Segítség, nyakunkon a karácsony! 6 stresszűző megoldás a békés ünnepért

GettyImages-1069635646

Bár a karácsony a szeretet és ragyogás ünnepe, amit egész évben várva várunk, advent első vasárnapja és az ünnep közeledtével sokaknak inkább válik stresszé, rohanássá és kapkodássá az egész, mint meghitt várakozássá.

Az pedig ugye a hátunk közepére se hiányzik, hogy az adventi időszak a hétköznapi stresszforrásokra és a járványhelyzet okozta nehézségekre még rá is tegyen egy lapáttal, és ahelyett, hogy lelkileg is hangolódnánk az ünnepre, szenteste végül egy kimerült és neurotikus nő essen be a családi karácsonyi ünneplésbe.

Nézzük, melyek a leggyakoribb stresszforrások, és hogyan érdemes mindezt átkeretezni magunkban!

1. Még nem készültem semmit karácsonyra!

Az ünnepre sosem késő ráhangolódni: ha ma este egy finom, télies fűszerezésű, forró tea mellett átgondolod, hogyan is képzeled el az idei karácsonyodat úgy, hogy az neked is jó legyen, már megtetted az első lépést. Ne feledd: a tiszta ablakoknál és a makulátlanul feldíszített kertnél fontosabb, hogy a lelked legyen díszben.

2. Vajon lesz időm főzni? És egyáltalán mit főzzek idén?

Nem szentségtörés, ha idén nem a konyha gőzében ácsorogva töltöd a karácsony előtti napokat, hanem inkább rendeled valahonnan az ünnepi menüt. Ahogy az sem, ha történetesen nem ünnepi menüt teszel az asztalra, mert a gyerek azt úgysem enné meg, de tökéletesen boldog lesz egy bolognaival. Fő, hogy jól érezzétek magatokat együtt, nem?

Nem tragédia, ha karácsonykor te csak tálalod, és nem főzöd is a menüt
Nem tragédia, ha karácsonykor te csak tálalod, és nem főzöd is a menütChris Ryan / Getty Images Hungary

3. Milyen lesz a fenyő?

Megvan az, hogy csak munka után, sötétben tudsz elmenni fát venni, és hiába nézed meg nagy gonddal az összes közeledben elérhető kivágott fenyőt, és választod ki a legszebbet, amikor világosban kicsomagolod a hálóból, kiderül, hogy az bizony itt-ott hiányos, ferde vagy éppen máris hullik? Nos, ne legyen tragédia, ha nem tökéletes, ahogy az se, ha nincs, vagy csak egy jelképes műfenyőd van.

4. Nem tudom, mit vegyek ajándékba…

Ha valami, az együtt töltött idő igazán felértékelődött az elmúlt másfél, lassan két év pandémiás időszaka során. Ha lehetőséged van rá, ez a legtöbb, amit adhatsz azoknak, akik igazán közel állnak hozzád.

A régen látott unokatesókkal karácsonykor jobb társasozni, mint feszengős beszélgetéseket folytatni
A régen látott unokatesókkal karácsonykor jobb társasozni, mint feszengős beszélgetéseket folytatniFrank and Helena / Getty Images Hungary

5. Idén nem tölthetem a családommal a karácsonyt

Bármi előfordulhat. A vírushelyzet, az utazási korlátozások és sok más oka lehet annak, ha nem tudod a családoddal tölteni a karácsonyt. Bár csekély vigasz, de mégis: napjainkban a virtuális térnek köszönhetően akkor is láthatjuk, hallhatjuk egymást, ha fizikailag nem vagyunk egy térben.

6. A családommal KELL töltenem a karácsonyt

Ha feszengsz a családi, ünnepi alkalmakon, és kerülnéd a kínos csöndeket vagy a kellemetlen kérdéseket, jó megoldás lehet játszani valamit. Készülj fel egy menő társassal vagy egy új kártyajátékkal a nagycsaládos karácsonyi feszkók oldására.

Oszd meg másokkal is!
Mustra