Ezért nem találsz társat – hivatásos kerítőnő mondja el, hol a hiba

GettyImages-1161961593

Évek óta hiába próbálkozol, mégsem jön össze egy normális párkapcsolat? Hiába jársz társaságba, keresel társat minden létező felületen, randizgatsz, nem sikerül megtalálnod a szerelmet? A hiba valószínűleg benned van – állítja a korábban hivatásos „matchmakerként” dolgozó ausztrál Joanna Mitchell.

A Sydney-ben élő Mitchell egy vagyonosabb férfiak és nők által igénybe vett párkereső szolgáltatásnál dolgozott, munkája során modern kerítőnőként, vagyis matchmakerként neki kellett megtalálnia az összeillő klienseket és bemutatnia őket egymásnak. A Medium felületén vezetett saját blogjábanarról ír, miért találnak olyan nehezen párt egyesek.

Kudarcra ítéled magad

A szerző úgy véli, a szerelmet reménytelenül keresők legtöbbje önmagával nincs kibékülve, és addig nem is fog társra lelni, amíg a saját lelkét rendbe nem tette.

Az első nagy probléma, ha valaki a kezdetektől úgy vág neki a társkeresésnek, hogy biztos kudarcnak gondolja. Kifogásokat keres – „a munkám miatt nem érek rá társat keresni”, „az összes normális nő/férfi foglalt” –, a visszautasítástól retteg, előítéletekkel van tele: emiatt

saját magát ítéli kudarcra, még akkor is, ha amúgy jó esélye lenne megtalálni az ideális partnert.

Az efféle gondolkodás mögött a legtöbb esetben korábbi csalódások, negatív élmények, traumák, illetve önbizalomhiány és elkeseredettség áll. Ezekkel kell leszámolnod, túllépned a félelmeiden és az „úgysem találok társat” gondolkodáson ahhoz, hogy tényleg legyen esélyed.

Lazíts az elvárásokon

A másik fő gond a túlzott elvárásokban gyökerezik: sokan úgy vágnak neki a társkeresésnek, hogy pontos elképzelésük van róla, milyen párt szeretnének, és nem hajlandók engedni az előre megszabott feltételekből. Az ideális partner jellemzői között a leggyakrabban olyan tulajdonságok szerepelnek, mint anyagilag sikeres, ambiciózus, érett gondolkodású, csinos/jóképű, gyerekszerető, sportos/aktív, szeret utazni, jól nevelt stb. Ők az első találkozásra a képzeleti listával érkeznek, és ha a partnerjelölt nem tudja teljesíteni a listán szereplő kritériumok valamelyikét, rögtön megkondul a vészharang és gyorsan hamvába hull a lehetséges románc – még akkor is, ha egyébként nagy esély lett volna rá, hogy komolyabb dolog alakuljon ki.

Fontos, hogy nyitott legyél és tedd félre az előítéleteidet, előfeltevéseidet.

Az ideális párkapcsolat nem arról szól, hogy megtalálod a mindenben tökéletes, az elvárásaidat 100 százalékban teljesítő társat

(erre igen csekély esélyed van), hanem hogy felfedezzétek egymás értékeit és közösen fejlődjetek, építsétek egymást.

A legnagyobb probléma a társkereső szolgáltatásokkal, hogy csak a végeredményre, a párok összehozására koncentrálnak, semmilyen tanácsot, lelki segítséget nem adnak ügyfeleiknek – véli Mitchell. A szerelem veled kezdődik – ha nem vagy kibékülve saját magaddal, mással sem találod meg a boldogságot. Mielőtt nekivágnál az ideális partner keresésének, először nézz a tükörbe és gondold végig: minden rendben van ahhoz, hogy elindulhass az úton?

Jól szeretsz? - Út a kötődési sebek gyógyítása felé


A Femina Klub áprilisi vendége Dr. Lukács Liza krízistanácsadó szakpszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között  arról beszélget, hogy képesek vagyunk meghaladni a már korábbról hozott rossz hiedelmeinket, és kiépíteni egy biztonságos kötődési mintát?  Illetve vajon az, aki sérül a kapcsolataiban, csak a kapcsolatain keresztül képes meggyógyulni?

Részletek: femina.hu/feminaklub
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. április 24. 18 óra
Helyszín: József Attila Színház

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra