1,5 millió magyar néz nehéz hétvége elé: kellemetlen panaszaik lehetnek

Lontai Ildikó
kellemetlen-panasz-allergia
Olvasási idő kb. 3 perc

Kellemetlen allergiás tünetektől szenved a magyarok közel egyharmada, az elkövetkező napokban pedig tovább fokozódhatnak a panaszaik, mert magasabb a levegő pollenkoncentrációja.

Eljött a nyári gyomok szezonja: a pázsitfűfélék és a csalánfélék pollenkoncentrációja jellemzően a közepes-magas tartományban alakulhat, a pázsitfűféléké esetenként elérheti a magas szintet is, így az allergiás tünetek és kellemetlen panaszok felerősödhetnek – figyelmeztet a Pénzcentrum.

Magas a pollenkoncentráció, ebből adódóan emberek százezrei szenvednek az erősödő allergiás tünetektől. Az útifű virágpora országosan közepes, helyenként magas koncentrációban lehet jelen a levegőben, a pázsitfűféléké esetenként elérheti a magas szintet is, a kültéri allergén gombák közül pedig az Alternaria spóraszáma jellemzően a magas-nagyon magas tartományban van – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ aktuális pollenjelentéséből.

A magyarok közel egyharmada kellemetlen allergiás tünetekre panaszkodik
A magyarok közel egyharmada kellemetlen allergiás tünetekre panaszkodikColin Hawkins / Getty Images Hungary

Magas pázsitfű pollenkoncentráció esetén a viharok hatására a levegőben szálló nagyobb pollenszemek kisebb szemcsékre esnek szét, és ezek a részecskék

kis méretüknek köszönhetően a tüdő mélyebb részeibe is eljutnak, így hevesebb reakciót váltanak ki a szervezetben.

Az allergiások és az asztmások számára javasolják, hogy a vihar ideje alatt tartózkodjanak beltéren és az ablakokat zárják be.

Az allergiás tünetek erőssége hullámzó lehet, attól függően, milyen pollenek vannak a levegőben, nedves és hűvös vagy száraz és meleg-e az idő, vagy olyan egyéni tényezők is befolyásolhatják, mint például a stressz. Ugyanakkor a szénanáthások tünetei áprilistól jellemzően felerősödnek. Ezt bizonyítja az is, hogy április és szeptember között

másfélszer annyit váltanak ki a magyar betegek allergia elleni készítményből, mint a téli időszakban,

antiallergén szemcseppből pedig tízszer annyi fogy. A probléma sajnos sokakat érint, az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) korábbi felmérése szerint a lakosság mintegy 20 százaléka küzd – orvos által diagnosztizált – pollenallergiával, de egyes becslések szerint valójában legalább a magyarok 30 százaléka szenvedi meg ezt az időszakot.

Nem csak hazánkban ilyen rossz a helyzet: Európában a lakosság harmada allergiás, de becslések szerint az is előfordulhat, hogy minden második európai allergiás valamire.

Miután a nyári allergiaszezonban akár időszakos termékhiány is kialakulhat az allergia elleni készítményekből, ezért a szakemberek szerint érdemes időben gondoskodni a gyógyszerkészletek feltöltéséről. Főleg külföldi utazás előtt, hiszen előfordulhat, hogy belföldön az allergiás tüneteink már gyengültek, egy másik éghajlaton azonban, más növények pollenjei között ismét felerősödhetnek a kellemetlen tünetek.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek