Ennyi ideig fogyasztható biztonsággal a lefőzött kávé

GettyImages-1399427672

Az állott kávé témájával kapcsolatban igen sok tévhit kering a köztudatban, mint ahogy annak tekintetében is, meddig lehet eltartani a kávét, meddig célszerű elfogyasztani a már lefőzött változatot, illetve mi történik, ha valaki ezt akár egy nappal vagy éppen napokkal az elkészítés után teszi meg. Állítólag hidegen inni szépítő hatással bír, de mi élnénk a gyanúperrel, hogy ezt olyasvalaki találta ki, akinek épp nem volt kedve valamelyik nagyon hiú ismerősének egy friss adagot készíteni.

Eddig úgy tudtuk, ha reggel lefőzöd a kávét, érdemes minél előbb elfogyasztani. Ha egy baristát, vagy egy kávérajongót kérdezel, nyilván azt fogja mondani, hogy rögtön idd meg. Mi nem vagyunk ilyen szigorúak (ahogy a tudomány sem), de négy-hat órán belül mindenképpen fogyaszd el a pulton maradt kávét. Az újramelegítés elvileg szintén nem ajánlott, mert tönkreteszi a kávé összetevőit. És vajon mit mondanak a szakemberek minderről?

Tényleg néhány óra alatt megromlik a kávé, és még veszélyes is lehet?

Sokan a reggeli adagot követően csak délután térnek vissza a kávéfőzőhöz, hogy igyanak még egy keveset a nap újraindításához. Egyes kávéfőzők olyan funkcióval rendelkeznek, amely egy ideig melegen tartja a kávét, így könnyű ismételten megtölteni a csészét. Vagyis állott kávét inni kétségkívül praktikus. 

De vajon megéri-e?

Egy bizonyos pont után azért az ember eltűnődik rajta, hogy vajon mikor romlik el a kávéja. Ha új adaggal főzöl, elkerülheted a rossz, állott ízt, de ha fekete, akkor valószínűleg a néhány órás pihenő csekély kockázatot jelent az egészségre.

Ha ez az idő lejár, a kávé kihűl és elveszti frissességét, ami megváltoztatja az ízét. Körülbelül 30 perc szobahőmérsékleten tartás után az íz jelentősen romlik, ám ha valaki nem aggódik emiatt, nyugodtan ihat belőle, mert beteg legalábbis nem lesz tőle néhány óra után.

A kávé íze egy idő után már nem olyan
A kávé íze egy idő után már nem olyanF.J. Jimenez / Getty Images Hungary

Ha az ember egy igazi kávéínyenc, és élvezi a főzött változat ízét, törekedjen arra, hogy a lehető leghamarabb igya meg a kávét, mielőtt az szobahőmérsékletűre hűl.

Az egynapos kávé íze drámaian más lesz, és nem a jó értelemben. Ám ami azt illeti, még így is viszonylag biztonságos az elfogyasztása a rémhírekkel ellentétben.

„Ihatsz egynapos kávét, ha az fekete, és tejtermékek nélkül készült”

– mondja Supriya Lal dietetikus.

Mennyi ideig biztonságos az állott kávét meginni?

A National Coffee Association szerint az állott kávé valószínűleg nem veszélyes. Egy csésze kávé megivása előtt csak használd a fejed – milyen a kávéd kinézete és illata?

Ha az ember nem személyesen főzte le a kávét, érdemes óvatosabbnak lenni vele. A CDC szerint az éttermekben vagy kávézókban felszolgált kávét gőzben, forrón kell felszolgálni. Kerüld a meleg vagy szobahőmérsékletű kávét, amely kint van, mert annál nagyobb a szennyeződések kockázata.

Nem sok tudományos kutatás utal arra, hogy mennyi időnk van a főzött kávé megromlásáig. A legtöbb bizonyíték anekdotikus. Egyes források szerint 24 óránk van, míg mások azt javasolják, hogy szobahőmérsékleten négy órán belül, a legengedékenyebbek szerint akár néhány napon belül igyuk meg a kávét, ha hűtőszekrényben van.

Mi a helyzet a tejeskávéval?

„Ha a kávéhoz olyan összetevőket adtunk, mint a tej vagy más tejtermékek, akkor azt megfelelően kell tárolni a hűtőszekrényben, és ivás előtt fel kell melegíteni, hogy csökkentsük az élelmiszer-eredetű betegségek kockázatát” – emelte ki Lal.

Hivatalosan a tej akár hét napig is eláll a hűtőszekrényben, így elméletileg az ember tejjel vagy kávétejszínnel készített kávét hűtve akár napokig is nyugodtan fogyaszthatja, de nem biztos, hogy olyan élvezetes lesz, mint a frissen főzött kávé.

Ha valaki kint hagyta a bögre tejeskávét a pulton vagy az asztalon, akkor már sokkal rövidebb idő áll rendelkezésére az elfogyasztásához. A Mayo Klinika oldala azt javasolja, a kint felejtett adagoknak maximum két órát adjunk.

Mennyi ideig áll el a kávé a hűtőben?

A kávé hűtése egy kicsit megváltoztatja a szabályokat. Ha valaki azt szeretné, hogy a főzött kávé elálljon a hűtőszekrényben, ügyeljen arra, hogy megfelelően tárolja.

„Tárold a saját főzésű kávét egy lezárt tartályban, és tedd be a hűtőszekrénybe”

– javasolja Lal.

„Idd meg 72 órán belül a frissesség és a minőség biztosítása érdekében”.

Frissen a legjobb a kávé
Frissen a legjobb a kávéCoffeeAndMilk / Getty Images Hungary

Szóval, milyen rossz valójában régi kávét inni?

Az egynapos kávé fogyasztása nem ideális, de ha ez az egyetlen lehetőséged, megihatod. Nincs sok tudományos kutatás a főzött kávé eltarthatósági idejére és lejárati idejére vonatkozóan, ezért használd az érzékszerveid, és dönts azok alapján. Ha viszont tejjel készítetted, és nem hűtötted, akkor inkább főzz egy friss adagot, ha teheted.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra