveheted azokat a cikkeket, vagy elutazhatsz oda, ahová mindig is vágytál. Nem szégyen beismerni, hogy a pénz fontos motivációs erő, csupán a megfelelő helyen kell kezelni, és nem az emberi kötelékek, érzések, a szeretet elé helyezni az anyagiakat.

A pénz nem boldogít… de nem baj, ha van belőle
A pénz nem boldogít… de nem baj, ha van belőle… John M Lund Photography Inc / Getty Images Hungary

8. „Nem kell leírnom, úgyis megjegyzem”

Agyadban folyamatosan születnek az újabb és újabb ötletek, egyesek könnyebben megmaradnak, és további gondolkodásra késztetnek, míg mások gyorsan elillannak: arra azonban nincs kapacitásod, hogy mindet megjegyezd, pedig fontos lehet emlékezned rájuk. Ezért ne ódzkodj attól, hogy leírd a gondolataid vagy a fontosabb teendőket – akár papírra, akár a tabletedbe, telefonodra –, hiszen a fejed nem káptalan.

9. „Majd holnap megoldódik, holnap minden könnyebb lesz…”

Nem, nem lesz könnyebb: a problémák halogatása csak elodázza és súlyosbítja a gondokat. Amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra – állítja a bölcs mondás; nézz szembe a kihívásokkal, ne menekülj előlük.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra